Η Zero Waste Europe με χαρά παρουσιάζει τη σειρά ιστολογίων «Γνωρίστε τα μέλη μας». Μέσω αυτής της σειράς μηνιαίων συνεντεύξεων, θέλουμε να σας δώσουμε την ευκαιρία να γνωρίσετε τα μέλη μας και τη δουλειά που κάνουν.
Γεια σου Μαρία, μπορείς να μας κάνεις μια σύντομη εισαγωγή Κέντρο Περιβαλλοντικών Λύσεωνεστίαση του;
Η αποστολή του Centre for Environmental Solution (CES) είναι η προώθηση ενός φιλικού προς το περιβάλλον τρόπου ζωής και των αρχών της αειφόρου ανάπτυξης και της διεθνούς συνεργασίας για τη διατήρηση του περιβάλλοντος.
Το CES υποστηρίζει τη βιώσιμη διαχείριση απορριμμάτων, προωθεί την ιδέα της πρόληψης της υπερβολικής σπατάλης και την ανάγκη επαναχρησιμοποίησης, προωθεί την έννοια της μηδενικής σπατάλης στην παραγωγή και κατανάλωση. Ασχολούμαστε με την προώθηση της χωριστής συλλογής και ανακύκλωσης απορριμμάτων στη Λευκορωσία. Επί του παρόντος, υλοποιούμε επίσης πιλοτικά έργα για απορρίμματα σωληνώσεων που δεν έχουν συλλεχθεί στη Λευκορωσία στο παρελθόν, για παράδειγμα, οργανικά απόβλητα, φαρμακευτικά και κλωστοϋφαντουργικά απόβλητα.
Πόσο καιρό είστε στο χώρο και τι σας οδήγησε σε (μηδενική) σπατάλη;
Βρέθηκα σε μηδενικά απόβλητα όταν εργαζόμουν σε ένα διαδικτυακό έργο επικεντρωμένο στη χωριστή συλλογή και ανακύκλωση που ονομάζεται greenmap.by. Κατάλαβα πολύ γρήγορα ότι η ανακύκλωση δεν θα έλυνε το πρόβλημα των απορριμμάτων. Ως εκ τούτου, η Ana και εγώ προσπαθήσαμε να δούμε την πηγή του προβλήματος και συνειδητοποιήσαμε ότι έπρεπε να κάνουμε κάτι για να αποτρέψουμε την παραγωγή απορριμμάτων εξαρχής. Γι’ αυτό σχεδόν 4 χρόνια τώρα, εργάζομαι πάνω στο θέμα των μηδενικών απορριμμάτων στη Λευκορωσία.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, μερικές δεκάδες καταστήματα μηδενικών απορριμμάτων ή ράφια με μηδενικά προϊόντα απορριμμάτων εμφανίστηκαν στη Λευκορωσία, γεγονός που υποδηλώνει μια αυξανόμενη ζήτηση για αλλαγή και υιοθέτηση ενός τρόπου ζωής με μηδενικά απόβλητα. Οι αλυσίδες καταστημάτων ξεκινούν επίσης δραστηριότητες για την προώθηση εναλλακτικών συσκευασιών, όπως επαναχρησιμοποιούμενες ή βιοδιασπώμενες σακούλες. Επίσης, οι δραστηριότητες για τη μείωση της χρήσης πλαστικού έχουν γίνει δημοφιλείς σε διάφορες κοινότητες. Σήμερα, περισσότερα από 20 σχολεία υλοποιούν την πρωτοβουλία Σχολείο Χωρίς Πλαστικά. Η ιδέα της εγκατάλειψης του πλαστικού μιας χρήσης έχει επίσης αναπτυχθεί με βάση τα κυριακάτικα εκκλησιαστικά σχολεία σε εκκλησιαστικές ενορίες. Υπάρχουν καφετέριες που έχουν εξαλείψει εντελώς τη χρήση πλαστικού σε επίπεδο πελατών και επιχειρήσεων. Έτσι, στη Λευκορωσία, διαμορφώνεται σταδιακά μια υποδομή για έναν τρόπο ζωής χωρίς απόβλητα, χάρη στις προσπάθειες μεμονωμένων ακτιβιστών και μικρών επιχειρήσεων (προς το παρόν).
