Γνωρίστε το Mission Zero Academy: ένας επιταχυντής φιλόδοξων μεταβάσεων μηδενικών αποβλήτων σε τοπικό επίπεδο

15
Γνωρίστε το Mission Zero Academy: ένας επιταχυντής φιλόδοξων μεταβάσεων μηδενικών αποβλήτων σε τοπικό επίπεδο

Στη Zero Waste Europe (ZWE), υποστηρίζουμε τα βιώσιμα συστήματα και τον επανασχεδιασμό της σχέσης μας με τους πόρους, για να επιταχύνουμε μια δίκαιη μετάβαση προς τη μηδενική σπατάλη προς όφελος των ανθρώπων και του πλανήτη.

Από την ίδρυσή μας, ως το ευρωπαϊκό δίκτυο κοινοτήτων, τοπικών ηγετών, εμπειρογνωμόνων και φορέων αλλαγής, αναπτύξαμε και πρωτοπορήσαμε πρωτοβουλίες σε τρεις τομείς εξειδίκευσης.

  • Εργασίες συνηγορίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο·
  • Δημιουργία και συντονισμός κινήσεων.
  • Εφαρμογή στρατηγικών μηδενικών αποβλήτων σε τοπικό επίπεδο.

Η ίδια η ύπαρξη της ZWE είναι βαθιά ριζωμένη αυτό το τρίτο έργο εφαρμογής και ενσωμάτωσης των πρακτικών μηδενικών αποβλήτων σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

Σήμερα, και μετά από μήνες προετοιμασίας στο παρασκήνιο, είμαστε ενθουσιασμένοι που παρουσιάζουμε τη νέα μας προσπάθεια να επιταχύνουμε ακόμη περισσότερο αυτές τις μεταβάσεις μηδενικών αποβλήτων σε τοπικό επίπεδο. Τραπέζιο Mission Zero Academy.

Η θεμελιώδης προσπάθειά μας να μετατρέψουμε το όραμα της κυκλικής οικονομίας σε πραγματικότητα για την Ευρώπη

Το 2007, το Capannori (Ιταλία) ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή πόλη που δήλωσε ότι θα επιδιώξει τον στόχο μηδενικών αποβλήτων. Αυτή η πρωτοποριακή πρωτοβουλία ακολουθήθηκε στη συνέχεια από εκατοντάδες άλλες κοινότητες, κωμοπόλεις και πόλεις σε όλη την Ευρώπη και πέρα ​​από αυτήν.

Ως ZWE, όλα αυτά τα χρόνια, στοχεύσαμε στη δημιουργία του σωστού πλαισίου και των προσπαθειών δημιουργίας ικανοτήτων για την επικονίαση των βέλτιστων πρακτικών, την ενίσχυση του έργου που επιτελείται από τοπικές ομάδες και ΜΚΟ μηδενικών αποβλήτων και τη διασφάλιση της συνέπειας σε αυτό που μπορεί να θεωρηθεί ως μοντέλο «μηδενικών αποβλήτων». Αυτός είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της ναυαρχίδας μας Πρόγραμμα Zero Waste Cities πραγματοποιήθηκε από κοινού με τα μέλη του δικτύου ZWE, γεγονός που οδήγησε σε μια άνθηση πρωτοβουλιών μηδενικών απορριμμάτων σε όλη την ήπειρο (βλ. Έκθεση Δήμων Κατάστασης Μηδενικών Αποβλήτων που ανιχνεύει τις ιστορίες επιτυχίας μοντέλων μηδενικών αποβλήτων με επίκεντρο την κοινότητα σε όλη την Ευρώπη).

Πρωταρχικός μας στόχος ήταν η υποστήριξή μας δίκτυο εθνικών και τοπικών ομάδων μηδενικών αποβλήτων και ΜΚΟ να συνεργαστεί με τους τοπικούς φορείς λήψης αποφάσεων και να παρακολουθήσει τη φιλόδοξη υλοποίηση πρωτοβουλιών μηδενικών αποβλήτων.

