Ο κόσμος μας παρακολουθεί: Η ZWE και η MiZA είναι υποψήφιες για το Βραβείο Earthshot 2022

13
Ο κόσμος μας παρακολουθεί: Η ZWE και η MiZA είναι υποψήφιες για το Βραβείο Earthshot 2022

Αυτός ο μήνας Μάρτιος σηματοδότησε ένα τεράστιο βήμα προς την ευρύτερη αναγνώριση της κίνησης μηδενικών αποβλήτων έξω από τα άμεσα δίκτυα και τη σφαίρα επιρροής της.

Τα συναρπαστικά νέα ότι Zero Waste Europe και το Mission Zero Academy προτάθηκαν – από τους Συνασπισμός Πλαστικής Ρύπανσης – για το Βραβείο Earthshot 2022 γέμισε την ομάδα μας (πυρήνας και διευρυμένο) και το δίκτυό μας με μια ακόμη μεγαλύτερη αίσθηση υπερηφάνειας και σκοπιμότητας για τη δουλειά και τα επιτεύγματά μας.

Το πιο διάσημο παγκόσμιο βραβείο για το περιβάλλον στην ιστορία, το Βραβείο Earthshot επιδιώκει να μετατρέψει το συχνά απαισιόδοξο κύμα που περιβάλλει τα περιβαλλοντικά ζητήματα σε αισιόδοξο – και το κάνει αναγνωρίζοντας και γιορτάζοντας την ικανότητα της ανθρώπινης ευρηματικότητας να δημιουργεί αλλαγή και να εμπνέει συλλογική δράση.

Τι είναι το Βραβείο Earthshot;

Ιδρύθηκε για πρώτη φορά το 2020 από το The Royal Foundation και με τα πρώτα βραβεία που απονεμήθηκαν το 2021, το Βραβείο Earthshot γιορτάζει σημαντικά περιβαλλοντικά επιτεύγματα σε όλο τον κόσμο. Προβλέπεται να διαρκέσει ετησίως έως το 2030, αυτό το Βραβείο ανταμείβει τους νικητές του με 1 εκατομμύριο λίρες, ώστε να μπορούν να συνεχίσουν και να αυξήσουν το περιβαλλοντικό τους έργο. Το Βραβείο εμπνεύστηκε από τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ και χωρίζεται σε πέντε κατηγορίες (τα Earthshots):

  • Προστασία & Αποκατάσταση της Φύσης.
  • Καθαρίστε τον αέρα μας.
  • Αναθεωρήστε τους Ωκεανούς μας.
  • Φτιάξτε έναν κόσμο χωρίς απόβλητα. και
  • Διορθώστε το κλίμα μας.

Κάθε χρόνο, εκατοντάδες οργανισμοί και έργα υποδεικνύονται για το Βραβείο Earthshot από μια ομάδα Υποψηφιοτήτων (αποτελούμενη από 345 οντότητες σε 80 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Plastic Pollution Coalition). Όλες οι υποψηφιότητες περνούν από μια διεξοδική διαδικασία προβολής και αξιολόγησης, η οποία λαμβάνει υπόψη τις εμπνευσμένες ιστορίες πίσω από κάθε υποψήφιο. παράγοντες όπως η ένταξη, τα κοινωνικά οφέλη και η ισότητα. Τα κριτήρια επιλογής δίνουν επίσης προτεραιότητα σε λύσεις που έχουν περάσει την εννοιολογική/εμβρυονική τους φάση και μπορούν να επιδείξουν είτε λειτουργικά πρωτότυπα είτε απτές επιπτώσεις που μπορούν εύκολα να κλιμακωθούν ή να αναπαραχθούν.

Γιατί προτάθηκε το Zero Waste Europe;

Όλοι μας στο Zero Waste Europe είμαστε ενθουσιασμένοι με την υποψηφιότητά μας, η οποία συνδέεται με τη δουλειά μας για πρώτη φορά Ομόλογα μηδενικών αποβλήτων!

