Γνωρίστε τα μέλη μας – Zero Waste Alliance Ukraine

13
Γνωρίστε τα μέλη μας – Zero Waste Alliance Ukraine

Η Zero Waste Europe με χαρά παρουσιάζει τη σειρά ιστολογίων «Γνωρίστε τα μέλη μας». Μέσω αυτής της σειράς μηνιαίων συνεντεύξεων, θέλουμε να σας δώσουμε την ευκαιρία να γνωρίσετε τα μέλη μας και τη δουλειά που κάνουν.


Γεια σου Αναστασία, μπορείς να μας κάνεις μια σύντομη εισαγωγή Zero Waste Alliance Ουκρανίαεστίαση του;

Η Συμμαχία μας εγγράφηκε στις αρχές του 2019 από τρεις ΜΚΟ: Zero Waste Kharkiv, Zero Waste Society (Κίεβο) και Zero Waste Lviv. Έχουμε ενωθεί για να εκπροσωπήσουμε την Ουκρανία στο κίνημα Zero Waste Europe Movement (ZWE) προκειμένου να αποκτήσουμε πρόσβαση στις βέλτιστες πρακτικές μηδενικών αποβλήτων, να μοιραστούμε την εμπειρία μας και να συμβάλουμε στη δημιουργία ενός μέλλοντος μηδενικών αποβλήτων.

Και οι τρεις οργανισμοί εργάζονται για μηδενικά απόβλητα, αλλά επικεντρώνονται σε διαφορετικούς τομείς:

  • Το Zero Waste Kharkiv εργάζεται κυρίως σε προγράμματα EcoHubs, εκπαίδευσης και μηδενικών αποβλήτων (στην πόλη Liubotyn). Το 2020, έχουν ξεκινήσει την Ακαδημία Zero Waste στην Ουκρανία.
  • Το Zero Waste Lviv συνεργάζεται στενά με τον δήμο του Lviv. Χάρη στο έργο τους και την υποστήριξή τους στο ZWE, το Lviv έγινε η πρώτη πόλη εκτός ΕΕ που δεσμεύτηκε να γίνει μια πόλη μηδενικών απορριμμάτων. Το Zero Waste Lviv εργάζεται επίσης για την προώθηση της κομποστοποίησης και των επαναχρησιμοποιήσιμων επιλογών στον τομέα της φιλοξενίας.
  • Η Zero Waste Society (Κίεβο) είναι η ΜΚΟ όπου εργάζομαι. Συνεργαζόμαστε με επιχειρήσεις για να τις ωθήσουμε προς επαναχρησιμοποιήσιμες λύσεις, καθώς και σε θέματα εκπαίδευσης, κλιματικής αλλαγής και κατά της αποτέφρωσης. Πέρυσι επικεντρώσαμε τη δουλειά μας στον έλεγχο της επωνυμίας και την εργασία μας στο #WeChooseReuse καμπάνια με τους συναδέλφους μας από τη Συμμαχία.

Πόσο καιρό είστε στο χώρο και τι σας οδήγησε σε (μηδενική) σπατάλη;

Δουλεύω ενεργά στον τομέα των μηδενικών απορριμμάτων για περισσότερα από 3 χρόνια. Γενικά, ο περιβαλλοντικός ακτιβισμός μου ξεκίνησε ενεργά μετά την επανάσταση στην Ουκρανία το 2014 και την έναρξη ενός πολέμου με τη Ρωσία. Όλα ξεκίνησαν όταν δημιούργησα ένα κουτί για τη συλλογή μπαταριών στην πολυκατοικία μου, αλλά γρήγορα αποδείχτηκε σε μια εκστρατεία συλλογής χαρτιού στην περιοχή μου (πουλούσαμε χαρτί και με τα χρήματα αγοράζαμε φάρμακα για τους τραυματισμένους στρατιώτες). Μετά από αυτό, ήμουν έτοιμος να μετακομίσω στην πόλη, όντας σίγουρος ότι μπορούσα να κάνω περισσότερα. Με αυτή την πρόθεση, έχω γνωρίσει τους «σωστούς» ανθρώπους και μαζί τους έχω δημιουργήσει μια υπέροχη ομάδα!

Ποιος είναι ο σημερινός σας ρόλος στον οργανισμό;

Επί του παρόντος, είμαι επικεφαλής των οργανώσεων Zero Waste Society και Zero Waste Alliance Ukraine για σχεδόν δύο χρόνια, αλλά σύντομα θα έχουμε τη διετή γενική μας συνέλευση, όπου θα γίνουν νέες εκλογές για τον επικεφαλής του οργανισμού και θα επεξεργαζόμαστε τους κανόνες για την αποδοχή νέων μελών στη Συμμαχία (λαμβάνουμε συχνά αιτήσεις).

