Γνωρίστε τα μέλη μας – Zero Waste Italy

12
Γνωρίστε τα μέλη μας – Zero Waste Italy

Η Zero Waste Europe με χαρά παρουσιάζει τη σειρά ιστολογίων «Γνωρίστε τα μέλη μας». Μέσω αυτής της σειράς μηνιαίων συνεντεύξεων, θέλουμε να σας δώσουμε την ευκαιρία να γνωρίσετε τα μέλη μας και τη δουλειά που κάνουν.


Γεια σου Laura, μπορείς να μας κάνεις μια σύντομη εισαγωγή στην εστίαση του Zero Waste Italy;

Η Zero Waste Italy έχει την έδρα της στο Κέντρο Έρευνας Zero Waste στο Capannori (Lucca), έχουμε τη χαρά να συνεργαστούμε στενά με τον Πρόεδρό μας και μεγάλο κίνητρο Rossano Ercolini.
Η κύρια εστίασή μας είναι να συνεχίσουμε να συνδέουμε τους εκατοντάδες δήμους μηδενικών απορριμμάτων, τις εταιρείες σχεδιασμού/βιομηχανίας με τις χιλιάδες ενώσεις/ομάδες πολιτών και ακτιβιστών σε όλη την Ιταλία.

Εργαζόμαστε σε ένα ευρύ φάσμα έργων με ενήλικες και παιδιά με μοναδικό στόχο την προώθηση του μέλλοντος μηδενικών αποβλήτων για την Ιταλία και όχι μόνο.

Πόσο καιρό είστε στο χώρο και τι σας οδήγησε σε (μηδενική) σπατάλη;

Η πρώτη φορά που άκουσα για «μηδενικά απόβλητα» ήταν το 2015, κατά τη διάρκεια μιας πρωτοβουλίας στη Φλωρεντία (Τοσκάνη, Ιταλία) κατά της κατασκευής μιας νέας μονάδας αποτέφρωσης απορριμμάτων που, χάρη στην τεράστια κινητοποίηση της πόλης, δεν κατασκευάστηκε ποτέ.

Ένα χρόνο αργότερα, το 2016, έγινα αντιπρόεδρος της Montalbano BioDistrict, μιας ένωσης που συνεργάζεται με 10 δήμους και 3 επαρχίες στην καρδιά της Τοσκάνης για τη γεωργία, τις υδρογεωλογικές δομές, τον αργό τουρισμό και πολλά άλλα. Στο πλαίσιο μιας από τις πρωτοβουλίες μας, κάλεσα τον Rossano Ercolini να μιλήσει για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην περιοχή μας. Από τότε, η σχέση μου με το Zero Waste Italy έχει μεγαλώσει, μέχρι που έγινε καθημερινή επαφή.

Ποιος είναι ο σημερινός σας ρόλος στον οργανισμό;

Ο τρέχων ρόλος μου στο Zero Waste Italy είναι να συντονίζω τις περισσότερες από 300 ιταλικές πόλεις μηδενικών απορριμμάτων. Το έργο μου περιλαμβάνει τόσο τη διατήρηση επαφών με τους Δήμους όσο και τη συνεργασία με τις περιφερειακές αρχές, άλλους ακτιβιστές και ενώσεις με παρόμοια ενδιαφέροντα, στόχους και προθέσεις.

Πείτε μας περισσότερα για μια συνεχιζόμενη καμπάνια/δραστηριότητα στην οποία εργάζεστε;

Από το ξέσπασμα της τρέχουσας πανδημίας COVID-19, εργάζομαι σε θεσμικές οδηγίες, αντίκτυπο και εναλλακτικές λύσεις στις μάσκες μιας χρήσης που χρησιμοποιούνται ως προστασία έναντι του ιού. Έχουμε δημιουργήσει διάφορα δελτία τύπου και άρθρα, τα οποία απευθύνονται επίσης στην εθνική μας κυβέρνηση για να αυξήσουμε την ευαισθητοποίηση σχετικά με την υπάρχουσα εναλλακτική λύση για επαναχρησιμοποιήσιμες μάσκες μίας χρήσης.

