Η δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ εγείρει σοβαρές ανησυχίες – Aze.Media

17
Η δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ εγείρει σοβαρές ανησυχίες – Aze.Media

Εάν οι Ρώσοι ειρηνευτικές δυνάμεις στο Καραμπάχ δεν μπορούν να λάβουν τη δική τους ανθρωπιστική βοήθεια και δεν έχουν κανέναν έλεγχο στους αυτονομιστές, τι κάνουν εκεί;

Να προσθέσουμε εδώ ότι οι Αρμένιοι αυτονομιστές ουρλιάζουν για αποκλεισμό και αρνούνται όλα τα ανθρωπιστικά φορτία, εκτός από αυτά που θα πρέπει να περάσουν μέσω του δρόμου του Λατσίν. Επομένως, καταλαβαίνουμε ότι το θέμα εδώ δεν είναι η ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά ο έλεγχος του δρόμου του Λατσίν. Οι Αρμένιοι χρειάζονται στρατιωτικές εναλλαγές, ανεξέλεγκτη μεταφορά εμπορευμάτων και ούτω καθεξής. Όσο για τις Ρώσους ειρηνευτικές δυνάμεις, όταν αποφασίστηκε να σταλεί ένα ανθρωπιστικό φορτίο στο Καραμπάχ, μου φάνηκε ότι το θέμα είχε ήδη συμφωνηθεί, αλλά οι αυτονομιστές δεν άφησαν το όχημα να περάσει. Είτε πρόκειται για κάποιου είδους σόου είτε υπάρχει σύγκρουση μεταξύ των αυτονομιστών και του ρωσικού ειρηνευτικού σώματος. Νομίζω ότι υπάρχουν στοιχεία και των δύο εδώ.

Ο Πασινιάν και ο Ερντογάν έχουν προγραμματιστεί να έχουν τηλεφωνική επικοινωνία σήμερα. Όπως ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα διπλωματικές πηγές, ο Αρμένιος πρωθυπουργός προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον Ερντογάν πολλές φορές. Αναμένετε να αποκλιμακωθεί η κατάσταση ως αποτέλεσμα αυτού του τηλεφωνήματος;

Δεν έχω πληροφορίες για αυτό. Ο ίδιος ο Πασινιάν προκάλεσε αυτή την ένταση στέλνοντας μια συγχαρητήρια επιστολή για την επέτειο της «ανεξαρτησίας» του Καραμπάχ στις 2 Σεπτεμβρίου. Τώρα έχει υποχωρήσει, έχοντας συνειδητοποιήσει ότι τέτοιες προκλήσεις κατά του Αζερμπαϊτζάν δεν θα έχουν αποτέλεσμα. Προσπαθεί να εκτονώσει την κατάσταση. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν τα θεατρικά με τη «γενοκτονία» και την «πείνα» στην αρμενική πολιτική. Σταδιακά, αυτές οι θεατρικές παραστάσεις σβήνουν, επειδή το Αζερμπαϊτζάν έχει προσφέρει βοήθεια, η Ρωσία και η ΔΕΕΣ έχουν επίσης προσφέρει βοήθεια, αλλά οι Αρμένιοι την απορρίπτουν.

Τώρα επικεντρώνονται περισσότερο στο να πουν ότι χρειάζονται τον δρόμο του Λατσίν, επομένως θα πρέπει να τους ανήκει στο πλαίσιο της τριμερούς δήλωσης. Στην πραγματικότητα, ο δρόμος του Λατσίν θα λειτουργεί με τους κανόνες μας: με τελωνεία και όλα τα σχετικά στοιχεία. Η τριμερής δήλωση δεν λέει ότι αυτός ο δρόμος πρέπει να είναι εξωεδαφικός. Το Ερεβάν επιδεικνύει διαφορές με τη Ρωσία και έτσι στρέφεται προς τη Δύση για βοήθεια για να εναντιωθεί στο Αζερμπαϊτζάν.

Αυτή η παράσταση έχει σχεδιαστεί για να απευθύνεται σε ορισμένες διαθέσεις στη Δύση, και από την άλλη, μιλούν για ασφάλεια, αλλά δεν υπάρχει τίποτα που να τις απειλεί. Όλη η φασαρία είναι για το Καραμπάχ και τις εδαφικές τους διεκδικήσεις, μόλις τώρα βρήκαν μια νέα διατύπωση. Πρώτα ήταν «μιάτσουμ», μετά αυτοδιάθεση, τώρα φωνάζουν για τα δικαιώματα και την ασφάλεια του λαού του Καραμπάχ. Αυτό δεν αλλάζει την ουσία του θέματος.