Με τα χρόνια, κατέστη σαφές ότι η επιτάχυνση αυτής της μετάβασης θα απαιτήσει μια πρόσθετη προσπάθεια ενσωμάτωσης του «πώς-του», ειδικά στην εκπαίδευση των ίδιων των τοπικών ενδιαφερομένων, είτε πρόκειται για δήμους είτε για ΜΜΕ. Παράλληλα, είδαμε επίσης ότι η αυξανόμενη χρήση του όρου μηδενικών αποβλήτων είχε επίσης ως αποτέλεσμα τον ορισμό και την προσέγγισή του να αραιώνεται και να αποδυναμώνεται. Σήμερα, δεν είναι ασυνήθιστο να ανακαλύπτουμε δήμους ή εταιρείες που ισχυρίζονται ότι αυτοί ή η επιχείρησή τους είναι μηδενικά απόβλητα, χωρίς να κατανοήσουμε την ολιστική, καθοδηγούμενη από την κοινότητα προσέγγιση που απαιτεί αυτό.

Η Mission Zero Academy (MiZA) σκέφτηκε και δημιουργήθηκε για να καλύψει αυτά τα κενά.

MiZA, ένας κόμβος δημιουργίας γνώσεων και ικανοτήτων για την ενσωμάτωση φιλόδοξων μοντέλων μηδενικών αποβλήτων

Σε πόλεις και περιφέρειες σε όλη την Ευρώπη, οι κοινότητες, οι ηγέτες της κοινωνίας των πολιτών, οι οραματιστές υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι καινοτόμοι επιχειρηματίες δείχνουν ότι η μηδενική σπατάλη είναι μια επιθυμητή στρατηγική ως συστημική προσέγγιση για την αποδοτικότητα των πόρων, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, ένα υγιές περιβάλλον, καθαρή παραγωγή και βιώσιμη κατανάλωση. Αλλά πώς μπορούμε να επιταχύνουμε αυτή τη μετάβαση ακόμη περισσότερο;

Εκτός από τη δημιουργία του σωστού πλαισίου πολιτικής και την υποστήριξη των ομάδων της κοινωνίας των πολιτών, γνωρίζουμε ότι η γενίκευση των πρακτικών μηδενικών αποβλήτων σε τοπικό επίπεδο απαιτεί συνεχή προσπάθεια για τη σταδιακή κατάργηση των αποβλήτων με δημιουργία και εφαρμογή συστημάτων που δεν δημιουργούν απόβλητα εξαρχής. Ενώ δήμους και τοπικές αρχές μπορούν να μεταβούν το σύστημά τους από τη διαχείριση υπολειμμάτων αποβλήτων στην κυκλική διαχείριση πόρων μέχρι ένα ορισμένο σημείο, χρειάζονται επίσης τοπικό επιχειρήσεις να γίνουν πάροχοι λύσεων για την πλήρη εφαρμογή της φιλοδοξίας μηδενικών αποβλήτων.

Η MiZA, που ιδρύθηκε ως ξεχωριστή οντότητα από την ZWE, θα εξυπηρετεί κυρίως δήμους και ΜΜΕ για πρόσβαση στην τεχνογνωσία για το σχεδιασμό και την εφαρμογή μελλοντικών μηδενικών αποβλήτων και κυκλικών στρατηγικών.

Η MiZA έχει μια διπλή φιλοδοξία: να παρέχει την κατάλληλη πλατφόρμα για την ενσωμάτωση της γνώσης σχετικά με τα μηδενικά απόβλητα, κυκλικές πρακτικές και τεχνικές για την εφαρμογή τους – σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. και προσφέρει ένα ισχυρό πλαίσιο για την αξιολόγηση και τη συγκριτική αξιολόγηση των καλύτερων δήμων και επιχειρήσεων μηδενικών αποβλήτων της Ευρώπης.

