Ο ΟΗΕ κάνει πάλι λάθος. Μια γενοκτονία που δεν υπήρξε ποτέ – Aze.Media

15
Ο ΟΗΕ κάνει πάλι λάθος.  Μια γενοκτονία που δεν υπήρξε ποτέ – Aze.Media

Ο ΟΗΕ κάνει λάθος που ισχυρίζεται ότι διαπράττεται γενοκτονία κατά του 50.000 Αρμενικού πληθυσμού της περιοχής Καραμπάχ του Αζερμπαϊτζάν. Και είναι ακόμη πιο λάθος να αρνείται κανείς ότι η γενοκτονία διαπράττεται εναντίον 45 εκατομμυρίων Ουκρανών. Ο Mykhailo Podolyak, ανώτερος σύμβουλος του προέδρου Volodymyr Zelenskyy, κατηγόρησε τον ΟΗΕ ότι ενεργεί ως λόμπι για τα ρωσικά συμφέροντα.

«Η χρήση του όρου «γενοκτονία» από τους Αρμένιους προέρχεται απευθείας από την εργαλειοθήκη προπαγάνδας και παραπληροφόρησης του Κρεμλίνου».

Η χρήση του όρου «γενοκτονία» από τους Αρμένιους λαμβάνεται απευθείας από την εργαλειοθήκη προπαγάνδας και παραπληροφόρησης του Κρεμλίνου. Οι Ρώσοι στήριξαν τις εισβολές τους στη Γεωργία το 2008 και στην Ουκρανία το 2022 σε ψευδείς ειδήσεις που ισχυρίζονταν ότι Γεωργιανοί και Ουκρανοί διέπραξαν γενοκτονία κατά της Νότιας Οσετίας και του Ντονμπάς, αντίστοιχα. Οι Αρμένιοι χρησιμοποιούν την ίδια ρητορική παραπληροφόρησης του Κρεμλίνου για να ισχυριστούν ψευδώς ότι το Αζερμπαϊτζάν διαπράττει γενοκτονία στο Καραμπάχ.

Κατά ειρωνικό τρόπο, η Αρμενία κάνει κατάχρηση του όρου «γενοκτονία», επειδή οι αρμενικές ένοπλες δυνάμεις διέπραξαν πολλά εγκλήματα πολέμου και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια του Πρώτου Πολέμου του Καραμπάχ. Αυτά τα εγκλήματα πολέμου δεν υπόκεινται σε έρευνα από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ), επειδή συνέβησαν πριν από την ίδρυσή του το 2002. Τα αρμενικά στρατεύματα εκκαθάρισαν εθνοτικά μεταξύ 750.000 και 1 εκατομμυρίου Αζερμπαϊτζάν στην Αρμενία και στο 20% της επικράτειας του Αζερμπαϊτζάν κατέλαβαν για σχεδόν τρεις δεκαετίες. 4.000 στρατιώτες και πολίτες του Αζερμπαϊτζάν αγνοήθηκαν και πιθανώς σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του Πρώτου Πολέμου του Καραμπάχ. Οι αρμενικές δυνάμεις κατοχής τοποθέτησαν εκατοντάδες χιλιάδες νάρκες, κατέστρεψαν πολλά πολιτιστικά, ιστορικά και θρησκευτικά κτίρια και βεβήλωσαν νεκροταφεία. Το Αζερμπαϊτζάν και η Ουκρανία είναι οι χώρες που έχουν μολυνθεί περισσότερο από νάρκες ξηράς στον κόσμο.

Η μικρή αρμενική μειονότητα στο Καραμπάχ δέχεται πιέσεις επειδή αρνείται να αναγνωρίσει την περιοχή του Καραμπάχ ως κυρίαρχο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν. Οι 50.000 Αρμένιοι στο Καραμπάχ κρατούν όμηρους 3 εκατομμύρια Αρμένιους και 10 εκατομμύρια Αζερμπαϊτζάν, εμποδίζοντας το Ερεβάν να συμφωνήσει να υπογράψει μια συνθήκη ειρήνης με το Μπακού.

