Επίσκεψη Αλίεφ στη Ντουσάνμπε. Ποιοι «απέσυραν τις αντιρρήσεις τους»; – Aze.Media

4
Επίσκεψη Αλίεφ στη Ντουσάνμπε.  Ποιοι «απέσυραν τις αντιρρήσεις τους»;  – Aze.Media

Όπως επισημαίνουν παρατηρητές, ο Αλίεφ είναι ο πρώτος αρχηγός κράτους εκτός περιοχής που θα παρευρεθεί στη σύνοδο κορυφής.

Καμία έκπληξη εκεί. Οι σχέσεις του Αζερμπαϊτζάν με τις χώρες της Κεντρικής Ασίας αναπτύσσονται ραγδαία και δυναμικά. Η σειρά επισκέψεων τόσο του Ιλχάμ Αλίεφ σε χώρες της Κεντρικής Ασίας όσο και των ηγετών κρατών της Κεντρικής Ασίας στο Αζερμπαϊτζάν μιλάει από μόνη της. Επιπλέον, ήταν στο Αζερμπαϊτζάν που ο Πρόεδρος του Ουζμπεκιστάν Shavkat Mirziyoyev πραγματοποίησε την πρώτη του κρατική επίσκεψη μετά την επανεκλογή του.

Στην πραγματικότητα, η συμμετοχή του Ilham Aliyev στη συνάντηση των ηγετών της Κεντρικής Ασίας έπρεπε να συμβεί τον Ιούλιο του 2022, όταν πραγματοποιήθηκε η σύνοδος κορυφής στο Cholpon Ata του Κιργιστάν. Αλλά τότε ήταν όταν ο Πρόεδρος της Κιργιζίας Sadyr Zhaparov έκανε μια συγκλονιστική δήλωση. Εξέφρασε το αίτημα της πλευράς του Αζερμπαϊτζάν να συμμετάσχει σε μελλοντικές συναντήσεις ως επίτιμος προσκεκλημένος, αλλά αμέσως πρόσθεσε ότι οι προκαταρκτικές διαβουλεύσεις και η διερεύνηση έδειξαν ότι δεν υπάρχει ακόμη συναίνεση. Μετάφραση: ένας από τους συμμετέχοντες ήταν αντίθετος. Ποιος ακριβώς, ο Zhaparov δεν διευκρίνισε, δηλώνοντας απλώς: «Ως εκ τούτου, εάν δεν υπάρχει αντίρρηση, προτείνω να δώσω εντολή στους υπουργούς Εξωτερικών να ασχοληθούν με το θέμα και να υποβάλουν έκθεση μέσω της διπλωματικής οδού».

Οι εικασίες τότε ήταν ότι αυτός που εναντιώθηκε ήταν ο πρόεδρος του Τατζικιστάν, Emomali Rahmon. Το Τατζικιστάν είναι η μόνη μη τουρκόφωνη χώρα στην περιοχή. Ήταν εκείνη την εποχή που κλιμακώθηκε η εδαφική σύγκρουση του Τατζικιστάν με το Κιργιστάν και το Μπισκέκ μόλις άρχιζε να αναπτύσσει ενεργά τους δεσμούς του με το Μπακού.

Πριν από τη συνάντηση στο Τσόλπον Ατά, η Ντουσάνμπε φιλοξένησε τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Και πριν από αυτό, το Τατζικιστάν είχε λάβει σημαντική στρατιωτική βοήθεια από τη Ρωσία, επίσημα για την αντιμετώπιση πιθανής αστάθειας στο Αφγανιστάν, αλλά ανεπίσημα κατά της Κιργιζίας. Η Μόσχα δεν ήταν καθόλου χαρούμενη που το Αζερμπαϊτζάν ενίσχυε τη θέση του στην Κεντρική Ασία, καθώς έδειξε ξεκάθαρα τις φιλοδοξίες των κρατών της περιοχής να διαφοροποιήσουν τις πολιτικές τους και να εγκαταλείψουν την αποκλειστική εστίασή τους στη Μόσχα. Φυσικά, δεν αποκαλύφθηκε επίσημα τι «συμβουλεύτηκε» από ποιον και σε ποιον. Τον Ιούλιο του 2022, ο πόλεμος στην Ουκρανία ήταν ήδη σε εξέλιξη και η εκστρατεία «Κίεβο σε τρεις ημέρες» είχε ήδη αποτύχει. Αλλά φαίνεται ότι ορισμένοι από τους τοπικούς ηγέτες πίστευαν ότι ο άξονας της Γης διέτρεχε τον Πύργο Σπάσκαγια και ότι η Ρωσία θα τακτοποιούσε την Ουκρανία κάθε στιγμή τώρα, και μετά….

Όμως το «τότε» δεν ήρθε ποτέ. Δεν υπολογίζεται πλέον η βοήθεια της Ρωσίας σε θέματα ασφάλειας: όλοι οι στρατιωτικοί της πόροι καταβροχθίζονται από την επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας. Με τις κυρώσεις και το ρούβλι που καταρρέει, οι εξαγωγές της Ρωσίας χάνουν επίσης την ελκυστικότητά τους. Δεν έχει νόημα να περιμένουμε επενδύσεις από τη Ρωσία. Οι επικοινωνίες μέσω της Ρωσίας προς την Ευρώπη μπλοκάρονται ως αποτέλεσμα του πολέμου. Ακόμη και το «τελευταίο προπύργιο» των προσωπικών εμβασμάτων από μετανάστες εργάτες καταρρέει.

Αυτό σημαίνει ότι οι χώρες της Κεντρικής Ασίας πρέπει να αναζητήσουν μια εναλλακτική λύση, και αυτό ακριβώς προσφέρει το Αζερμπαϊτζάν. Λόγω της διορατικότητας του Προέδρου Ilham Aliyev και των μεταρρυθμίσεων και της «επανάστασης των υποδομών» που εφαρμόστηκαν υπό την ηγεσία του, το Αζερμπαϊτζάν έχει αυτό που χρειάζονται οι χώρες της Κεντρικής Ασίας: επικοινωνίες που παρακάμπτουν τη Ρωσία, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να φτάσουν στην Τουρκία και στην Ευρώπη, χρήματα για επενδύσεις και που κυμαίνονται στις εξωτερικές σχέσεις. Το πιο σημαντικό, η χώρα μας είναι ένα σαφές και ζωντανό παράδειγμα ότι μια «μουσουλμανική δημοκρατία της πρώην Σοβιετικής Ένωσης» μπορεί να επιτύχει πραγματική, όχι επίσημη ανεξαρτησία, να διαφοροποιήσει την οικονομία και την πολιτική της και να δώσει προτεραιότητα στα δικά της συμφέροντα αντί να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των άλλων.

Εν ολίγοις, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι «το θέμα αντιμετωπίστηκε επιτυχώς μέσω της διπλωματικής οδού», «ένας από τους συμμετέχοντες» επέλεξε να αποσύρει τις αντιρρήσεις του και ο Ιλχάμ Αλίεφ έφτασε στη Ντουσάνμπε για να παρακολουθήσει τη συνάντηση των ηγετών της Κεντρικής Ασίας ως επίτιμος προσκεκλημένος . Η διπλωματία του Αζερμπαϊτζάν σημείωσε άλλη μια νίκη στην πίστα της Κεντρικής Ασίας.

Συνείδηση

Μετάφραση από το Minval.az

Bir cevap yazın