Πείτε μας περισσότερα για μια συνεχιζόμενη καμπάνια/δραστηριότητα στην οποία εργάζεστε;

Η Συμμαχία μας έχει μερικές συνεχιζόμενες εκστρατείες: Zero Waste Cities, WeChooseReuse, εργασίες κατά της αποτέφρωσης. Επίσης, υποστηρίζουμε παγκόσμιες εκστρατείες και τις προωθούμε σε τοπικό επίπεδο – όπως #Еnvironmenstrualweek, Ημέρα Χωρίς Πλαστικές Σακούλες ή Ιούλιος Χωρίς Πλαστικές Σακούλες.

Αν χρειαστεί να επιλέξω ένα, αυτό θα είναι το “WeChooseReuse”. Και οι τρεις οργανισμοί έχουν προγραμματίσει διαφορετικές δραστηριότητες, κυρίως επικεντρωμένες στην επικοινωνία. Θα «μιλήσουμε» για επιχειρηματικές υποθέσεις επαναχρησιμοποίησης και πώς μπορούν οι δήμοι και τα άτομα να υποστηρίξουν αυτή τη στροφή.

Αν υπήρχε ένα πράγμα για το οποίο θα θέλατε να είναι γνωστός ο οργανισμός σας, ποιο θα ήταν αυτό;

Για τη δημιουργία μιας ισχυρής και μεγάλης κοινότητας μηδενικών αποβλήτων στην Ουκρανία! Ευτυχώς, η Συμμαχία μας αποτελείται από τρεις συνιδρυτές που είναι ειδικοί στους τομείς τους, επομένως μπορεί να είμαστε γνωστοί για τουλάχιστον τρία πράγματα 🙂

Όλα είναι πιθανά όταν πιστεύεις και ενεργείς!

Πώς θα περιγράφατε την ανάπτυξη του κινήματος Zero Waste στη χώρα σας; Ποια είναι η προοπτική σας για το μέλλον;

Το κίνημα αναπτύσσεται ενεργά τα τελευταία 2 χρόνια. Όπως ήταν πιθανότατα σε πολλές χώρες – οι άνθρωποι βλέπουν πρώτα τη χωριστή συλλογή ως λύση και μετά, με τον καιρό, καταλήγουν σε μηδενική σπατάλη ως πραγματική λύση (καλά, κάποιοι όχι 🙂
Πρέπει ακόμα να επικοινωνήσουμε πολύ σχετικά με τη διαφορά μεταξύ «μηδενικών αποβλήτων» που υπόσχονται οι εταιρείες (τακτοποιήστε ή ακόμα και αποτεφρώστε τα απόβλητά σας για να σώσετε τον πλανήτη) και «πραγματικά μηδενικά απόβλητα» (που είναι η ιδέα 5R με το Refuse, Reduce και επιλογές επαναχρησιμοποίησης πριν από την ανακύκλωση και χωρίς αποτέφρωση).

Το όραμά μου είναι ότι το κίνημα θα συνεχίσει να αναπτύσσεται. Πρώτον, επειδή όλο και περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να μειώσουν το δικό τους περιβαλλοντικό αποτύπωμα ή ακόμη και να δημιουργήσουν αλλαγές πιέζοντας τις εταιρείες και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής. Και δεύτερον, γιατί είναι σχεδόν αδύνατο να αγνοήσουμε τα προβλήματα που σχετίζονται με την παραγωγή και την κατανάλωσή μας.

Πώς επηρεάζει την εργασία σας η τρέχουσα πανδημία COVID-19;

Όσο για τις εσωτερικές επιπτώσεις – δεν έχουμε δει ο ένας τον άλλον για πολύ καιρό. Πιστεύω ότι οι τακτικές συναντήσεις εκτός σύνδεσης ενισχύουν την οργάνωση, επομένως ελπίζουμε να ανανεώσουμε αυτήν την πρακτική σύντομα.

Όσον αφορά τα έργα και τις καμπάνιες μας – πρέπει να επικοινωνήσουμε περισσότερο για την ασφάλεια των επαναχρησιμοποιήσιμων μέσων μιας χρήσης, κάτι που αποτελεί πρόκληση από μόνο του. Φυσικά, υπάρχουν και περισσότερα απορρίμματα, ειδικά ΜΑΠ (μάσκες, γάντια κ.λπ.). Αλλά αυτή είναι επίσης μια εξαιρετική ευκαιρία για ακτιβιστές όπως εμείς να επικοινωνήσουν την επείγουσα ανάγκη και να δημιουργήσουν αλλαγές. Και ο καθένας μας έχει τη δύναμη να το κάνει, τουλάχιστον με το δικό του πορτοφόλι.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερα για τη Zero Waste Alliance Ukraine και το έργο τους εδώ.

Bir cevap yazın