Πρόσληψη φροντιστών κατ’ οίκον για τη γήρανση επί τόπου: Τι πρέπει να γνωρίζετε

12
Πρόσληψη φροντιστών κατ’ οίκον για τη γήρανση επί τόπου: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Αυτό το άρθρο είναι από τη Michelle Allen, LCSW. Η Michelle είναι έμπειρη κοινωνική λειτουργός και υπεύθυνη γηριατρικής φροντίδας με έδρα την Ατλάντα και είναι μια διακεκριμένη εμπειρογνώμονας που παρέχει καθοδήγηση στα προγράμματα Helping Older Parents.

Κάποια στιγμή, μπορεί να χρειαστεί να ζητήσετε από κάποιον να βοηθήσει τον μεγαλύτερο γονέα σας –ή ίσως εσάς– με φροντίδα στο σπίτι.

Λοιπόν, τι κάνετε όταν χρειάζεστε περισσότερα χέρια για να βοηθήσετε στη φροντίδα του σπιτιού, στην προετοιμασία γευμάτων, στο ντύσιμο, στη μεταφορά, στη διαχείριση φαρμάκων κ.λπ.; Πώς βρίσκετε καταρτισμένους, αξιόπιστους, ευγενικούς και αξιόπιστους ανθρώπους;

Περίπου τα δύο τρίτα της βοήθειας προέρχονται από μη αμειβόμενους φροντιστές – όπως κόρες, γιοι και φίλοι – και περίπου το ένα τρίτο της βοήθειας προέρχεται από αμειβόμενους φροντιστές.

Είναι εύκολο να καταλάβετε πώς μπορείτε να βοηθήσετε ένα μέλος της οικογένειας ή έναν φίλο — συνήθως απλώς ρωτάτε. Αλλά η πρόσληψη ενός αμειβόμενου φροντιστή στο σπίτι μπορεί να είναι λίγο πιο αποθαρρυντική.

Σε αυτό το άρθρο, θα σας εξηγήσω τι πρέπει να γνωρίζετε, για να κατανοήσετε καλύτερα τις επιλογές σας και να λάβετε τη φροντίδα που χρειάζεται.

Φροντίδα στο σπίτι έναντι υγείας στο σπίτι

Βασικά, υπάρχουν δύο τύποι φροντίδας στο σπίτι: φροντίδα στο σπίτι και υγεία στο σπίτι.

Αν και μοιάζουν, είναι πολύ διαφορετικοί. Οι υπηρεσίες υγείας στο σπίτι παρέχουν μια σειρά από ιατρικές υπηρεσίες σε άτομα που βρίσκονται στο σπίτι. Αυτές οι υπηρεσίες περιλαμβάνουν φυσικοθεραπεία, εργοθεραπεία, λογοθεραπεία, εξειδικευμένες νοσηλευτικές υπηρεσίες, διαχείριση φαρμάκων, υπηρεσίες ιατρικής κοινωνικής εργασίας και ορισμένες υπηρεσίες υγειονομικής βοήθειας.

Η Medicare, η Medicaid, η Υπηρεσία Υγείας Βετεράνων και πολλές ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες πληρώνουν για ορισμένες υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης στο σπίτι, συνήθως με περιορισμούς.

Το Medicare, για παράδειγμα, θα καλύπτει περιορισμένη κατ’ οίκον υγειονομική περίθαλψη για δικαιούχους που βρίσκονται στο σπίτι και χρειάζονται διαλείπουσες εξειδικευμένες υπηρεσίες νοσηλείας ή θεραπείας, όπως συνταγογραφούνται από γιατρό. Η κατ’ οίκον υγειονομική περίθαλψη παρέχεται συνήθως μόνο κατά διαστήματα (όχι 24 ώρες το 24ωρο ή ακόμα και για αρκετές ώρες τη φορά) και είναι συνήθως βραχυπρόθεσμη.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με την κάλυψη των υπηρεσιών υγείας στο σπίτι από τη Medicare εδώ.

Σε αντίθεση με τις υπηρεσίες υγείας στο σπίτι, οι υπηρεσίες κατ’ οίκον φροντίδας είναι δεν ιατρικές υπηρεσίες. (Έτσι δεν καλύπτονται συνήθως από το Medicare.) Η κατ’ οίκον φροντίδα εστιάζεται περισσότερο στις προσωπικές ανάγκες φροντίδας και σε ορισμένες οικιακές ανάγκες.