Η ZWE διερευνά νέους μηχανισμούς χρηματοδότησης για τη χρηματοδότηση της μετάβασης προς τα μηδενικά απόβλητα σε τοπικό επίπεδο, ως απάντηση στην πιο κοινή πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι πρωτοπόρες πόλεις μηδενικών αποβλήτων και άλλοι αφοσιωμένοι τοπικοί ενδιαφερόμενοι: πώς μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε την επένδυση που απαιτείται για μια νέα πρόληψη πολιτική ή ένα πιο προηγμένο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων; Ενώ τα πρότυπα της ΕΕ πιέζουν για καλύτερους στόχους ανακύκλωσης ή πρόληψης, η επένδυση εξακολουθεί να ρέει στην παραδοσιακή υποδομή διαχείρισης απορριμμάτων κατάντη. Ένα από τα πρώτα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα εφαρμοστούν είναι τα ομόλογα Zero Waste Bonds, ένας επενδυτικός μηχανισμός βασισμένος στα αποτελέσματα που θα τροφοδοτήσει τη χρηματοδότηση προς τις σωστές λύσεις, ενώ παράλληλα θα ενδυναμώσει τις κοινότητες σε τοπικό επίπεδο.

Ο συνάδελφός μας Caroline CulliΚαισχετικά μεπου συντονίζει το έργο της ZWE για τα Νέα Χρηματοδοτικά Μοντέλα, δεν θα μπορούσε να είναι πιο ενθουσιασμένος με την αναγνώριση των δυνατοτήτων αυτών των ομολόγων μηδενικών αποβλήτων: «Ξεκινήσαμε την εργασία μας για τα ομόλογα κοινωνικού αντίκτυπου πριν από ένα χρόνο, γνωρίζοντας ότι αυτός ο χρηματοοικονομικός μηχανισμός θα μπορούσε να κλείσει το χάσμα μεταξύ της δουλειάς που κάνουμε σε θεσμικό και λαϊκό επίπεδο. Είναι επίσης πρωτοποριακή δουλειά όταν πρόκειται να φέρουμε την έννοια του μηδενικού απορριμμάτων σε ένα «κοινωνικό» ζήτημα – τελικά, θα ανοίξει την πύλη σε άλλους οργανισμούς. Είναι εκπληκτικό να αναγνωρίζεσαι για ένα βραβείο όπως το Earthshot Prize τόσο «λίγο» μετά την έναρξη αυτού του ταξιδιού!».

Ομοίως, ο Αναπληρωτής Διευθυντής μας, Εσρά Τατεξήγησε τη σημασία της υποψηφιότητας για αυτό το βραβείο και τη συλλογική αίσθηση της υπερηφάνειας του ZWE πίσω από αυτό: «Είμαστε ενθουσιασμένοι με αυτήν την υποψηφιότητα και είμαστε ταπεινωμένοι που μας περιβάλλουν πολλές άλλες εμπνευσμένες πρωτοβουλίες. Για τη ZWE, είναι μια αναγνώριση των συνεχών προσπαθειών μας να βρούμε δημιουργικούς τρόπους για την ενσωμάτωση μοντέλων μηδενικών αποβλήτων. Συχνά, αυτό σημαίνει να εξερευνήσουμε αχαρτογράφητες περιοχές για να μετατρέψουμε το ολιστικό μας όραμα σε πραγματικότητα. Τα ομόλογα Zero Waste Bonds είναι ένα καλό παράδειγμα αυτού. Φυσικά απαιτείται η κάλυψη του κενού χρηματοδότησης διοχετεύοντας τις επενδύσεις σε τοπικές λύσεις. Αλλά θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι τέτοιες επενδύσεις θα συμβάλουν στην ανθεκτικότητα της κοινότητας και θα έχουν μετρήσιμο θετικό κλίμα και κοινωνικό αντίκτυπο. Είμαστε περήφανοι που προταθήκαμε για μια τέτοια δουλειά!

Γιατί προτάθηκε το Mission Zero Academy;

A Zero Waste Europe spin-off, το Mission Zero Academy (MiZA) είναι ένας κόμβος δημιουργίας γνώσεων και ικανοτήτων για την ενσωμάτωση φιλόδοξων μοντέλων μηδενικών αποβλήτων. Η MiZA προτάθηκε για τη δουλειά της στην πρώτη στον κόσμο Πιστοποίηση μηδενικών πόλεων απορριμμάτων (ZWCC)το οποίο βασίστηκε σε μια δεκαετία επαγγελματικής τεχνογνωσίας και επιτόπιας εμπειρίας από τη Zero Waste Europe – ειδικότερα, από τις προσπάθειες και τις δραστηριότητες της Πρόγραμμα Zero Waste Cities και δουλειά των μελών.