Ποιος είναι ο σημερινός σας ρόλος στον οργανισμό;
Αυτή τη στιγμή, επικεντρώνομαι κυρίως στη δουλειά πρωτοβουλίες χωρίς πλαστικό και σχετική νομοθεσία. Παρά το γεγονός ότι από το 2020 υπάρχει μια τάση περιορισμού της χρήσης πλαστικού σε δημόσιες συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις, ο όγκος των απορριμμάτων δεν έχει μειωθεί ακόμη, καθώς πολλές από τις εναλλακτικές παραμένουν επιτραπέζια σκεύη από κομποστοποιήσιμα προϊόντα, τα οποία δεν είναι ανακυκλώσιμα ή πλήρως αποικοδομήσιμο στο περιβάλλον. Ως εκ τούτου, υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν για να προχωρήσουμε ακόμη περισσότερο στην πορεία προς τη μηδενική σπατάλη και να κάνουμε την επαναχρησιμοποίηση και το ξαναγέμισμα mainstream.
Πείτε μας περισσότερα για μια συνεχιζόμενη καμπάνια/δραστηριότητα στην οποία εργάζεστε;
Αυτή τη στιγμή εργαζόμαστε σε μια εκστρατεία για να κάνουμε το refill δημοφιλές και προσβάσιμο στην πόλη του Μινσκ. Συνεργαζόμαστε όχι μόνο με το κοινό αλλά και με μικρές επιχειρήσεις, εκπροσώπους καφέ και εστιατορίων, που μπορούν να γίνουν σημεία αναπλήρωσης.
Στόχος της εκστρατείας είναι επίσης η Κυβέρνηση και οι τοπικές αρχές, οι οποίες, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων τους, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν περισσότερα δημόσια σημεία αναπλήρωσης για πρόσβαση στο δημόσιο νερό, όπως σιντριβάνια. Επί του παρόντος, συγκεντρώνουμε παραδείγματα από άλλες χώρες της περιοχής.
Αν υπήρχε ένα πράγμα για το οποίο θα θέλατε να είναι γνωστός ο οργανισμός σας, ποιο θα ήταν αυτό;
Ο οργανισμός μας ήταν πάντα γνωστός για την ευαισθητοποίηση σχετικά με νέα θέματα στη Λευκορωσία. Για παράδειγμα, ήμασταν οι πρώτοι που μίλησε για τα μικροπλαστικά, την ανάγκη για ξεχωριστή συλλογή φαρμάκων που έχουν λήξει και την επείγουσα ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα σε μια προσέγγιση μηδενικών αποβλήτων στη διαχείριση των απορριμμάτων.
Θα θέλαμε να μας θεωρούν επαγγελματίες και καινοτόμους στον περιβαλλοντικό τομέα στη Λευκορωσία.
Πώς θα περιγράφατε την ανάπτυξη του κινήματος Zero Waste στη χώρα σας; Ποια είναι η προοπτική σας για το μέλλον;
Στην τρέχουσα κοινωνική και πολιτική κατάσταση στη Λευκορωσία, είναι δύσκολο να μιλήσουμε για την ανάπτυξη του κινήματος. Αλλά η δουλειά που έχει γίνει και η κοινότητα των ομοϊδεατών που έχει δημιουργηθεί θα αποκαταστήσει γρήγορα τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν. Νομίζω ότι στο μέλλον θα δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή στις πόλεις μηδενικών αποβλήτων και θα αναπτύξουμε συνεργασία με παγκόσμια δίκτυα, ειδικά γύρω από το θέμα της αναπλήρωσης και της επαναχρησιμοποίησης.
Η συμβολή όλων είναι σημαντική και μόνο μαζί μπορούμε να πετύχουμε την αλλαγή
Μπορείτε να βρείτε περισσότερα για το CES και τη δουλειά του εδώ.