Επί του παρόντος, τα αρμενικά στρατεύματα έλκονται ενεργά στα σύνορα. Πρέπει να περιμένουμε κλιμάκωση της σύγκρουσης;

Πρέπει πάντα να περιμένουμε κλιμάκωση, καθώς δεν υπάρχει συνθήκη ειρήνης. Όσο συνεχίζονται οι εδαφικές διεκδικήσεις, η κατάσταση είναι τεταμένη τόσο στο Καραμπάχ όσο και στην Αρμενία. Γι’ αυτό δεν αποκλείω να υπάρξουν προκλήσεις.

Η ΕΕ και το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ έκαναν δηλώσεις χθες. Ποιο είναι το μήνυμα αυτών των δηλώσεων;

Προφανώς, καμία χώρα δεν θα αναγνώριζε ποτέ τις εκλογές στο Καραμπάχ. Οι αυτονομιστές δεν θα αναγνωρίσουν ποτέ τη νομιμότητά τους. Υπάρχουν όμως κάποια ζητήματα με αυτές τις δηλώσεις. Η ΕΕ καλεί τους αυτονομιστές να ξεκινήσουν διάλογο με το Αζερμπαϊτζάν: αυτό είναι ένα συν. Γενικά, πιστεύω ότι η δήλωση της ΕΕ είναι θετική, αλλά η δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ εγείρει σοβαρές ανησυχίες. Χρησιμοποιεί κυρίως τον όρο «Ναγκόρνο-Καραμπάχ», «κάτοικοι του Ναγκόρνο-Καραμπάχ». Η σύγκρουση ξέσπασε λόγω εδαφικών διεκδικήσεων, ήταν οι Αζερμπαϊτζάνοι που υπέφεραν, αλλά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ανακοίνωσή του μιλά για τα δικαιώματα των κατοίκων του Καραμπάχ. Φαίνεται ότι η ασφάλεια και τα δικαιώματα των Αζερμπαϊτζάν του Καραμπάχ είναι δευτερεύουσας σημασίας για το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Αν συγκρίνουμε αυτές τις δύο δηλώσεις, αυτή του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ δεν είναι εποικοδομητική.

Αλλά και οι δύο δηλώσεις περιλαμβάνουν το μήνυμα ότι και οι δύο δρόμοι του Λατσίν και του Άγκνταμ πρέπει να ανοίξουν;

Ναι είναι αλήθεια. Είναι ένα μικρό θετικό στοιχείο αυτών των δηλώσεων. Αλλά οι Αρμένιοι πρέπει να σέβονται τους τελωνειακούς κανονισμούς του Αζερμπαϊτζάν. Οι εταιρείες που σκοπεύουν να εισάγουν αγαθά πρέπει να είναι εγγεγραμμένες και να πληρώνουν φόρους. Προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε. Αν και σε άλλη δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ ειπώθηκε ότι το Αζερμπαϊτζάν πρέπει να διευκρινίσει τους τελωνειακούς κανονισμούς του.

Η τρίτη συνάντηση της ευρωπαϊκής πολιτικής κοινότητας θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο. Ο Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε στη Μολδαβία άλλη μια συνάντηση σε μορφή Αζερμπαϊτζάν-Αρμενία-Γαλλία-Γερμανία-ΕΕ. Θα γίνει αυτή η συνάντηση;

Θα εκπλαγώ αν συμφωνούσαμε σε μια τέτοια συνάντηση, δεδομένων των αντιαζερμπαϊτζανικών δηλώσεων Γαλλίας και Γερμανίας. Οι ίδιοι οι Αρμένιοι προσπαθούν να ξεφύγουν από τη συνθήκη ειρήνης. Στη συνέχεια προσπαθούν να κατοχυρώσουν το καθεστώς του Καραμπάχ ως τα δικαιώματα και την ασφάλεια των Αρμενίων του Καραμπάχ και να εξασφαλίσουν μια διεθνή αποστολή. Ως εκ τούτου, μια συνθήκη ειρήνης, παρά όλες τις αισιόδοξες δηλώσεις, αναβάλλεται, η κατάσταση ασφαλείας παραμένει μεταβλητή. Δεν είναι αυτές οι χώρες που μπορούν να είναι οι μεσολαβητές μας στις συναλλαγές μας με την Αρμενία.

Nijat Hajiyev

Μετάφραση από το Minval.az

Bir cevap yazın