Η Julie Bargmann είναι η νικήτρια του πρώτου Διεθνούς Βραβείου Αρχιτεκτονικής Τοπίου Cornelia Hahn Oberlander – THE DIRT

17
Η Julie Bargmann είναι η νικήτρια του πρώτου Διεθνούς Βραβείου Αρχιτεκτονικής Τοπίου Cornelia Hahn Oberlander – THE DIRT
Julie Bargmann / Φωτογραφία από τον Barrett Doherty, ευγενική προσφορά του TCLF

ο Ίδρυμα Πολιτιστικού Τοπίου (TCLF) ανακοίνωσε ότι η Julie Bargmann κέρδισε τα εγκαίνια Διεθνές Βραβείο Αρχιτεκτονικής Τοπίου Cornelia Hahn Oberlander για την καινοτόμο δουλειά της που αναγεννά παραμελημένες, συχνά μολυσμένες, κοινότητες. Το διετές βραβείο των 100.000 δολαρίων θα περιλαμβάνει δύο χρόνια δημόσιας δέσμευσης με επίκεντρο το έργο του Μπάργκμαν και την κατάσταση της σύγχρονης αρχιτεκτονικής τοπίου. Το βραβείο πήρε το όνομά του από τον Γερμανό καναδό αρχιτέκτονα τοπίου Cornelia Hahn OberlanderFASLA, ο οποίος πέθανε από επιπλοκές από τον Covid-19 νωρίτερα αυτό το έτος σε ηλικία 99 ετών. Το TCLF δηλώνει ότι το βραβείο απονέμεται σε έναν παραλήπτη που είναι «εξαιρετικά ταλαντούχος, δημιουργικός, θαρραλέος και οραματιστής» και έχει «ένα σημαντικό σώμα έργο που αποτελεί παράδειγμα της τέχνης της αρχιτεκτονικής τοπίου».

Η κριτική επιτροπή του βραβείου Oberlander δήλωσε ότι ο Bargmann, καθηγητής αρχιτεκτονικής τοπίου στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια και ιδρυτής του Στούντιο DIRT (Dump It Right εκεί)., υπήρξε «προβοκάτορας, κριτικός ασκούμενος και δημόσιος διανοούμενος. Ενσαρκώνει το είδος του ακτιβισμού που απαιτείται από τους αρχιτέκτονες τοπίου σε μια εποχή σοβαρών περιβαλλοντικών προκλήσεων και επίμονων κοινωνικών ανισοτήτων». Είναι γνωστή για το έργο της αναζωογονώντας «μολυσμένες, παραμελημένες και ξεχασμένες αστικές και μεταβιομηχανικές τοποθεσίες».

Με τα δικά της λόγια: «η ανακάλυψη των πρώτων συστατικών του ντιζάιν από τα απόβλητα και τις ερημιές καθορίζει τη δουλειά της ζωής μου». Και αυτό το πάθος την ώθησε «να αναζητήσει έναν μεγαλύτερο καμβά, δηλαδή, μεταβιομηχανικές πόλεις και περιοχές. Υπάρχει τεράστιο δυναμικό και υπέροχη ομορφιά σε μέρη που μπορεί να φαίνονται, εκ πρώτης όψεως, σαν σκουπίδια. Τοποθεσίες, γειτονιές, ολόκληρες πόλεις—είναι γεμάτες ενέργεια που περιμένουν να αναγνωριστούν, να απελευθερωθούν και να τους δοθεί νέα μορφή».

Το TCLF δηλώνει ότι η αισθητική προσέγγιση του Bargmann «είναι ισχυρά επηρεασμένη από το έργο και τα γραπτά του Robert Smithson, του Αμερικανού καλλιτέχνη που είναι γνωστός για τις εγκαταστάσεις του land art, όπως Σπειροειδής προβλήτα, και την Αμερικανίδα καλλιτέχνιδα Eva Hesse. Η Bargmann περιγράφει την προσέγγισή της ως «αυστηρή διαίσθηση ή διαισθητική αυστηρότητα».

Η Bargmann και η DIRT είναι γνωστές για κορυφαία εννοιολογικά σχέδια τοπίου που καθοδηγούν πολυεπιστημονικές συνεργασίες με αρχιτέκτονες, ιστορικούς, μηχανικούς, υδρογεωλόγους, καλλιτέχνες και τις κοινότητες με τις οποίες συνεργάζεται.

