Η Βαρκελώνη και το Μόναχο γίνονται υποψήφιες πόλεις με μηδενικά απόβλητα

10
Η Βαρκελώνη και το Μόναχο γίνονται υποψήφιες πόλεις με μηδενικά απόβλητα

Βρυξέλλες, 24 Νοεμβρίου 2022

Οι ευρωπαϊκές πόλεις της Βαρκελώνης και του Μόναχου υπέγραψαν επίσημη δέσμευση να γίνουν μηδενικά απόβλητα, καθιστώντας τις μεγαλύτερες πόλεις στην Ευρώπη που θα λάβουν την πιστοποίηση.

Το Zero Waste Cities Certification είναι ένα ισχυρό ευρωπαϊκό πρότυπο πιστοποίησης που έχει αξιολογηθεί από τρίτους, που αναπτύχθηκε από την Zero Waste Europe και λειτουργεί από τον αδελφό της οργανισμό Mission Zero Academy (MiZA).

Με πληθυσμό περίπου 1,6 εκατομμυρίων κατοίκων, η Βαρκελώνη θα γίνει ένας από τους μεγαλύτερους ευρωπαϊκούς δήμους που εφαρμόζουν μια στρατηγική μηδενικών αποβλήτων. Η πόλη μετράει με ένα ευρύ φάσμα μέτρων πρόληψης, επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης απορριμμάτων. Επιπλέον, έχει δημιουργήσει μια αποκλειστική στρατηγική για βελτιώσεις, με ευρεία δέσμευση τόσο με την τοπική κοινότητα όσο και με διάφορους ενδιαφερόμενους φορείς για τη διευκόλυνση της μετάβασης στα μηδενικά απόβλητα.

Μετά από αυτή τη δέσμευση, η Βαρκελώνη θα αρχίσει να εφαρμόζει τη στρατηγική της για μηδενικά απόβλητα. Μερικοί από τους στόχους για τα επόμενα χρόνια είναι:

  • Εργασία για τη μείωση των αστικών στερεών απορριμμάτων. Η πόλη περιλαμβάνει φιλοσοφία μηδενικών αποβλήτων γύρω από όλη τη διαχείριση απορριμμάτων.
  • Ένα ποσοστό χωριστής συλλογής απορριμμάτων 67% έως το 2027, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι περίπου 48%.
  • 427 κιλά παραγωγής απορριμμάτων ανά κάτοικο ετησίως έως το 2027.

Μέντορες: Rezero υπήρξε ο μέντορας της Βαρκελώνης. Ο ισπανικός οργανισμός παρέχει γνώση και προωθεί ιδέες, κανονισμούς και καινοτόμα έργα, ώστε οι εταιρείες, οι δημόσιες διοικήσεις και οι πολίτες να έχουν την ευκαιρία να απολαμβάνουν ένα μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης προς μηδενικά απόβλητα, χωρίς τοξικά υλικά ή προϊόντα που μένουν αχρησιμοποίητα. Το Δημοτικό Συμβούλιο της Βαρκελώνης εργάζεται εδώ και χρόνια για την πρόληψη της δημιουργίας αποβλήτων: με τη δέσμευση Zero Plastic, τον Υπολογιστή άνθρακα και το σχέδιο μηδενικών αποβλήτων της Βαρκελώνης 2021-2027.

Υπάρχει ο Colau, δήμαρχος της Βαρκελώνης είπε: “Οι μεγάλες πόλεις είναι χρεωμένες με την επικράτειά τους, παράγουμε τεράστια ποσότητα απορριμμάτων και είναι καιρός να γίνουμε υπεύθυνοι γι’ αυτό. Η δέσμευση της Βαρκελώνης με τη στρατηγική Zero Waste δείχνει ότι νοιαζόμαστε και ότι πράττουμε: στοχεύουμε να είμαστε μια ουδέτερη πόλη και να εμπνεύσουμε πολλούς άλλους»..

Τζόαν Μαρκ Σάιμον, Εκτελεστικός Διευθυντής της ZWE δηλωθείς: «Θυμάμαι ότι όταν φέραμε την έννοια του μηδενικού απορριμμάτων στη Βαρκελώνη το 2010, μας αποκαλούσαν ανόητους. Σήμερα είμαι περήφανος που η γενέτειρά μου ενώνει πολλούς άλλους στο κλαμπ της ενάρετης διαχείρισης των πόρων. Η Βαρκελώνη έχει ακόμα πολλές προκλήσεις μπροστά, αλλά η δέσμευση για την πιστοποίηση μηδενικών αποβλήτων είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση!».

Rosa García, Γενική Διευθύντρια της Rezero είπε: «Στο Rezero είμαστε χαρούμενοι που μια πόλη όπως η Βαρκελώνη κινείται προς το Zero Waste. Είναι μια σημαντική πρόκληση και θα βοηθήσουμε σε ό,τι είναι απαραίτητο για την επίτευξη της ευρωπαϊκής πιστοποίησης. Ενθαρρύνουμε επίσης άλλες πόλεις και πόλεις να υποβάλουν αίτηση, όπως έκανε σήμερα η Βαρκελώνη».

