Μπορώ να μάθω ποιος με καταδιώκει στο Facebook
Το Facebook είναι μια πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης που φέρνει κοντά άτομα από όλο τον κόσμο. Τώρα έχει πάνω από 2 δισεκατομμύρια χρήστες, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το 60% όλων των χρηστών του Διαδικτύου. Χωρίς αμφιβολία, έχει γίνει ο πιο δημοφιλής ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης στον κόσμο.
Το να μπορείς να επικοινωνείς με ανθρώπους από όλο τον κόσμο είναι υπέροχο. Μπορούμε να βλέπουμε τα προφίλ των φίλων μας, να στέλνουμε μηνύματα, να συμμετέχουμε σε συνομιλίες μέσω βίντεο και τηλεφωνικές συνομιλίες και πολλά άλλα στο Facebook. Ορισμένοι χρήστες του Facebook, από την άλλη πλευρά, έχουν γίνει τόσο άνετοι με τον τρόπο με τον οποίο αποκαλύπτουν πληροφορίες στους λογαριασμούς τους που έχουν γίνει εύκολος στόχος για τους stalkers.
Η καταδίωξη έχει γίνει μείζον ζήτημα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι περισσότεροι χρήστες του Facebook ενημερώνουν τους λογαριασμούς τους σε συχνή βάση (αν όχι καθημερινά), προσθέτοντας τρέχουσες φωτογραφίες, ενημερώσεις κατάστασης, ακόμη και ζωντανά βίντεο. Ως αποτέλεσμα, οι stalkers βρίσκουν το Facebook ως ιδανικό κυνηγότοπο. Δυστυχώς, η διάκριση μεταξύ της τακτικής προσοχής από έναν φίλο και της κραυγαλέας καταδίωξης μπορεί να είναι δύσκολη. Σε αυτήν την ανάρτηση, θα δούμε πώς να καταλάβουμε αν κάποιος σας καταδιώκει στο Facebook.
Ποιος είναι ο ορισμός του stalking;
Πρώτα και πρώτα, ας είμαστε ξεκάθαροι: η καταδίωξη είναι έγκλημα σε ορισμένες δικαιοδοσίες και κανείς στην TechJunkie δεν είναι δικηγόρος, επομένως δεν μπορούμε να σας προσφέρουμε νομικές συμβουλές.
Ωστόσο, δεν υπάρχει σαφής διάκριση μεταξύ της καταδίωξης και του ελέγχου κάποιου. Ας υποθέσουμε ότι ο Τζακ ξεκινά μια νέα δουλειά και τρέχει πάνω από την Τζέιν την πρώτη του μέρα. Η Τζέιν ενδιαφέρεται για τον Τζακ και τον ψάχνει στο Facebook. Κοιτάζει το δημόσιο προφίλ του, βλέπει μερικές από τις πρόσφατες φωτογραφίες του από το κάμπινγκ και μαθαίνει πού πήγε σχολείο. Η Τζέιν ακολουθεί τον Τζον; Όχι. Αν η Τζέιν, από την άλλη, κοιτάξει όλο το προφίλ του Τζον, αντιγράφει κάθε φωτογραφία του, παρακολουθεί όλα τα άτομα που έχουν επισημανθεί στις ενημερώσεις κατάστασής του ή που φλερτάρουν παρατηρήσεις στη σελίδα του και ελέγχει τη σελίδα του κάθε μέρα για αλλαγές… Αυτό είναι stalker, σίγουρα.
