Αρχίζει ο πόλεμος; – Συνταρακτική συμφωνία των παγκόσμιων δυνάμεων στο Αζερμπαϊτζάν: Ένας νέος χάρτης στο τραπέζι

13
Αρχίζει ο πόλεμος;  – Συνταρακτική συμφωνία των παγκόσμιων δυνάμεων στο Αζερμπαϊτζάν: Ένας νέος χάρτης στο τραπέζι

Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στην προετοιμασία εκείνη την εποχή και τώρα: τότε δεν είχαμε τίποτα στο παρελθόν να μας υποσχεθεί νίκη. Ο πρώτος πόλεμος του Καραμπάχ είχε τελειώσει με ήττα. Είχαμε χάσει ένα σημαντικό μέρος της περιοχής. Δεν υπήρχαν χρονικά θριάμβου για να αναφερθούμε και να εμπνευστούμε στην πρόσφατη και μακρινή ιστορία.

Αλλά τώρα έχουμε τον στρατό που ύψωσε τη σημαία πάνω από τη Σούσα, το κράτος που απελευθέρωσε το Καλμπατζάρ, το Άγκνταμ και το Λατσίν χωρίς μάχη. Το έθνος του Αζερμπαϊτζάν έχει ανακτήσει την πίστη του. Ο φόβος, η αναποφασιστικότητα, η δυσπιστία έχουν φύγει, αντικαθίστανται από την εμπιστοσύνη.

Από τις αρχές Σεπτεμβρίου, οι Αζερμπαϊτζάνοι έχουν προετοιμαστεί ξανά για πόλεμο. Υπάρχουν φήμες για την επικείμενη έναρξη των εχθροπραξιών. Ο κόσμος είναι ηθικά και ψυχολογικά έτοιμος για άλλη μια μάχη. Το κοινό θέλει να βάλει τέλος στη σύγκρουση που συνεχίζεται για περισσότερα από 30 χρόνια. Ο λαός μας είναι άρρωστος και κουρασμένος από τους Αρμένιους να μας προκαλούν και να μας παρασύρουν σε στρατιωτικές συγκρούσεις με κάθε ευκαιρία. Όλοι καταλαβαίνουν ότι ο αυτονομισμός στο Αζερμπαϊτζάν πρέπει να εξαλειφθεί μια για πάντα. Όλοι γνωρίζουν ότι ο τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι μέσω στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Η Αρμενία συνεχίζει τις προκλήσεις της ακόμη και τώρα. Καθημερινά παραβιάζει την κατάπαυση του πυρός. Από το Kalbajar στο Nakhchivan, από τη Shusha στο Lachin, ο εχθρός ανοίγει πυρ στις θέσεις μας στα σύνορα.

Το Αζερμπαϊτζάν πρέπει να απελευθερώσει τα ιστορικά του εδάφη από την κατοχή. Τα γεγονότα και οι διεργασίες που παρακολουθούμε είναι ουσιαστικά βήματα προς την αποκατάσταση της κρατικής μας υπόστασης. Ζούμε ιστορικές μέρες…

Εν τω μεταξύ, υπήρξαν αναφορές ότι το Ιράν έδωσε εντολή στον στρατό του να προετοιμαστεί για επίθεση στο Αζερμπαϊτζάν. Αυτή η δήλωση έγινε από το Ινστιτούτο Ρωσικών Σπουδών στην Άγκυρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μονάδες του στρατού που σταθμεύουν στο βορειοδυτικό Ιράν έχουν λάβει εντολή να είναι έτοιμες για επίθεση σε περίπτωση οποιασδήποτε εισβολής του Αζερμπαϊτζάν στο αρμενικό έδαφος κοντά στα ιρανικά σύνορα.

Σημειώστε ότι κυκλοφόρησαν πληροφορίες ότι ιρανικά drones Shahed 171 είχαν πραγματοποιήσει αναγνωριστική πτήση στα σύνορα υπό όρους μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας τη νύχτα της 7ης Σεπτεμβρίου.

Είναι δύσκολο να πούμε ακόμη εάν αυτές οι πληροφορίες είναι αξιόπιστες ή όχι. Δεδομένου ότι πάντα βλέπαμε κακία και ύπουλα από το Ιράν, πιστεύουμε αμέσως αυτού του είδους τις ειδήσεις. Οι εντάσεις στις σχέσεις μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και του Ιράν δεν έχουν εκτονωθεί πλήρως τον περασμένο χρόνο.

Πρόσφατα, ωστόσο, γίνουμε μάρτυρες ανάπτυξης των σχέσεων Ιράν-Αζερμπαϊτζάν. Το ακούμε στη γλώσσα των υπαλλήλων. Στη συνέντευξή του στο ισραηλινό διεθνές τηλεοπτικό κανάλι i24, ο Hikmet Hajiyev, Βοηθός του Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν, Επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικής Πολιτικής της Προεδρικής Διοίκησης, δήλωσε ότι το Αζερμπαϊτζάν λαμβάνει θετικά μηνύματα από το Ιράν για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. .

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim μετέδωσε ότι μια συνεδρίαση της κοινής στρατιωτικής επιτροπής του Αζερμπαϊτζάν και του Ιράν θα πραγματοποιηθεί στο Μπακού στις 9 Σεπτεμβρίου. Σύντομα θα μάθουμε τι είναι αλήθεια και τι όχι σε αυτή την αντιφατική ροή πληροφοριών.

Εάν το Αζερμπαϊτζάν δεν αποκαταστήσει πλήρως την εδαφική του ακεραιότητα, η σταθερή ειρήνη στην περιοχή θα είναι αδύνατο να επιτευχθεί. Στόχος είναι το Zangezur, η αποκατάσταση του Βόρειου Αζερμπαϊτζάν. Αυτή η έννοια περιλαμβάνει την απελευθέρωση των ιστορικών μας εδαφών από την κατοχή. Ο ήχος από τις μπότες του στρατιώτη του Αζερμπαϊτζάν ακούγεται ήδη από τα βουνά του Γκόιτσα. Αυτές οι μπότες οδηγούνται στα εδάφη του Zangezur. Έχουμε καθιερώσει την παρουσία μας στο Kalbajar, το Lachin, το Zangilan, το Gubadli – κρίσιμες περιοχές που συνορεύουν με την Αρμενία και το Ιράν.

Εδώ σχεδιάζονται επίσης τα περιγράμματα του χάρτη του νέου κόσμου. Μια νέα τάξη πραγμάτων εγκαθιδρύεται. Έχουν ξεκινήσει σημαντικές διαδικασίες γεωπολιτικής ολοκλήρωσης. Η νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων δείχνει τη συνάφεια της Ανατολής. Οι σημαντικότεροι παγκόσμιοι παίκτες έχουν ήδη προχωρήσει πολύ σε αυτή τη διαδικασία. Οι περιφερειακοί και παγκόσμιοι παίκτες χρειάζονται επίσης την ακεραιότητα του βόρειου τμήματος του Αζερμπαϊτζάν, την αποκατάσταση των ιστορικών του εδαφών, την ειρήνη και την ηρεμία στον Νότιο Καύκασο. Αδράξαμε αυτή την ιστορική ευκαιρία πριν από τρία χρόνια. Μας άνοιξαν για άλλη μια φορά μεγάλες ευκαιρίες. Πρέπει να τελειώσουμε το ημιτελές έργο. Και θα το κάνουμε.

Azer Aykhan

Μετάφραση από το Globalinfo.az

Πηγή

Bir cevap yazın