Η Συνθήκη Ειρήνης Αζερμπαϊτζάν-Αρμενίας είναι πολύ μακριά στον ορίζοντα – Aze.Media

16
Η Συνθήκη Ειρήνης Αζερμπαϊτζάν-Αρμενίας είναι πολύ μακριά στον ορίζοντα – Aze.Media

Τα δύο τελευταία χρόνια ήταν η πιο δυναμική περίοδος για τις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών του Νοτίου Καυκάσου καθώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν Ilham Aliyev και ο Αρμένιος πρωθυπουργός Nikol Pashinyan συναντήθηκαν σε διαφορετικές πλατφόρμες για να συζητήσουν πολλά αμφιλεγόμενα ζητήματα και να επιτύχουν την πολυαναμενόμενη υπογραφή μιας ειρηνευτικής συμφωνίας. Το τελευταίο τριμερές συνάντηση μεταξύ του Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ilham Aliyev, του Αρμένιου πρωθυπουργού Nikol Pashinyan και του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, όπου τα μέρη αντάλλαξαν απόψεις για την εξομάλυνση των σχέσεών τους, τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για την ειρηνευτική διαδικασία, την οριοθέτηση των συνόρων, το άνοιγμα μεταφορικές επικοινωνίες, αποχώρηση αρμενικών στρατιωτικών μονάδων από τα εδάφη του Αζερμπαϊτζάν και αφοπλισμός παράνομων στρατιωτικών αποσπασμάτων. Αναλύοντας τη δυναμική των διαπραγματεύσεων Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν, είναι δυνατόν να σημειωθεί ότι παρά την ορισμένη πρόοδο σε θέματα όπως η οριοθέτηση των συνόρων και το άνοιγμα των οδών μεταφοράς, αλλά η τελική συνθήκη ειρήνης μεταξύ των μερών παραμένει αδιευκρίνιστη μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αμοιβαία αναγνώριση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας του άλλου και η επιβεβαίωση της απουσίας εδαφικών διεκδικήσεων μεταξύ τους αποτελούν δύο βασικές προτεραιότητες για το Μπακού. Σύμφωνα με τον Αρμένιο πρωθυπουργό Νικόλ Πασινιάν «Το Ερεβάν αναγνωρίζει την εδαφική ακεραιότητα του Αζερμπαϊτζάν, που περιλαμβάνει το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, υπό την προϋπόθεση ότι διασφαλίζεται η ασφάλεια του αρμενικού πληθυσμού του». Ωστόσο, το αυτονομιστικό καθεστώς στο Καραμπάχ αντιτάχθηκε ανοιχτά στην απόφαση του Νικόλ Πασινιάν και μάλιστα τον καταδίκασε γιατί το είπε αυτό. Παραδόξως, η υπόθεση που παρουσίασε η Αρμενία στη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών τον Αύγουστο διακόπτει επίσης τις ειρηνευτικές συνομιλίες και υποστηρίζει τις ρεβανσιστικές δυνάμεις στο Καραμπάχ. Στην πραγματικότητα, η Αρμενία εκμεταλλεύεται τον δρόμο του Λατσίν για δύο χρόνια μετά τον πόλεμο για να διεισδύσει σε στρατιωτικό προσωπικό, μαζί με πυρομαχικά, νάρκες ξηράς και τρομοκρατικές ομάδες.

Επιπλέον, το Αζερμπαϊτζάν διατηρεί την προσφορά του να χρησιμοποιήσει τη διαδρομή Aghdam για προμήθειες στην περιοχή Karabagh. Η Εταιρεία Ερυθράς Ημισελήνου του Αζερμπαϊτζάν έστειλε μια συνοδεία ανθρωπιστικής βοήθειας αποτελούμενη από 40 τόνους προϊόντων αλευριού από το Μπακού στην περιοχή Άγκνταμ στην περιοχή Καραμπάχ, ωστόσο οι αυτονομιστές αρνήθηκαν να δεχτούν βοήθεια μέσω του δρόμου Aghdam-Khankendi. Μόνο ανθρωπιστική βοήθεια που εστάλη από τον Ρωσικό Ερυθρό Σταυρό μέσω του δρόμου Aghdam-Khankendi έγινε δεκτός από το αυτονομιστικό καθεστώς στο Καραμπάχ. Όπως σημείωσε ο Βοηθός του Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν, Χικμάτ Χατζίγιεφ, «οι παραδόσεις βοήθειας από τον Ρωσικό Ερυθρό Σταυρό θα διέρχονται μέσω του δρόμου Άγκνταμ «σε συντονισμό» με την Εταιρεία Ερυθράς Ημισελήνου του Αζερμπαϊτζάν». ‘

Ένα άλλο αμφιλεγόμενο γεγονός συνέβη στις 9 Σεπτεμβρίου 2023 όταν το αυτονομιστικό καθεστώς στο Καραμπάχ πραγματοποίησε παράνομα το λεγόμενο «προεδρική εκλογή“. Τέσσερις από τις πέντε κοινοβουλευτικές δυνάμεις – Ελεύθερη Πατρίδα, Ardarutyun (Δικαιοσύνη), Dashnaktsutyun και το Δημοκρατικό Κόμμα του Αρτσάχ – έχουν προτείνει τον υπουργό επικρατείας Samvel Shahramanyan, ο οποίος έγινε ο νέος Πρόεδρος του αυτονομιστικού καθεστώτος. Το Αζερμπαϊτζάν καταδίκασε τις παράνομες εκλογές στο Καραμπάχ, καθώς αποτελούν σαφή παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας. Η διεξαγωγή «παράνομων εκλογών» στην περιοχή Καραμπάχ του Αζερμπαϊτζάν είναι αντίθετη με τις θεμελιώδεις αρχές του ΟΑΣΕ, του Χάρτη του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου.