Μερικά από τα βασικά έργα του Bargmann:

Για το Vintondale Reclamation Park στο Vintondale της Πενσυλβάνια, το οποίο ολοκληρώθηκε το 2002, ο Bargmann συνεργάστηκε με τον ιστορικό συντηρητή T. Allan Comp, τον υδρολόγο Bob Deason και τη γλύπτρια Stacy Levy σε μια τοποθεσία 35 στρεμμάτων στη χώρα του άνθρακα που σχεδιάστηκε ως «φυσικό σύστημα φιλτραρίσματος ” που αντιμετωπίζει τη μολυσμένη απορροή ορυχείων. Με τίτλο Acid Mine Drainage and Art: Testing the Waters, αυτό το «μοντέλο βιοαποκατάστασης» βοήθησε τον Bargmann να κερδίσει το Εθνικό Βραβείο Σχεδιασμού του 2001 από το Μουσείο Smithsonian Cooper-Hewitt. Εξηγεί ότι «Το Vintondale είναι το έργο που αισθάνομαι ότι ξεκίνησε το DIRT και εξακολουθεί να ορίζει την τροχιά του».

Αποστράγγιση ορυχείου οξέων / Julie Bargmann
Ο Vitondale ανέσκαψε λιμνούλες / Julie Bargmann

Η δουλειά της στο αρχηγείο Urban Outfitters στο US Navy Yard στη Φιλαδέλφεια της Πενσυλβάνια κέρδισε τον Bargmann Επαγγελματικό Βραβείο ASLA το 2014. Σύμφωνα με το TLCF, το έργο «έγινε πρότυπο για την καλλιτεχνική και οικολογικά ορθή επαναχρησιμοποίηση υλικών, συμπεριλαμβανομένων κομματιών σκυροδέματος με το παρατσούκλι «Barney and Betty Rubble», καθώς και τούβλων, σκουριασμένων μετάλλων και άλλων υλικών». Το έργο δείχνει ότι η επαναχρησιμοποίηση υλικών δεν είναι μόνο όμορφη αλλά και μειώνει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Η επαναχρησιμοποίηση σκυροδέματος και θαμμένων σιδηροτροχιών εξοικονομεί τους τόνους ενσωματωμένων εκπομπών άνθρακα σε αυτά τα υλικά και αποφεύγει τη δημιουργία νέων υλικών που παράγουν περισσότερες εκπομπές. Απαιτείται μεγαλύτερη εστίαση στα επαναχρησιμοποιημένα και ανακυκλωμένα τοπία στην εποχή της κλιματικής κρίσης. Η κριτική επιτροπή των βραβείων ASLA σημείωσε επίσης ότι «η διαπερατότητα του ιστότοπου αυξήθηκε κατά περίπου 800 τοις εκατό». Για αυτό το έργο, ο Bargmann συνεργάστηκε με αρχιτέκτονες στη Meyer Scherer & Rockcastle, μηχανικούς με την Advanced GeoServices, Corp., και μηχανικούς περιβάλλοντος με την Blue Wing Environmental.

ASLA 2014 Professional General Design Honor Award. Urban Outfitters Headquarters στο Philadelphia Navy Yard. Φιλαδέλφεια, PA. DIRT Studio / JJ Tiziou
ASLA 2014 Professional General Design Honor Award. Urban Outfitters Headquarters στο Philadelphia Navy Yard. Φιλαδέλφεια, PA. DIRT Studio / DIRT Studio

Και το 2019, στο Ντιτρόιτ του Μίσιγκαν, ο Bargmann σχεδίασε το Core City Park 8.000 τετραγωνικών ποδιών σε συνεργασία με τον προγραμματιστή Philip Kafka της Prince Concepts, τον αρχιτέκτονα Ishtiaq Rafiuddin και τον διευθυντή έργου Randy Pardy. Το πάρκο είναι ένα άλλο έξυπνο μοντέλο έντεχνης επαναχρησιμοποίησης — σχεδόν όλα τα σχεδιαστικά στοιχεία ανακαλύφθηκαν από τον χώρο, συμπεριλαμβανομένων «κομματιών ενός κατεδαφισμένου πυροσβεστικού σταθμού του τέλους του 19ου αιώνα, των τοίχων ενός τραπεζικού θησαυρού και άλλων ανασκαμμένων αντικειμένων». Το TCLF αποκαλεί επίσης το πάρκο αστικό δάσος, με δέντρα που «επιτρέπουν στους επισκέπτες να απομακρυνθούν από την πόλη χωρίς να την εγκαταλείψουν».

Core City Park, Detroit, MI / Φωτογραφία ευγενική προσφορά των Prince Concepts και TCLF
Core City Park, Detroit, MI / Φωτογραφία ευγενική προσφορά των Prince Concepts και TCLF

Θα προστεθούν τα έργα του Bargmann Η βάση δεδομένων What’s Out There® του TCLFκαι θα είναι το επίκεντρο ενός επερχόμενου Πρωτοπόροι του American Landscape Design® βίντεο προφορική ιστορία.

Μείνετε συντονισμένοι για τα επερχόμενα δημόσια προγράμματα που διοργανώνει ο John Beardsley, επιμελητής του βραβείου Oberlander στο TCLF και πρώην διευθυντής μελετών κήπου και τοπίου στο Dumbarton Oaks.

Bir cevap yazın