Θα μπει το Αζερμπαϊτζάν στο Khankendi; — Η απάντηση στο φλέγον ερώτημα… – Aze.Media

15
Θα μπει το Αζερμπαϊτζάν στο Khankendi;  — Η απάντηση στο φλέγον ερώτημα… – Aze.Media

Όμως αυτή τη στιγμή δεν είναι πόλεμος, αλλά γίνονται αντιτρομοκρατικές ενέργειες. Πρόκειται για τοπικές αντιτρομοκρατικές ενέργειες που στοχεύουν στην αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν σε ολόκληρη την επικράτεια της χώρας. Τα επίσημα δελτία ειδήσεων το απεικονίζουν επίσης με αυτόν τον τρόπο.

Η πλευρά του Αζερμπαϊτζάν έκανε ό,τι μπορούσε για να αποφύγει στρατιωτικές συγκρούσεις. Το επίσημο Μπακού έχει κάνει πολλές προσπάθειες να το αποτρέψει. Θα έλεγα μάλιστα ότι έχει κάνει και θυσίες. Όμως οι προκλήσεις των αυτονομιστών και των προστάτων τους δεν σταμάτησαν ποτέ. Απλώσαμε ένα χέρι ειρήνης και μας πυροβόλησαν.

Ο τρόμος των ναρκών της Αρμενίας εναντίον του Αζερμπαϊτζάν συνεχίζεται επίσης αμείωτος. Στις 19 Σεπτεμβρίου, γύρω στις 4:00 π.μ., ο Samir Sadikhov, γεννημένος το 1970, και ο Farhad Guliyev, γεννημένος το 1965, σκοτώθηκαν όταν το φορτηγό τους ανατινάχθηκε σε αντιαρματική νάρκη στην περιοχή Khojavand.

Ακούσαμε σήμερα ότι οι 7 αστυνομικοί μας είχαν μαρτυρηθεί. Και αυτοί σκοτώθηκαν ως αποτέλεσμα δολιοφθοράς από αρμενική ομάδα ανατρεπτικών. Υπάρχουν και τραυματίες αστυνομικοί.

Είναι επιτακτική ανάγκη να αναφερθεί η εμπρηστική θέση των αρμενικών αρχών. Η κυβέρνηση Πασινιάν δεν έχει κάνει τίποτα για να αποφύγει την κλιμάκωση. Αντίθετα, ακολούθησε μια πολιτική να ρίχνει περισσότερο λάδι στη φλεγόμενη φωτιά. Το μέρος από όπου παίρνουν την εξουσία τους οι αυτονομιστές είναι φυσικά η Αρμενία, το επίσημο Ερεβάν. Το αρμενικό υπουργείο Άμυνας έχει λάβει μια περίεργη στάση από την έναρξη των αντιτρομοκρατικών προσπαθειών. Λες και αυτό που συμβαίνει στο Καραμπάχ δεν έχει καμία σχέση με αυτά. Αυτό μπορεί να είναι μια σκόπιμη κίνηση για να ξεφύγουμε από την ευθύνη.

Το ερώτημα που απασχολεί τώρα το ευρύ κοινό είναι: θα μπει το Αζερμπαϊτζάν αυτή τη φορά στο Khankendi; Εδώ είναι το κεφάλι του φιδιού. Το Khankendi είναι το στρατιωτικό, πολιτικό και ιδεολογικό κέντρο των αυτονομιστών. Η σταθερότητα θα είναι αδύνατη όχι μόνο στο Καραμπάχ, αλλά και στον Νότιο Καύκασο μέχρι να σβήσει η κεντρική εστία του αυτονομισμού.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το κοινό του Αζερμπαϊτζάν θέλει το κράτος να αναλάβει τον έλεγχο του Khankendi. «Για να αποκατασταθεί η συνταγματική τάξη της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν σε ολόκληρη τη χώρα, έχουν ξεκινήσει τοπικές αντιτρομοκρατικές ενέργειες», αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση. Το Khankendi είναι μέρος του εδάφους της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν, τόσο βάσει του εθνικού όσο και του διεθνούς δικαίου. Το Αζερμπαϊτζάν έχει το δικαίωμα να διασφαλίζει την κυριαρχία σε όλα τα εδάφη του.

Η φράση «αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης» σημαίνει ότι το Khankendi θα περιέλθει στη δικαιοδοσία του Αζερμπαϊτζάν. Η ιστορική μας πόλη θα διέπεται από τους νόμους μας και η σημαία μας θα κυματίζει εκεί. Οι αυτονομιστές έχουν παράνομες ένοπλες ομάδες, εγκαταστάσεις σε όλη την πόλη. Αφού εξουδετερωθούν, θα είναι δυνατό να τεθεί υπό έλεγχο το Khankendi ακόμη και χωρίς μάχη. Δεν θα χρειαστούν οδομαχίες όπως στη Σούσα.

Ο ντόπιος αρμενικός πληθυσμός δεν θα αντισταθεί. Οι πολίτες εκεί κρατούνται όμηροι από το καθεστώς της χούντας του Καραμπάχ. Το κράτος του Αζερμπαϊτζάν πρέπει επίσης να εξασφαλίσει τον απόλυτο έλεγχο της πόλης για να σώσει τους Αρμένιους πολίτες του από αυτό το καθεστώς. Οι προετοιμασίες για αυτό έχουν ήδη γίνει. Επίσημα μηνύματα SMS έχουν σταλεί στους Αρμένιους στο Καραμπάχ.

Οι σημερινές αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις δεν στοχεύουν περιοχές με άμαχο πληθυσμό. Εξουδετερώνονται μόνο παράνομες στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Ακόμη και στον Πατριωτικό Πόλεμο των 44 ημερών, το Αζερμπαϊτζάν δεν στόχευσε πόλεις και εγκαταστάσεις πολιτών. Η Αρμενία και το αυτονομιστικό καθεστώς, από την άλλη πλευρά, εξαπέλυσαν πυραυλικές επιθέσεις στις ειρηνικές πόλεις μας, σκοτώνοντας εκατοντάδες πολίτες μας, συμπεριλαμβανομένων παιδιών και ηλικιωμένων.

Πριν από τρία χρόνια, ξεκινήσαμε αυτόν τον δρόμο με πίστη. Αυτή η πίστη μας έφερε μια μεγάλη νίκη. Και πιστεύουμε ότι πολύ σύντομα θα ακούσουμε τα πολυαναμενόμενα λόγια: “Αγαπητέ Khankendi, είσαι ελεύθερος τώρα!”

Azer Aykhan

Μετάφραση από το Globalinfo.az

Bir cevap yazın