Οι εργαζόμενοι στο σπίτι βοηθούν τους ηλικιωμένους με το ντύσιμο, το μπάνιο, την προετοιμασία γευμάτων, τη συντροφικότητα και άλλες καθημερινές δραστηριότητες. Βοηθούν επίσης σε κάποιες δουλειές του σπιτιού και ελαφριά καθαριότητα.

Οι πάροχοι φροντίδας στο σπίτι μπορούν να βρεθούν μέσω πρακτορείων ή μπορείτε να προσλάβετε ένα άτομο (περισσότερα για αυτό παρακάτω). Το κόστος για αυτές τις υπηρεσίες κυμαίνεται συνήθως από 20-27 $/ώρα αν χρησιμοποιείτε πρακτορείο και από 14-20 $/ώρα εάν προσλαμβάνετε ένα άτομο (φυσικά, αυτό μπορεί να διαφέρει ανά περιοχή).

Το Medicare δεν θα πληρώσει για κατ’ οίκον φροντίδα όταν δεν απαιτείται εξειδικευμένη φροντίδα, αλλά ορισμένα προγράμματα απαλλαγής από το Medicaid θα πληρώνουν για υπηρεσίες κατ’ οίκον φροντίδας εάν πληροίτε τις απαιτήσεις επιπέδου εισοδήματος, περιουσιακών στοιχείων και φροντίδας.

Ορισμένες ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες (συμπεριλαμβανομένων ορισμένων προγραμμάτων Medicare Advantage) αρχίζουν επίσης να πληρώνουν για υπηρεσίες κατ’ οίκον φροντίδας. Για τις περισσότερες οικογένειες, ωστόσο, η κατ’ οίκον φροντίδα πληρώνεται από την τσέπη τους ή/και από παροχές μακροχρόνιας ασφάλισης φροντίδας.

Πρόσληψη ιδιωτών έναντι πρακτορείων για υπηρεσίες κατ’ οίκον φροντίδας

Οι φροντιστές που παρέχουν υπηρεσίες κατ’ οίκον φροντίδας μπορούν να προσληφθούν απευθείας ή μέσω ιδιωτικού γραφείου κατ’ οίκον φροντίδας.

Οι φροντιστές μπορούν να βρεθούν μέσω προσωπικών συστάσεων, διαδικτυακών υπηρεσιών αντιστοίχισης όπως Carelinx.com ή Care.comή ένα από τα χιλιάδες πρακτορεία.

Η αναζήτηση ενός καλού, προσιτού παρόχου φροντίδας στο σπίτι μπορεί να είναι συντριπτική. Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά: πρέπει να προσλάβετε ένα γραφείο φροντίδας στο σπίτι ή ένα άτομο;

Εδώ είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των δύο επιλογών. Θα πρέπει να τα κατανοήσετε αυτά, προκειμένου να αποφασίσετε ποιο μπορεί να είναι το καλύτερο για την κατάστασή σας.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της πρόσληψης μέσω ενός γραφείου φροντίδας στο σπίτι

Πλεονεκτήματα:

 • Οι υπηρεσίες χειρίζονται τις προσλήψεις, τις απολύσεις και τους φόρους.
 • Οι υπηρεσίες παρέχουν επίβλεψη και έναν ενδιάμεσο που μπορεί να βοηθήσει στον μετριασμό των διαφορών με τους φροντιστές.
 • Μπορεί να ζητηθεί από τις υπηρεσίες να διενεργήσουν ελέγχους ιστορικού στο προσωπικό άμεσης φροντίδας.
 • Εάν ένας φροντιστής είναι άρρωστος, οι υπηρεσίες μπορούν να στείλουν έναν αναπληρωτή.
 • Άλλα μέλη του προσωπικού του πρακτορείου μπορούν να προσφέρουν πρόσθετη υποστήριξη ή εκπαίδευση για την κάλυψη μοναδικών αναγκών.
 • Τα πρακτορεία παρέχουν αποζημίωση εργαζομένων που θα προστατεύσει εσάς και τα περιουσιακά σας στοιχεία σε περίπτωση που ο φροντιστής υποστεί τραυματισμό κατά την εργασία στο σπίτι σας.