Αμέσως μετά τις παράνομες εκλογές, πολλοί διεθνείς οργανισμοί και χώρες παγκοσμίως όπως ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC), ο Οργανισμός Τουρκικών Κρατών (OTS), η ΕΕ, το Συμβούλιο της Ευρώπης, καθώς και το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, η Ουγγαρία, Η Ρουμανία, το Πακιστάν, η Τουρκία, η Γεωργία, η Ουκρανία, η Μολδαβία και ούτω καθεξής δεν αναγνώρισαν τις λεγόμενες «προεδρικές εκλογές» στο Καραμπάχ. Για παράδειγμα, το Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε ότι δεν αναγνωρίζει το συνταγματικό και νομικό πλαίσιο εντός του οποίου διεξήχθησαν οι λεγόμενες «προεδρικές εκλογές» στο Khankendi/Stepanakert (Ναγκόρνο-Καραμπάχ) στις 9 Σεπτεμβρίου 2023. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, υπουργείο εξωτερικών Ο εκπρόσωπος Μάθιου Μίλερ είπε ότι οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν το Καραμπάχ ως «ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος», με αποτέλεσμα να μην αναγνωρίζουν τα αποτελέσματα αυτών των λεγόμενων προεδρικών εκλογών που ανακοινώθηκαν τις τελευταίες ημέρες. Συνέχισε δηλώνοντας ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν σθεναρά τις προσπάθειες της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν για επίλυση εκκρεμών ζητημάτων μέσω άμεσου διαλόγου».

Επί του παρόντος, οι ειρηνευτικές συνομιλίες Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν βρίσκονται σε αδιέξοδο μετά τον πρωθυπουργό της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν συνεχάρη τον λαό του αποκαλούμενου «Αρτσάχ» με την ευκαιρία της Ημέρας της Ανεξαρτησίας. Από τη μια πλευρά, ο πρωθυπουργός της Αρμενίας αναγνώρισε την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία του Αζερμπαϊτζάν. Από την άλλη πλευρά, συγχαίροντας το αυτονομιστικό καθεστώς, είναι κατά της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας του Αζερμπαϊτζάν. Έτσι, μια τέτοια αμφιλεγόμενη προσέγγιση στην ειρηνευτική διαδικασία διαταράσσει την εμπιστοσύνη και μπορεί να υποκινήσει έναν νέο πόλεμο στην περιοχή.

Στο πλαίσιο τέτοιων εξελίξεων, η Αρμενία έχει ήδη αρχίσει να συγκεντρώνει δυνάμεις κοντά στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών και στο Καραμπάχ. Αφού υπέγραψαν η Αρμενία και η Ινδία στρατιωτικές συμφωνίες Με στόχο τον οπλισμό του αρμενικού στρατού με βαρέα όπλα, αποστολή όπλων από την Ινδία στην Αρμενία μεταφέρθηκε μέσω Ιράν. Η συμφωνία όπλων περιελάμβανε σημαντικές παραγγελίες εξαγωγής εκτοξευτών πυραύλων πολλαπλών καννών Pinaka (MBRL), αντιαρματικών πυραύλων, ρουκετών και πυρομαχικών αξίας 250 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ. Τέτοια θανατηφόρα όπλα τρέφουν ρεβανσιστικές ιδέες στην Αρμενία και απειλούν την περιφερειακή ασφάλεια.

Είναι κατανοητό ότι οι ρεβανσιστικές ομάδες στην Αρμενία εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η σύγκρουση δεν έχει τελειώσει και η Αρμενία πρέπει να υποστηρίξει το καθεστώς σε όλες τις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών. Κάνοντας αυτό, στοχεύουν στη δημιουργία της «γκρίζας ζώνης» που είναι απαράδεκτη για το Αζερμπαϊτζάν. Αυτή η τακτική περιλαμβάνει την υποστήριξη του αυτονομιστικού καθεστώτος στο Καραμπάχ πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά, και ταυτόχρονα, συνέχιση των συνομιλιών με το Αζερμπαϊτζάν χωρίς σημαντικό αποτέλεσμα. Μια τέτοια τακτική αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για τις ειρηνευτικές συνομιλίες και δεν μπορεί να αποτρέψει μελλοντική κλιμάκωση των συγκρούσεων στην περιοχή. Εν κατακλείδι, η εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν έχει σημαντικά οικονομικά οφέλη για ολόκληρη την περιοχή. Εάν η Αρμενία ενδιαφέρεται να υπογράψει μια συνθήκη ειρήνης στη βάση της αμοιβαίας αναγνώρισης της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας του άλλου, τότε το Ερεβάν θα πρέπει να σταματήσει την πολιτική χειραγώγηση. Η επίλυση των συγκρούσεων θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για περιφερειακή οικονομική ολοκλήρωση και αυξημένη συνδεσιμότητα.

Shahmar Hajiyev, Ανώτερος Σύμβουλος στο Κέντρο Ανάλυσης Διεθνών Σχέσεων.

Στιγμιότυπο οθόνης 13-09-2023 στις 14.59.10

Bir cevap yazın