Φυσικά, υπάρχει πολύ γκρίζος χώρος μεταξύ αυτών των δύο σεναρίων. Όλοι έχουν ψάξει στο Google έναν πρώην σύντροφό τους, έχουν αναζητήσει τη σελίδα ενός υποψήφιου ραντεβού στο Facebook για να δουν ποια μουσική ή πολιτική τους αρέσει ή έχουν αναζητήσει τη σελίδα στο Facebook κάποιου που μόλις γνώρισαν και ενδιαφέρονται. Αυτό δεν είναι καταδίωξη. Είναι κάτι που κάνουν οι κανονικοί άνθρωποι, οι εργοδότες και όποιος εργάζεται με ανθρώπους το κάνει. Αυτό το είδος κατασκοπείας για να δεις πώς είσαι ως άτομο ή με ποιον κάνεις παρέα στην πραγματική ζωή είναι εντελώς ακίνδυνο.
Το πρόβλημα της καταδίωξης γίνεται όλο και πιο σοβαρό. Στις περισσότερες χώρες, ο νομικός ορισμός της καταδίωξης είναι αρκετά παρόμοιος με την έννοια του λεξικού. «Η πράξη ή το έγκλημα της εσκεμμένης και επίμονης παρακολούθησης ή παρενόχλησης άλλου ατόμου σε συνθήκες που θα έκαναν ένα λογικό άτομο να φοβάται τη βλάβη ή το θάνατο, ιδιαίτερα λόγω ρητών ή σιωπηρών απειλών», σύμφωνα με τη Merriam-Webster. Η εμπλοκή σε μια πορεία συμπεριφοράς που στοχεύει σε ένα άτομο που δεν εξυπηρετεί κανένα νόμιμο σκοπό και ανησυχεί σοβαρά, εκνευρίζει ή εκφοβίζει αυτό το άτομο» είναι κακούργημα με γενικούς όρους.
Με νομικούς όρους, η καταδίωξη συμβαίνει μόνο όταν το άτομο που παρακολουθείται έχει επίγνωση της κατάστασης, νιώθει εκφοβισμό από αυτήν και ο παρατηρητής δεν έχει βάσιμο λόγο για την παρακολούθηση. Είτε ο εργοδότης σας κοιτάξει το δημόσιο προφίλ σας για να δει αν ήσασταν πραγματικά άρρωστος όταν τηλεφωνήσατε το περασμένο Σάββατο, μπορεί να αισθάνεστε ότι σας παρακολουθούν, αλλά δεν καταδιώκει.
Λοιπόν, τι συνεπάγεται η παρακολούθηση του Facebook;
Τι ακριβώς εννοούμε όταν λέμε «καταδίωξη στο Facebook»; Στην πραγματικότητα, υπάρχουν δύο στοιχεία: πρώτον, ο κυνηγός παρακολουθεί πιο προσεκτικά το άτομο που παρακολουθεί από ό,τι θα ήθελε ή θα αισθανόταν άνετα με το άτομο που παρακολουθεί. Δεύτερον, ο καταδιώκτης το κάνει με σκοπό να παρενοχλήσει τον καταδιωκόμενο.
Ο πρώην σύζυγός σας παρακολουθεί κάθε σας κίνηση, ελπίζοντας να πιάσει εσένα και τον νέο σου σύντροφο απρόοπτα; Η καταδίωξη είναι αδιαμφισβήτητη. Η γιαγιά σου παρακολουθεί κάθε σου βήμα γιατί σε αγαπάει; Ακόμα κι αν εύχεσαι να μην το κάνει, δεν σε ακολουθεί.
Είναι εφικτό να γνωρίζουμε με βεβαιότητα αν σας παρακολουθούν ή όχι; Δυστυχώς, αυτό δεν ισχύει. Η δήλωση “Το Facebook δεν σας επιτρέπει να παρακολουθείτε ποιος βλέπει το προφίλ σας ή τις αναρτήσεις σας” είναι θαμμένη στο βουνό των λέξεων στους όρους παροχής υπηρεσιών του Facebook. Αυτή η υπόσχεση φαίνεται να είναι ακριβής. αν και η επιχείρηση μπορεί να καταγράφει όλα όσα λέτε, σκέφτεστε ή κάνετε, δεν αποκαλύπτει πληροφορίες σχετικά με το ποιος επισκέπτεται τη σελίδα σας (με μια εξαίρεση…δείτε παρακάτω).