Εκπαίδευση και ανάπτυξη ικανοτήτων

Η MiZA θα παρέχει πρακτικά εργαλεία, πόρους, διαδικτυακές (και ελπίζουμε σύντομα εκτός σύνδεσης) ευκαιρίες μάθησης και συμβουλές από ειδικούς ως one-stop-shop για να διασφαλίσει ότι η μετάβαση προς τις στρατηγικές και πρακτικές μηδενικών αποβλήτων είναι αποτελεσματική και διαδεδομένη. Το σύνολο των υπηρεσιών που παρέχει η MiZA θα κυκλοφορήσει τους επόμενους μήνες.

Ενώ η MiZA θα συνεργαστεί στενά με εμπειρογνώμονες από το κίνημα μηδενικών αποβλήτων, σκοπεύει επίσης να εκπαιδεύσει ένα ευρύτερο φάσμα επαγγελματιών αποβλήτων για την παροχή υπηρεσιών, ειδικά στη φάση ελέγχου της Πιστοποίησης Πόλεων Μηδενικών Αποβλήτων.

Παρακολούθηση και ανέβασμα του πήχη

Από την έναρξή του, μία από τις βασικές υπηρεσίες της MiZA θα είναι η Πιστοποίηση μηδενικών πόλεων απορριμμάτων που βασίζεται σε πάνω από 10 χρόνια εμπειρίας από το δίκτυο ZWE. Μετατρέπει την επιτυχή καθοδήγηση των δήμων μηδενικών αποβλήτων σε έναν ακόμη πιο ισχυρό και επίσημο μηχανισμό για να καθοδηγήσει τους ευρωπαϊκούς δήμους προς το μηδενικό απόβλητο. (Μάθετε περισσότερα για το Πιστοποίηση μηδενικών πόλεων απορριμμάτων).

Παράλληλα, η MiZA αναπτύσσει ένα παρόμοιο σήμα για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, εκδηλώσεις και οργανισμούς που εφαρμόζουν μια προσέγγιση μηδενικών αποβλήτων στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων και των εργασιών τους.

Η Πιστοποίηση/Ετικέτα και οι σχετικοί μηχανισμοί ελέγχου έχουν σχεδιαστεί για να διασφαλίζουν τη συνέπεια πίσω από αυτό που μπορεί να θεωρηθεί ως μηδενικό απόβλητο και κυκλικό μοντέλο σε τοπικό επίπεδο – και να προστατεύουν τις προσεγγίσεις του πραγματικού μηδενικού αποβλήτου από ψευδείς ισχυρισμούς – αλλά, κυρίως, προκειμένου να παρέχουν ένα σχέδιο ή μια λίστα ελέγχου για να βοηθήσει τους οργανισμούς και τους δήμους στο ταξίδι τους προς τη μηδενική σπατάλη. Η συγκρισιμότητα των μοντέλων και των δεδομένων έχει επίσης σχεδιαστεί για να επιτρέπει τη συγκριτική αξιολόγηση και τη συνεχή βελτίωση – όπως λέμε στη μετακίνηση μηδενικών αποβλήτων, “Πάντα χαρούμενος, ποτέ ικανοποιημένος”.

Ως αδελφός οργανισμός του ZWE, η MiZA θα παρέχει την απαραίτητη πρακτική γνώση και πλαίσιο παρακολούθησης στους τοπικούς φορείς λήψης αποφάσεων και τις επιχειρήσεις και θα διασφαλίσει ότι κανένας πόρος δεν θα γίνει απόβλητο.

Σας προσκαλούμε να μοιραστείτε μαζί μας τα υπέροχα νέα για την έναρξη της Ακαδημίας. Φροντίστε να ελέγξετε Mission Zero Academy για περισσότερες πληροφορίες τις επόμενες μέρες.

Bir cevap yazın