Μόναχο, η τρίτη σε πληθυσμό πόλη της Γερμανίας σε αριθμό κατοίκων, (1,6 εκατομμύρια), είναι ένας άλλος σημαντικός ευρωπαϊκός δήμος που έχει υπογράψει για τη δέσμευση μηδενικών αποβλήτων. Τον Ιούλιο, το Δημοτικό του Συμβούλιο μια ιδέα στην οποία ορίζονται περίπου 100 μέτρα σε όλη την πόλη για τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων του Μονάχου και τη διατήρηση των πόρων. Αυτή η ιδέα αρχίζει τώρα να εφαρμόζεται από την εταιρεία διαχείρισης απορριμμάτων Μόναχο (AWM). Για να ευθυγραμμιστεί με τα απαιτούμενα κριτήρια για να γίνει υποψήφια πόλη μηδενικών αποβλήτων, η πόλη του Μονάχου δεσμεύεται για τα ακόλουθα:

  • Τα απόβλητα από τα κατά κεφαλήν νοικοκυριά ετησίως στην πρωτεύουσα του κράτους Μόναχο θα μειωθούν κατά 15% στα 310 kg / (E*a) έως το 2035.
  • Η ποσότητα των υπολειμματικών αποβλήτων θα μειωθεί κατά 35 % στα 127 kg / κάτοικο έως το 2035. Μακροπρόθεσμα, η πόλη του Μονάχου θα επιτύχει μέσο όγκο υπολειπόμενων αποβλήτων μικρότερο από 100 kg ανά κάτοικο ετησίως.
  • Μακροπρόθεσμα, το Μόναχο εργάζεται προς τον στόχο της μείωσης των αστικών στερεών αποβλήτων (ΑΣΑ) σε χώρους υγειονομικής ταφής και της αποτέφρωσης απορριμμάτων στο ελάχιστο εφικτό για τη διαχείριση απορριμμάτων.

Dieter Reiter, Δήμαρχος Μονάχου είπε: «Το Μόναχο συνεχίζει την πορεία προς τα μηδενικά απόβλητα, την οποία ξεκίνησα στα τέλη του 2019. Πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό εμείς, η πόλη του Μονάχου, να επωφεληθούμε από τις εμπειρίες άλλων ως μέρος ενός ευρωπαϊκού δικτύου μηδενικών αποβλήτων, αλλά και εμπνεύσει άλλες πόλεις. Υπογράφοντας τη δέσμευση μηδενικών αποβλήτων σήμερα, υπογραμμίζουμε τη δέσμευσή μας να γίνουμε μια πόλη που παράγει όσο το δυνατόν λιγότερα απόβλητα και εξοικονομεί πόρους. Το Μόναχο αναλαμβάνει έναν πρωτοποριακό ρόλο – ενάντια στη σπατάλη πόρων και για το περιβάλλον».

Kristina Frank, Δημοτική Λειτουργός υπεύθυνη για τη διαχείριση των απορριμμάτων της πόλης προστέθηκε: «Σήμερα είμαστε ένα ακόμη βήμα προς τη γραμμή του τερματισμού. Με τη δέσμευσή μας, είμαστε μέρος ενός ευρωπαϊκού δικτύου που μοιράζεται ένα κοινό όραμα: όσο το δυνατόν λιγότερη σπατάλη, όχι σπατάλη πόρων. Την ερχόμενη εβδομάδα, η AWM θα προτείνει στο δημοτικό συμβούλιο τη δημιουργία ενός διατμηματικού γραφείου μηδενικών αποβλήτων που θα λειτουργεί στοχευμένα προς την κατεύθυνση των φιλόδοξων στόχων μας. Για αυτό, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους υπαλλήλους μας, που ανέπτυξαν μια εξαιρετική ιδέα σε χρόνο ρεκόρ.»

Kaisa Karjalainen, Mission Zero Academy Manager δηλωθείς: «Οι μεγάλες πόλεις έχουν μεγάλο αντίκτυπο και ως εκ τούτου, είναι υπέροχο που το Μόναχο εντάσσεται στο σύστημα πιστοποίησης πόλεων μηδενικών αποβλήτων. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με την πόλη για να τους βοηθήσουμε να βελτιστοποιήσουν τα ήδη υπάρχοντα συστήματά τους και να επιτύχουν εξαιρετικά αποτελέσματα. Είμαι βέβαιος ότι το Μόναχο θα αποτελέσει μεγάλη έμπνευση για άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις και πρότυπο ότι η μηδενική σπατάλη είναι δυνατή και στις μεγάλες πόλεις».

ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ


ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ:

Η φιλόδοξη πιστοποίηση μηδενικών πόλεων της MiZA περιλαμβάνει 5 βήματα: εκδήλωση ενδιαφέροντος. δέσμευση; εκτέλεση; πιστοποίηση; και ετήσιες βελτιώσεις. Αναπτύσσεται γύρω από ένα σύστημα καρτών βαθμολογίας, το οποίο περιλαμβάνει υποχρεωτικά κριτήρια και κριτήρια βάσει βαθμών. Ο συνδυασμός αυτών των σημείων μαζί καθορίζει το επίπεδο πιστοποίησης του δήμου και τον μετέπειτα αριθμό των «αστέρων» του.

Μάθετε περισσότερα για την Πιστοποίηση Πόλεων Μηδενικών Αποβλήτων εδώ.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΥΠΟΥ:

Kaisa Karjalainen, Συντονίστρια MiZA: [email protected]

Berta Corredor, Υπεύθυνη Τύπου στο ZWE: [email protected] + 32 471 965 593


Bir cevap yazın