Οι Αρμένιοι του Καραμπάχ αρνήθηκαν να τιμήσουν τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που υπογράφηκε στο τέλος του Δεύτερου Πολέμου του Καραμπάχ τον Νοέμβριο του 2020. Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ανέφερε ξεκάθαρα ότι τα αρμενικά στρατεύματα, τόσο τακτικά όσο και παραστρατιωτικά, επρόκειτο να αποσυρθούν από το Αζερμπαϊτζάν ταυτόχρονα με την ανάπτυξη ρωσικών ειρηνευτικών στο Καραμπάχ. Αυτό δεν συνέβη ποτέ και το Ερεβάν συνέχισε να στέλνει παράνομα στρατιωτικό εξοπλισμό και περισσότερο στρατιωτικό προσωπικό με τη σιωπηρή υποστήριξη των ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων στο Καραμπάχ.

Ο Νικόλ Πασινιάν είναι Πρωθυπουργός της Αρμενίας για πέντε χρόνια και επομένως είναι άμεσα υπεύθυνος για την αποτυχία της Αρμενίας να εφαρμόσει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός διατηρώντας παράνομα παραστρατιωτικές δυνάμεις στο Καραμπάχ. Παρέχοντας παράνομα παραστρατιωτικές δυνάμεις στο Καραμπάχ, ο Πασινιάν δείχνει έλλειψη δέσμευσης στη συνθήκη ειρήνης.

«Κανένα από τα άρθρα που ορίζουν τη γενοκτονία στο διεθνές δίκαιο δεν ισχύει για τις πολιτικές που εφαρμόζονται κατά των Αρμενίων του Καραμπάχ»

Κανένα από τα άρθρα που ορίζουν τη γενοκτονία στο διεθνές δίκαιο δεν ισχύει για τις πολιτικές που εφαρμόζονται κατά των Αρμενίων του Καραμπάχ. Ωστόσο, ο Λουίς Μορένο Οκάμπο, πρώην γενικός εισαγγελέας του ΔΠΔ, συνέταξε μια έκθεση κατόπιν αιτήματος του αρχηγού των Αρμενίων του Καραμπάχ, υποστηρίζοντας ότι έχει «εύλογη βάση να πιστεύει ότι διαπράττεται γενοκτονία κατά των Αρμενίων που ζουν στο Καραμπάχ».

«Δεν υπάρχουν αποτεφρωτήρια και δεν υπάρχουν επιθέσεις με μαχαίρι. Η πείνα είναι το αόρατο όπλο της γενοκτονίας. Χωρίς άμεση δραματική αλλαγή, αυτή η ομάδα Αρμενίων θα καταστραφεί σε λίγες εβδομάδες», είπε.

Ο ψευδής ισχυρισμός ότι το Αζερμπαϊτζάν προκάλεσε λιμοκτονία είναι ειρωνικός, καθώς η Αρμενία δεν αναγνώρισε ποτέ το Holodomor του 1933 στην Ουκρανία ως γενοκτονία, σε αντίθεση με άλλες 34 χώρες σε όλο τον κόσμο. Το Holodomor ήταν ένας λιμός, που υποκινήθηκε από το σταλινικό καθεστώς, που σκότωσε περισσότερους από 4 εκατομμύρια Ουκρανούς.

Μια αντιέκθεση του Βρετανού εμπειρογνώμονα Rodney Dixon αποκάλεσε τον ισχυρισμό του Ocampo για λιμό που προκλήθηκε από το Αζερμπαϊτζάν «θεμελιωδώς ελαττωματικός» και ένας ισχυρισμός που παραποιεί τις διαδικασίες του ΔΠΔ.