Μειονεκτήματα:

 • Μπορεί να έχετε πολλούς φροντιστές και μικρή συνέχεια φροντίδας.
 • Μπορεί να έχετε λίγες επιλογές στον φροντιστή σας και να πρέπει να συνεργαστείτε με όποιον είναι σε θέση να σας στείλει.
 • Τα πρακτορεία συνήθως χρεώνουν υψηλότερη ωριαία χρέωση από τους μεμονωμένους φροντιστές (μερικές φορές ακόμη και το διπλάσιο του ποσού).

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της πρόσληψης μεμονωμένων φροντιστών

Πλεονεκτήματα:

 • Ίσως μπορέσετε να δημιουργήσετε μια ισχυρή σχέση με έναν ή δύο φροντιστές που είναι πιστοί, αξιόπιστοι και παρέχουν ποιοτική φροντίδα.
 • Η πρόσληψη ενός μεμονωμένου φροντιστή κοστίζει λιγότερο από τους φροντιστές που παρέχονται μέσω ενός πρακτορείου.

Μειονεκτήματα:

 • Μπορεί να μην έχετε κανέναν φροντιστή εάν ο κανονικός σας φροντιστής είναι άρρωστος ή δεν μπορεί να έρθει στη δουλειά.
 • Ο έλεγχος, η πρόσληψη, η απόλυση και οι πειθαρχικές ενέργειες θα διεκπεραιωθούν από εσάς.
 • Είστε υπεύθυνοι για την πληρωμή των φόρων εργασίας.
 • Ο φροντιστής σας μπορεί να μην έχει επαρκή εκπαίδευση, αδειοδότηση ή έλεγχο.
 • Μπορεί να είστε υπεύθυνοι για οποιονδήποτε τραυματισμό συμβεί στην εργασία.

Όπως μπορείτε να δείτε, κάθε επιλογή έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Θα πρέπει να τα ζυγίσετε μόνοι σας, για να αποφασίσετε ποια διαδρομή θα ακολουθήσετε.

Τα αξιόπιστα πρακτορεία είναι δεσμευμένα και ασφαλισμένα, προστατεύοντάς σας από την ευθύνη και την κλοπή. Παρέχουν επίσης επίβλεψη, ελέγχους ιστορικού και εφεδρική κάλυψη όταν ο κανονικός φροντιστής δεν είναι διαθέσιμος. Αλλά είναι πιο ακριβά.

Τι πρέπει να συμπεριληφθεί σε μια περιγραφή εργασίας για φροντίδα κατ’ οίκον

Είτε σκοπεύετε να προσλάβετε έναν μεμονωμένο φροντιστή είτε έναν οργανισμό, είναι σημαντικό να είστε σαφείς σχετικά με τις ανάγκες της οικογένειάς σας και ποιες θα είναι οι προσδοκίες σας από τον φροντιστή.

Για παράδειγμα, ψάχνετε για κάποιον που να παρέχει φροντίδα για την άνοια; Και με ποιο είδος προσωπικής φροντίδας περιμένετε να παρέχει βοήθεια από τον επαγγελματία φροντιστή;

Για να δημιουργήσετε μια περιγραφή εργασίας, ξεκινήστε από κάνοντας μια λίστα με όλες τις εργασίες που θέλετε να κάνει ο αμειβόμενος φροντιστής στο σπίτι.

Η δημιουργία μιας λίστας εργασιών μπορεί να σας βοηθήσει να διευκρινίσετε ποια είδη δεξιοτήτων, προσόντων ή προηγούμενης εμπειρίας ελπίζετε να βρείτε σε έναν αμειβόμενο φροντιστή.

Στη συνέχεια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτές τις πληροφορίες για να δημιουργήσετε μια περιγραφή εργασίας. Στην περιγραφή της εργασίας σας, σκεφτείτε να συμπεριλάβετε τις ακόλουθες ενότητες:

 • Ρόλοι και ευθύνες
 • Προσόντα και απαιτήσεις εκπαίδευσης
 • Προτιμώμενες δεξιότητες και επιθυμητά χαρακτηριστικά
 • Πρόσθετες σημειώσεις/πληροφορίες

Μην ξεχάσετε να αναφέρετε εάν υπάρχουν κατοικίδια στο σπίτι ή άλλες συγκεκριμένες λεπτομέρειες που πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι υποψήφιοι.

