Καλλιέργεια Σύκων στο Χιούστον

7
Καλλιέργεια Σύκων στο Χιούστον

Όταν πρόκειται για την καλλιέργεια φρούτων στο Τέξας, δεν μπορείτε να κάνετε κάτι πιο εύκολο από τα σύκα! Κοινά σύκα, του είδους, Ficus carica είναι μοναδικά στο ότι δεν απαιτούν επικονιαστές για την ανάπτυξη του καρπού. Αυτό που τρώτε στην πραγματικότητα όταν απολαμβάνετε ένα σύκο είναι τροποποιημένος ιστός βλαστού, αντί για ώριμο ιστό ωοθηκών (όπως σε ένα ροδάκινο ή ένα μήλο). Στα κοινά σύκα, τόσο το αρσενικό όσο και το θηλυκό άνθος βρίσκονται μέσα στον ιστό του στελέχους. Αυτό που βρίσκετε μέσα στα φρούτα που μοιάζουν με «σπόρους» είναι στην πραγματικότητα απλώς μη γονιμοποιημένες ωοθήκες που δεν έκαναν καρπούς. Μερικές από τις καλύτερες κοινές ποικιλίες σύκου για την περιοχή του Χιούστον είναι οι «Celeste», «Brown Turkey», «Alma», «Tiger», «Texas Blue Giant» και «Black Italian».

Fig 'Celeste'
Αναπτυσσόμενος καρπός του «Celeste» Εικ

Τα σύκα καλλιεργούνται εδώ και πολύ καιρό σε σπίτια λόγω της εύκολης καλλιέργειας και προσαρμοστικότητας τους. Είναι πολύ χαρούμενοι σε ζεστά κλίματα και θα παράγουν τα καλύτερα φρούτα στα μεσογειακά κλίματα. Αυτό σημαίνει ζεστά, ξηρά καλοκαίρια και δροσερούς υγρούς χειμώνες. Τα ώριμα δέντρα είναι ανθεκτικά στο κρύο έως περίπου 15 ή 20º F.

Τα σύκα χρειάζονται πλήρη έκθεση στον ήλιο για να παράγουν φρούτα. Ο πλήρης ήλιος σημαίνει ιδανικά τουλάχιστον 6 ώρες άμεσης ηλιακής ακτινοβολίας, αλλά περισσότερο είναι καλύτερο. Φροντίστε να βρείτε μια ανοιχτή τοποθεσία με ήλιο το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας. Εάν είναι δυνατόν, φυτέψτε τα σύκα σε μια νότια έκθεση όπου ο πρώιμος αναπτυσσόμενος καρπός θα προστατεύεται περισσότερο από το κρύο. Τα σύκα αναπτύσσονται γρήγορα με ένα ρηχό, εξαπλωμένο ριζικό σύστημα. Ανάλογα με την ποικιλία, μπορούν να φτάσουν γρήγορα τα 15 έως τα 30 πόδια ύψος. Ενώ τα σύκα ανέχονται πολλούς διαφορετικούς τύπους εδάφους, η καλή αποστράγγιση είναι το κλειδί. Μην τα φυτεύετε σε χαμηλά σημεία στον κήπο όπου συσσωρεύεται υπερβολική υγρασία. Τα σύκα μπορούν να φυτευτούν λίγο πιο βαθιά από το έδαφος από ό,τι φύτρωναν στο φυτώριο τους και δεν πρέπει να γονιμοποιούνται κατά τη φύτευση. αλλά χρησιμοποιήστε ένα διεγερτικό ρίζας. Τα φυτά θα χρειαστούν συμπληρωματικό πότισμα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες για τα πρώτα χρόνια. Αφού εδραιωθούν καλά, είναι εγκαταστάσεις πολύ χαμηλής συντήρησης.

Ώριμος καρπός σύκου «Celeste».
Ώριμος καρπός σύκου «Celeste».

Αποφύγετε το κλάδεμα των σύκων εκτός αν χρειάζεται να αφαιρέσετε σπασμένο ή νεκρό φυτό. Μπορείτε να αραιώσετε την ανάπτυξη σε μεγαλύτερα δέντρα για να τονώσετε νέα πλευρική διακλάδωση και να ενθαρρύνετε την παραγωγή περισσότερων καρπών. Τα σύκα πρέπει να βιώνουν λήθαργο το χειμώνα, επομένως φροντίστε να μειώσετε τυχόν συμπληρωματικό πότισμα το φθινόπωρο για να ενθαρρύνετε τα φυτά να αδρανούν με την πάροδο του χρόνου. Τα φυτά που έχουν ακόμα πολύ φύλλωμα πάνω τους θα είναι πιο επιρρεπή σε ζημιές από παγετό.

Τα σύκα εκτιμούν ένα έδαφος πλούσιο σε οργανική ουσία. Οι βιολογικοί κηπουροί θα πρέπει να εφαρμόζουν γενναιόδωρες ποσότητες κομπόστ και οργανικό λίπασμα υψηλής περιεκτικότητας σε άζωτο όπως βαμβακόσπορο, σόγια ή αλεύρι μηδικής την άνοιξη.

Αφήστε το σύκο σας να ωριμάσει πλήρως στο δέντρο, αλλά προσέξτε να μην επιτρέψετε να ωριμάσουν υπερβολικά πολλά φρούτα. Η αλλοίωση στα αποξηραμένα φρούτα μπορεί να συμβεί ως αποτέλεσμα του σκαθαριού των αποξηραμένων φρούτων. Η αλλοίωση στο δέντρο μπορεί να συμβεί από μικροοργανισμούς στον πλήρως ώριμο καρπό. Η καθημερινή συγκομιδή και η τακτική αφαίρεση των καρπών που ωριμάζουν υπερβολικά από το δέντρο μπορεί να μειώσει αυτά τα προβλήματα.

Υπάρχουν τόσοι πολλοί τρόποι για να απολαύσετε τα σύκα και η καλλιέργεια τους μόνοι σας τα κάνει να έχουν ακόμα καλύτερη γεύση. Ελάτε να μας δείτε σήμερα στο Buchanan’s και επιλέξτε από τη μεγάλη μας συλλογή από φυτά συκιάς σε απόθεμα. Επίσης, φροντίστε να ελέγξετε όλα τα άλλα που συμβαίνουν στο κέντρο του κήπου αυτή την εβδομάδα!

Bir cevap yazın