Η συνεχιζόμενη συνεργασία μεταξύ της Zero Waste Italy και της Συνεταιρισμός Eta Beta έχει οδηγήσει στη δημιουργία ενός καινοτόμου μοντέλου βιομηχανικής πλύσης-ενοικίασης που μπορεί να αναπαραχθεί σε οποιοδήποτε άλλο μέρος, με ελάχιστες επενδύσεις.
Αυτό το σύστημα πλυσίματος-ενοικίασης μπορεί να εφαρμοστεί σε όλες τις ιατρικές συσκευές, όπως καλύμματα παπουτσιών, ρόμπες, σκούφια μαλλιών κ.λπ., τα οποία είναι επί του παρόντος σε μεγάλο βαθμό μίας χρήσης. Με την Eta Beta, δημιουργούμε επίσης μια σειρά πλενόμενων και φιλτραρισμένων μηδενικών απορριμμάτων μάσκες με υψηλή κάλυψη που σύντομα θα κυκλοφορήσει στην αγορά (διαβάστε περισσότερα για αυτό το έργο εδώ και εδώ). Οργανωνόμαστε επίσης για την παραγωγή καλυμμάτων παπουτσιών, καλυμμάτων μαλλιών και όλων αυτών των ιατρικών συσκευών μιας χρήσης, που αυτή τη στιγμή καταλήγουν στα γενικά απόβλητα.

Αν υπήρχε ένα πράγμα για το οποίο θα θέλατε να είναι γνωστός ο οργανισμός σας, ποιο θα ήταν αυτό;

Το Zero Waste Italy ευαισθητοποιεί σχετικά με το πρόβλημα των απορριμμάτων σε ολόκληρη την Ιταλία. Αυτό το θέμα αγγίζει τις ζωές όλων, γι’ αυτό μιλάμε τόσο με πολιτικούς όσο και με νοικοκυρές, πραγματοποιώντας συγκεκριμένες καμπάνιες που νοιάζονται για την υγεία μας και του πλανήτη μας.

Δεν υπάρχει ένας, αλλά πολλοί λόγοι για τους οποίους είναι γνωστή η Ιταλία για το Zero Waste. Το αγαπημένο μου είναι ότι ενδυναμώνουμε τους ανθρώπους.

Θα ήθελα να μοιραστώ ένα διάσημο μότο “χωρίς ανθρώπους τίποτα δεν αποφασίζεται“. Αυτό σημαίνει ότι ο καθένας από εμάς μπορεί να κάνει τη διαφορά με τη δική του δέσμευση, συμμετοχή και παράδειγμα. Όπως είπε ο Βολταίρος, «κάθε άνθρωπος είναι ένοχος για όλα τα καλά που δεν έχει κάνει».

Πώς επηρεάζει την εργασία σας η τρέχουσα πανδημία COVID-19;

Ο COVID-19 έχει ανοίξει πρωτόγνωρα σενάρια σε κάθε τομέα. Οι αυστηροί περιορισμοί που δεν μας επιτρέπουν να κυκλοφορούμε και να συναντιόμαστε ελεύθερα έχουν επηρεάσει όλες τις κοινωνικές πτυχές της ζωής μας. Η Zero Waste Italy, χάρη στον πραγματισμό της, είχε πάντα ένα πολυάσχολο ημερολόγιο πρωτοβουλιών, εντός των κεντρικών μας γραφείων αλλά και ταξιδεύοντας σε όλη τη χώρα. Η πανδημία μας ώθησε να εξαρτηθούμε από την τεχνολογία για να επικοινωνήσουμε το μήνυμά μας με άλλους ανθρώπους και να διατηρήσουμε επαφές, αλλά ειλικρινά, ανυπομονούμε να βγούμε από τα δωμάτιά μας και να αρχίσουμε να συναντάμε ξανά ανθρώπους.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερα για το Zero Waste Italy και τη δουλειά τους εδώ.

Bir cevap yazın