«Δεν υπάρχουν στοιχεία που να τεκμηριώνουν ένα καθοριστικό στοιχείο γενοκτονίας, το οποίο έχει υψηλό όριο ως θέμα διεθνούς δικαίου – τη συγκεκριμένη πρόθεση να καταστρέψει σωματικά την ομάδα εν όλω ή εν μέρει. Οι αναφορές στη γνωμοδότηση δεν ανταποκρίνονται σε αυτήν την απαίτηση ακρογωνιαίο λίθο. Είναι απερίσκεπτο ένας ειδικός να διατυπώνει κατηγορίες για γενοκτονία χωρίς καμία απόδειξη», τονίζει ο Ντίξον.

Η γνώμη του Ocampo είναι «προφανώς επιλεκτική στα «γεγονότα» στα οποία αναφέρεται. Δεν εξετάζει, για παράδειγμα, την προσφορά του Αζερμπαϊτζάν για μια εναλλακτική διαδρομή («οδός Aghdam-Khankendi») για τον εφοδιασμό των Αρμενίων κατοίκων του Ναγκόρνο-Καραμπάχ». Επιπλέον, «συναφείς πραγματικές περιστάσεις που υπονομεύουν σαφώς τα συμπεράσματα της Γνώμης είναι βολικά ασαφείς και δεν αναφέρονται. Επομένως, η γνωμοδότηση υπολείπεται πολύ από το να είναι μια ισορροπημένη και ολοκληρωμένη έκθεση εμπειρογνωμόνων.»

Οι πέντε πράξεις που ορίζουν τη γενοκτονία σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο είναι: η δολοφονία, η πρόκληση σοβαρών σωματικών ή ψυχικών βλαβών, η επιβολή καταστροφικών συνθηκών διαβίωσης, η αποτροπή γεννήσεων και η βίαιη μεταφορά παιδιών από την ομάδα. Κανένας από αυτούς τους πέντε ορισμούς της γενοκτονίας δεν διαπράττεται από το Αζερμπαϊτζάν κατά των Αρμενίων στο Καραμπάχ, αλλά και οι πέντε διαπράττονται από τη Ρωσία εναντίον των Ουκρανών.

Οι εκθέσεις του Ινστιτούτου Στρατηγικής και Πολιτικής New Lines που εδρεύει στην Ουάσιγκτον και του Κέντρου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Raoul Wallenberg με έδρα το Μόντρεαλ αναφέρουν ότι το γενοκτονικό σχέδιο της Ρωσίας «να καταστρέψει εν μέρει την ουκρανική εθνική ομάδα μπορεί να αποδειχθεί από την υποκίνηση για γενοκτονία που οδηγεί την τρέχουσα εισβολή ή από τα εντυπωσιακά μοτίβα ή τις μεθόδους θηριωδιών που υποδηλώνουν συστηματική κρατική και στρατιωτική πολιτική».

Το ΔΠΔ εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τη Μαρία Λβόβα-Μπέλοβα, τη Ρωσική Προεδρική Επίτροπο για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο δεν έχει ερευνήσει ποτέ ή δεν έχει εξετάσει το ενδεχόμενο να απαγγείλει κατηγορίες εναντίον οποιουδήποτε ηγέτη του Αζερμπαϊτζάν.

Οι ρωσικές πράξεις γενοκτονίας κατά της Ουκρανίας περιλάμβαναν μαζικές δολοφονίες, σκόπιμες επιθέσεις σε καταφύγια, διαδρομές εκκένωσης και ανθρωπιστικούς διαδρόμους, αδιάκριτους βομβαρδισμούς κατοικημένων περιοχών, αποκλεισμούς κατοικημένων περιοχών από τον στρατό και εσκεμμένη και συστηματική επιβολή απειλητικών για τη ζωή συνθηκών, καταστροφή ζωτικών υποδομών. επιθέσεις σε ιατρικές εγκαταστάσεις, καταστροφή και κατάσχεση ειδών πρώτης ανάγκης, ανθρωπιστική βοήθεια και σιτηρά, βιασμός και σεξουαλική βία κατά παιδιών, γυναικών και ανδρών, καθώς και αναγκαστικός εκτοπισμός Ουκρανών.