Με τη λειτουργία του ZWCC, η MiZA λειτουργεί ως σημείο σύνδεσης μεταξύ των δήμων και του έργου της ZWE, επιταχύνοντας την εκπλήρωση και την υλοποίηση των δεσμεύσεων που ανέλαβαν οι πόλεις μηδενικών απορριμμάτων σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο.

Σε αυτόν τον πρώτο χρόνο λειτουργίας, το σύστημα πιστοποίησης έχει αποδείξει την ιδέα του προσελκύοντας μεγαλύτερες πόλεις –ακόμη και πρωτεύουσες όπως η Ρίγα–, καθώς και οικισμούς από χώρες χωρίς πόλεις χωρίς να υπάρχουν άχρηστες πόλεις. Με τον εγγενή αντίκτυπό του σε έναν κόσμο χωρίς απόβλητα και την ανύψωση της βάσης –σε συνδυασμό με το να βρίσκεται σε οριακό σημείο για την κλιμάκωση–, θαρρώ ότι τα κριτήρια Earthshot είναι κάτι παραπάνω από καλυμμένα.

Μόλις ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα, η διάθεση ήταν καθόλου εκστατική στην ομάδα της MiZA, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι μια τέτοια αναγνώριση με κύρος ήρθε στον δρόμο τους λιγότερο από ένα χρόνο μετά την επίσημη ίδρυση της οργάνωσης.

«Το 2021 ήταν μια χρονιά ανάφλεξης τόσο για τη MiZA όσο και για την πιστοποίηση. Η υποψηφιότητα για το Earthshot είναι μεγάλη απόδειξη ότι αυτό που δημιουργήσαμε είναι εντυπωσιακό, εμπνευσμένο και έχει τεράστιες δυνατότητες να πυροδοτήσει συστημικές αλλαγές.», εξήγησε Kaisa KarjalainenΣυντονιστής της MiZA. «Είμαστε ενθουσιασμένοι που ο Συνασπισμός Πλαστικής Ρύπανσης παρατήρησε το έργο μας και μας τιμά να είμαστε υποψήφιοι. Πέρυσι είδαμε μια γενική μεγάλη αύξηση του ενδιαφέροντος στις πόλεις να ξεκινήσουν τα ταξίδια τους προς το μηδέν απόβλητα και η πιστοποίησή μας είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να φτάσετε εκεί. Έχουμε γερές βάσεις για τη δουλειά μας, εξαιρετικούς συνεργάτες και πελάτες, και τώρα, με αυτήν την υποψηφιότητα, είμαστε ακόμη πιο αποφασισμένοι να γεμίσουμε την Ευρώπη με Πιστοποιημένες Πόλεις Μηδενικών Απορριμμάτων!».

«Αυτή η υποψηφιότητα αποτελεί μια θαυμάσια αναγνώριση της σκληρής δουλειάς που έχει γίνει σε τοπικό επίπεδο στην Ευρώπη τα τελευταία 15 χρόνια. Ελπίζω ότι αυτή η υποψηφιότητα θα προσφέρει κάποια επιπλέον ορατότητα στους ηγέτες και τους πρωτοπόρους που βρίσκονται πίσω από τις ιστορίες επιτυχίας των 460+ υπαρχουσών πόλεων μηδενικών απορριμμάτων». πρόσθεσε ο συνάδελφός μας Τζακ ΜακΚίμπανΣυντονιστής του προγράμματος Cities & Communities στο Zero Waste Europe, και η γέφυρα μεταξύ της εφαρμογής της Πιστοποίησης από τη MiZA και της γνώσης και των προσπαθειών που καθοδηγούνται από τα μέλη της ZWE σε τοπικό επίπεδο. «Η πιστοποίηση πόλεων είναι η επισημοποίηση και η φυσική εξέλιξη του έργου των πόλεων μηδενικών αποβλήτων που αναπτύσσεται από το 2007. Ωστόσο, οι τρέχουσες περιβαλλοντικές κρίσεις που αντιμετωπίζουμε απαιτούν πιο επείγουσα δράση, και με την Πιστοποίηση Πόλεων Μηδενικών Απορριμμάτων, έχουμε το εργαλείο για να ανταποκριθούμε αυτή η πρόκληση – μόλις ξεκινήσαμε!»