Ακολουθούν οι μέθοδοι που ανακαλύψαμε για να προσδιορίσουμε εάν κάποιος παρακολουθεί ή όχι τον λογαριασμό σας στο Facebook.
Εξετάστε τους λογαριασμούς σας
Το Facebook κυκλοφόρησε τα Stories το 2017, ακολουθώντας τα βήματα του Snapchat και του Instagram. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια ιστορία για να μοιραστείτε ένα κολάζ εικόνων με τους φίλους σας. Οι ιστορίες μπορούν να προβληθούν μόνο για μια περίοδο 24 ωρών. Θα μπορείτε να δείτε πόσοι άνθρωποι το έχουν δει και ποιος το έχει δει. Ναι, μπορείτε να μάθετε ποιος σας καταδιώκει αναρτώντας μια ιστορία και παρακολουθώντας ποιος τη διαβάζει. Το μειονέκτημα είναι ότι αν ο stalker σας κατανοεί πώς λειτουργούν τα Facebook Stories, θα τα αποφύγει. Μπορείτε να τους προλάβετε αν δεν είναι τόσο έξυπνοι όσο εσείς. (Ανακαλύψτε το άρθρο μας σχετικά με το πώς μπορείτε να δείτε ποιος παρακολούθησε την ιστορία σας στο Facebook για μια πλήρη εξήγηση αυτής της προσέγγισης.)
Σε παλαιότερες αναρτήσεις, αναζητήστε νέα likes και σχόλια.
Όταν κάποιος κάνει like ή σχολιάζει μια από τις αναρτήσεις σας, το Facebook σας ενημερώνει. Εάν ένας καταδιώκτης προσπαθεί να σας ευχαριστήσει, μπορεί να κοιτάζει προηγούμενα πράγματα και να τα κάνει like και να τα σχολιάζει. Αυτό υποδηλώνει ότι κοιτάζουν τη ροή σας με συστηματικό τρόπο, που είναι μια σαφής κόκκινη σημαία.
Κάποιος που συμμετέχει στις ομάδες σας
Εάν ένα άλλο άτομο συνεχίσει να εμφανίζεται σε ομάδες στις οποίες είστε μέλος, αυτό είναι μια σίγουρη ένδειξη ότι κρύβεται. Ποιες είναι οι πιθανότητες να αρέσει σε κάποιον η ίδια εθνοτική ομάδα τροφίμων, ομάδα βρώμικου αστείου, τοπική ομάδα γονέων και ομάδα θαυμαστών φυλής σκύλων; Αυτή είναι μια μέθοδος για να προσδιορίσετε τον πιο διακριτικό stalker, αυτόν που δεν πρόκειται να αρέσει το υλικό σας χωρίς σκέψη.
Είναι καλή ιδέα να ανατρέξετε στις λίστες μελών των οργανισμών στους οποίους συμμετέχετε. Όταν κοιτάτε το όνομα κάποιου στη λίστα στο Facebook, σας λέει ποιος είναι σε άλλες ομάδες μαζί σας. Απλώς μεταβείτε στη σελίδα της ομάδας και επιλέξτε «Μέλη» από το αριστερό μενού. Αυτό θα ανοίξει τη λίστα μελών της ομάδας, με το Facebook να τοποθετεί τα άτομα με τα οποία έχετε συνδέσμους (είτε φίλους είτε κοινόχρηστες συνδρομές ομάδας) ακριβώς μπροστά, καθιστώντας εύκολη την επαλήθευση.