Ακόμα κι αν δεν καταλήξετε να δημοσιεύσετε δημόσια την περιγραφή της θέσης εργασίας σας, η σύνταξη μιας λίστας εργασιών φροντίδας και μιας περιγραφής εργασίας θα σας βοηθήσει να γίνετε πολύ πιο σαφείς σχετικά με το τι χρειάζεστε. Αυτό, με τη σειρά του, θα σας διευκολύνει να εντοπίσετε τους φροντιστές στο σπίτι που είναι κατάλληλοι για τις ανάγκες σας.

Παρακολούθηση Προσλαμβανόμενων Φροντιστών

Η αξιολόγηση των αμειβόμενων φροντιστών σας πρέπει να γίνεται σε τακτική βάση για να βεβαιωθείτε ότι οι ανάγκες σας αντιμετωπίζονται.

Ξεκινήστε τη σχέση παρέχοντας στον φροντιστή τον λεπτομερή κατάλογο των εργασιών που του ζητάτε να ολοκληρώσει και άλλες ευθύνες. Ελέγξτε τη λίστα των εργασιών σας με το/τους φροντιστές/την εταιρεία σας και δημιουργήστε ένα ημερήσιο σχέδιο φροντίδας από αυτήν τη λίστα εργασιών. Ζητήστε από τον/τους φροντιστές/την υπηρεσία να συμφωνήσουν σχετικά με αυτό το σχέδιο φροντίδας πριν από την πρώτη επίσκεψη.

Θα θέλετε να αναθεωρείτε το σχέδιο φροντίδας σε τακτική βάση (ίσως μία φορά κάθε 20-40 ημέρες) για να παρακολουθείτε την εργασία που γίνεται, να κάνετε προσαρμογές στο σχέδιο φροντίδας και να ξεκαθαρίσετε τυχόν παρεξηγήσεις.

Συχνά υπάρχει μια σύγκρουση μεταξύ αυτού που κάνει ο φροντιστής και του τι θέλει να γίνει ο λήπτης της φροντίδας και η επίλυση αυτής της σύγκρουσης μπορεί να είναι δύσκολη. Το να έχετε έναν εκπρόσωπο της εταιρείας για να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε αυτά τα ζητήματα μπορεί να σας εξοικονομήσει χρόνο και άγχος.

Συνήθη λάθη προς αποφυγή

Εδώ είναι μερικά κοινά λάθη που μπορούν να προκαλέσουν οικογενειακά προβλήματα. Θα θελήσετε να προσπαθήσετε να αποφύγετε αυτές τις καταστάσεις εάν είναι δυνατόν.

1. Πληρώνοντας μεμονωμένους φροντιστές «κάτω από το τραπέζι».

Μπορεί να είναι δελεαστικό να προσλάβετε έναν ανεξάρτητο φροντιστή ή κάποιον που δεν εργάζεται για ένα γραφείο, λόγω της εξοικονόμησης κόστους. Αλλά αυτό μπορεί να σας παραβιάσει τους νόμους της IRS, εάν δεν κατατεθούν και δεν πληρωθούν οι κατάλληλοι φόροι.

Οι ομοσπονδιακοί νόμοι θεωρούν τους αμειβόμενους φροντιστές ως «οικιακούς υπαλλήλους» και γενικά πρέπει να πληρώνετε φόρους και να ακολουθείτε άλλους κανόνες εάν τους πληρώνετε περισσότερα από 2000 $ σε ένα ημερολογιακό έτος. (Για περισσότερα, βλ εδώ.)

2. Επιτρέποντας στον πληρωμένο φροντιστή να έχει υπερβολικό έλεγχο ή πρόσβαση.

Είναι σημαντικό τα μέλη της οικογένειας να παραμείνουν εμπλεκόμενα στη φροντίδα του αγαπημένου τους προσώπου, ακόμη και όταν υπάρχουν έμπιστοι φροντιστές.