Σε εξαιρετική παρέα – μια ομάδα πολύ άξιων υποψηφίων

Οι ZWE, MiZA και BFFP στέκονται σε μεγάλη παρέα, καθώς μεταξύ των οργανισμών και έργων που προτάθηκαν για το Βραβείο Earthshot 2022 από την Plastic Pollution Coalition (για να μην αναφέρουμε τις άλλες εκατοντάδες υποψηφιότητες!) είναι:

Ξεκίνησε το 2016, το #breakfreefromplastic (BFFP) κίνηση είναι ένα παγκόσμιο κίνημα περισσότερων από 13.000 οργανώσεων και ατόμων σε όλο τον κόσμο που οραματίζονται ένα μέλλον απαλλαγμένο από πλαστική ρύπανση. Αυτό σημαίνει αντιμετώπιση της ρύπανσης από πλαστικό σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας των πλαστικών – από την εξόρυξη μέχρι την απόρριψη – εστιάζοντας στην πρόληψη και όχι στη θεραπεία και στην παροχή αποτελεσματικών λύσεων. Εκτός από έναν από τους παγκόσμιους ιδρυτές του BFFP, η Zero Waste Europe δημιούργησε το ευρωπαϊκό κεφάλαιο του κινήματος και επί του παρόντος φιλοξενεί τον περιφερειακό συντονισμό του.

Το BFFP προτάθηκε για αυτό Πλατφόρμα Toxic Tours, με επικεφαλής ομάδες περιβαλλοντικής δικαιοσύνης για να αναδείξουν τις ιστορίες των κοινοτήτων πρώτης γραμμής που ζουν κοντά σε πετροχημικές εγκαταστάσεις σε όλο τον κόσμο. Η πλατφόρμα χτίζει την ένταξη και την ισότητα δημιουργώντας έναν χώρο για τις κοινότητες πρώτης γραμμής για να μοιραστούν τις ιστορίες τους και να μοιραστούν τις τοπικές μάχες τους. Σε δεύτερη φάση, θα προστεθούν περισσότερες φωνές στον χάρτη, για αποτέφρωση, ανακύκλωση και λύσεις.

Επίσης από τα στενότερα δίκτυά μας, ΑΠΟΦΑΣΙΖΩ είναι μια διεθνής ΜΚΟ (με το ευρωπαϊκό παράρτημά της στην Ελβετία) που εργάζεται για τη δημιουργία βιώσιμων λύσεων σε κρίσιμες κοινωνικές, υγειονομικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις, δημιουργώντας καινοτόμες συνεργασίες όπου είναι λιγότερο πιθανές και πιο απαραίτητες. Δικα τους PR3 Το έργο – που αντιπροσωπεύει το Partnership to Reuse, Refill, Replace Plastics μίας χρήσης – επινοεί ένα πρότυπο σχεδίασης συστήματος επαναχρησιμοποιήσιμων συσκευασιών για να υποστηρίξει την επέκταση της επαναχρησιμοποιήσιμης συσκευασίας και της υποδομής. Με αυτό, επιδιώκουν να εναρμονίσουν αυτές που είναι επί του παρόντος μικρής κλίμακας, αποσυνδεδεμένες ενέργειες επαναχρησιμοποίησης σε διαλειτουργικά, ευρέως διαδεδομένα δημόσια και ιδιωτικά συστήματα.

Όποιος κι αν είναι οι πέντε νικητές του Earthshot του 2022, ο κόσμος τώρα παρακολουθεί εμάς και όλες τις προσπάθειές μας προς την κυκλικότητα πιο στενά.

Συγχαρητήρια σε όλους τους υποψηφίους σε όλο τον κόσμο για τις εξαιρετικές προσπάθειες και τη συνεισφορά τους σε έναν πιο βιώσιμο και κυκλικό κόσμο!

Bir cevap yazın