Η πρώτη έκθεση από τα δύο εξέχοντα think tank περιγράφει «ενορχηστρωμένη από το κράτος υποκίνηση γενοκτονίας από τη Ρωσία», συμπεριλαμβανομένης της «άρνησης της ύπαρξης Ουκρανών από ανώτερους Ρώσους αξιωματούχους και του κράτους στα μέσα ενημέρωσης». Η έκθεση υποστηρίζει ότι «η άρνηση της ύπαρξης προστατευόμενων ομάδων είναι ένας συγκεκριμένος δείκτης γενοκτονίας».

«3,5 εκατομμύρια Ουκρανοί απελάθηκαν στη Ρωσία αφού υποβλήθηκαν σε επεξεργασία μέσω στρατοπέδων φιλτραρίσματος και εισήλθαν σε ρωσικά «κέντρα προσαρμογής», όπου υπόκεινται σε ρωσικοποίηση και πολιτιστική αφομοίωση».

Το Ινστιτούτο της Ουάσιγκτον για τη Μελέτη του Πολέμου έγραψε: «Ο Πούτιν είναι πιθανό να θέτει όρους για την εξαναγκαστική πολιτιστική αφομοίωση των εκτοπισμένων Ουκρανών στη Ρωσία για να διαγράψει την ουκρανική πολιτιστική τους ταυτότητα». 3,5 εκατομμύρια Ουκρανοί απελάθηκαν στη Ρωσία αφού υποβλήθηκαν σε επεξεργασία μέσω στρατοπέδων φιλτραρίσματος και εισήλθαν σε ρωσικά «κέντρα προσαρμογής», όπου υποβάλλονται σε ρωσικοποίηση και πολιτιστική αφομοίωση.

Σε αντίθεση με τη Ρωσία, η οποία αρνείται την ύπαρξη Ουκρανών, το Αζερμπαϊτζάν ποτέ δεν αρνήθηκε την ύπαρξη του αρμενικού έθνους. Οι ηγέτες και τα μέσα ενημέρωσης του Αζερμπαϊτζάν δεν χρησιμοποίησαν ποτέ ρωσικού τύπου γενοκτονικό λόγο εναντίον των Ουκρανών για να αρνηθούν την ύπαρξη Αρμενίων.

«Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης και ο πολιτικός λόγος δηλώνουν ανοιχτά τον στόχο τους για γενοκτονία των Ουκρανών, ενώ οι ενέργειες του ρωσικού στρατού υλοποιούν αυτόν τον γενοκτονικό στόχο».

Οι ισχυρισμοί ότι το Αζερμπαϊτζάν διαπράττει γενοκτονία κατά των Αρμενίων είναι προφανώς ψευδείς. Το Μπακού επέμεινε απλώς να αναγνωρίσει η αρμενική μειονότητα στο Καραμπάχ την κυριαρχία του Αζερμπαϊτζάν και να συμμορφωθεί με τις διατάξεις της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός του 2020. Αντίθετα, τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης και ο πολιτικός λόγος δηλώνουν ανοιχτά τον στόχο τους για γενοκτονία των Ουκρανών, ενώ οι ενέργειες του ρωσικού στρατού υλοποιούν αυτόν τον γενοκτονικό στόχο.

Ο ΟΗΕ κάνει λάθος να ισχυρίζεται ότι διαπράττεται γενοκτονία κατά των Αρμενίων στο Καραμπάχ, και ακόμη πιο λάθος να αρνείται ότι διαπράττεται γενοκτονία κατά των Ουκρανών. Αυτή η προσέγγιση δυσφημεί τον ΟΗΕ ως επαγγελματία και σεβαστό διεθνή οργανισμό.

Taras Kuzio

Μετάφραση από το Gazeta.ua

Bir cevap yazın