Όταν δεν υπάρχει μεγάλη οικογενειακή επίβλεψη, ένα ηλικιωμένο άτομο μπορεί να είναι ευάλωτο στην κακοποίηση, την παραμέληση και την εκμετάλλευση. Επομένως, είναι σημαντικό τα μέλη της οικογένειας να παραμένουν ενημερωμένα και ενήμερα για το τι συμβαίνει στη ζωή του αγαπημένου τους προσώπου.

3. Ονομασία αμειβόμενου φροντιστή ως υγειονομικής περίθαλψης ή χρηματοοικονομικού πράκτορα.

Μπορεί να φαίνεται απίθανο, αλλά αυτό συμβαίνει πάρα πολύ συχνά! Ένας έμπιστος φροντιστής που είναι με μια οικογένεια για χρόνια θα ονομαστεί ως ο υγειονομικός ή οικονομικός αντιπρόσωπος με πληρεξούσια από επιθυμία για αποτελεσματικότητα και με ψευδή αίσθηση ασφάλειας.

Οι ηλικιωμένοι μπορεί να αισθάνονται ότι η εμπιστοσύνη τους δεν θα προδοθεί από τον πιστό τους σύντροφο, αλλά αυτή η κατάσταση θέτει τον ηλικιωμένο σε μια ευάλωτη κατάσταση.

Γενικά, εάν ένα έμπιστο μέλος της οικογένειας ή φίλος δεν μπορεί να λειτουργήσει ως υγειονομική περίθαλψη ή οικονομικό πληρεξούσιο, είναι καλύτερα να επιλέξετε ένα άτομο που δεν είναι ο συνήθης αμειβόμενος φροντιστής. Σε ορισμένες πολιτείες, μπορούν να προσληφθούν επαγγελματίες για αυτόν τον ρόλο.

4. Μη έχοντας εφεδρικό σχέδιο.

Η γήρανση στη θέση του με τους φροντιστές είναι μια υπέροχη ιδέα, αλλά μπορεί να μην είναι η καλύτερη ιδέα για το σύνολο των τελευταίων ετών ενός ατόμου.

Τελικά, μπορεί να απαιτείται εξειδικευμένη φροντίδα ή η εύρεση φροντιστών 24/7 να έρχονται στο σπίτι μπορεί να είναι πολύ δύσκολη ή πολύ ακριβή. Κάθε οικογένεια θα πρέπει να έχει ένα σχέδιο για το πότε/αν η διαμονή στο σπίτι δεν λειτουργεί πλέον.

Επίσης, εάν αποφασίσετε να βασιστείτε μόνο σε έναν έως δύο μεμονωμένους φροντιστές, θα χρειαστείτε ένα σχέδιο σε περίπτωση που αρρωστήσουν ή διαφορετικά δεν μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται.

Για περισσότερες πληροφορίες

Η πρόσληψη ενός αμειβόμενου φροντιστή μπορεί να είναι μια μεγάλη μετάβαση για κάθε οικογένεια. Το να έχετε ένα νέο άτομο στο σπίτι σας, τόσο στενά συνδεδεμένο με τη ζωή της οικογένειάς σας, είναι πραγματικά μια προσαρμογή. Αλλά ένας εξειδικευμένος, στοργικός και αφοσιωμένος βοηθός μπορεί να κάνει τη διαφορά στην ευημερία όλων.

Ακολουθούν ορισμένοι πόροι που θα σας βοηθήσουν να μάθετε περισσότερα και να κάνετε τα επόμενα βήματά σας:

Πρόσληψη βοήθειας στο σπίτι (Family Caregiving Alliance)

Οδηγός VA Aid and Attendance Nuts and Bolts

Συχνές ερωτήσεις σχετικά με τους φόρους φροντίδας

Από τον Dr. K: Πήρα επίσης συνέντευξη από τη Michelle για αυτό το θέμα για το podcast, δείτε εδώ: 093 – Συνέντευξη: Πρόσληψη φροντίδας κατ’ οίκον για τη γήρανση επί τόπου: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Έχετε ερωτήσεις σχετικά με την πρόσληψη βοήθειας στο σπίτι για τον εαυτό σας ή για ένα μεγαλύτερο αγαπημένο σας πρόσωπο; Παρακαλώ δημοσιεύστε τα παρακάτω!

Print Friendly, PDF & Email

Bir cevap yazın