Αιτήματα φιλίας που δεν ζητούνται
Μερικά άτομα λαμβάνουν εκατοντάδες αιτήματα φιλίας κάθε μέρα, ενώ άλλα λαμβάνουν ένα νέο αίτημα μόνο όταν συναντούν κάποιον νέο προσωπικά. Εάν λαμβάνετε αιτήματα φιλίας από άτομα που δεν γνωρίζετε, μπορεί να είναι ένας stalker που προσπαθεί να αποκτήσει πρόσβαση στον εσωτερικό σας κύκλο. Αιτήματα φιλίας από άτομα που γνωρίζετε αλλά δεν έχετε δει ή δεν έχετε αλληλεπιδράσει εδώ και πολύ καιρό θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με προσοχή. Η ανάληψη του χαρακτήρα κάποιου από το παρελθόν ενός στόχου είναι μια τυπική τακτική καταδίωξης, καθώς ξεπερνά τους φραγμούς μας – “Γεια, αυτή είναι η δεσποινίς Τζόνσον, η παλιά μου δασκάλα αγγλικών!” Φυσικά θα δεχτώ το αίτημά της να γίνω φίλος της!».
Εάν λάβετε ένα αμφισβητήσιμο αίτημα όπως αυτό, αγνοήστε το. Αντίθετα, στείλτε ένα μήνυμα πίσω στο άτομο, αμφισβητώντας με σεβασμό τα διαπιστευτήριά του. «Χαιρετισμούς, δεσποινίς Τζόνσον!» Δεν είναι υπέροχο να ακούω νέα σας; Γεια σου, θυμάσαι ποιο ήταν το παρατσούκλι μου στην τάξη;» Εάν θυμούνται τι ήταν, προχωρήστε και εγκρίνετέ το. Πιθανότατα δεν είναι αυτοί που ισχυρίζονται ότι είναι, αν σας ρίξουν ή σας εκτινάξουν.
Προστασία από την καταδίωξη
Η μεγαλύτερη άμυνα είναι μια ισχυρή επίθεση και το να γνωρίζεις ποιοι είναι όλοι στη λίστα φίλων σου είναι η πιο απλή μέθοδος για να προστατευτείς από τους καταδιώκτες. Πολλοί χρήστες του Facebook έχουν εκατοντάδες ή χιλιάδες φίλους και σχεδόν κάθε αίτημα φιλίας από ένα όνομα που αναγνωρίζεται από απόσταση είναι αυτόματη αποδοχή. Αυτό είναι υπέροχο εάν θέλετε να χειριστείτε τη διαδικτυακή σας ζωή με αυτόν τον τρόπο, αλλά εάν ανησυχείτε για την παρακολούθηση, μια πολιτική ανοιχτών θυρών θα δυσκολέψει κάποιον να παρακολουθεί τον λογαριασμό σας.
Πρέπει να κάνετε δύο πράγματα για να δημιουργήσετε ένα προφίλ ανθεκτικό στο stalker. Για να ξεκινήσετε, περιορίστε τη λίστα με τους φίλους σας σε αυτούς με τους οποίους έχετε γνήσιες σχέσεις και που είστε σίγουροι ότι δεν σας ακολουθούν. Αυτό δεν χρειάζεται να περιορίζεται στις προσωπικές σας γνωριμίες. Εάν γνωρίζετε κάποιον καλά στο διαδίκτυο, πιθανότατα τον εμπιστεύεστε αρκετά ώστε να τον συμπεριλάβετε στην ηλεκτρονική σας ομάδα. Δεύτερον, ξεφορτωθείτε τους θαυμαστές σας. Από προεπιλογή, το Facebook επιτρέπει σχεδόν σε όλους να σας ακολουθούν, αλλά μπορείτε να αλλάξετε αυτήν την επιλογή. Είναι καλή ιδέα να ορίσετε τις ρυθμίσεις των ακολούθων σας έτσι ώστε να επιτρέπεται στους φίλους να σας ακολουθούν. Αυτό είναι απλό να επιτευχθεί:
- Μεταβείτε στο μενού Ρυθμίσεις.
- Από την αριστερή πλαϊνή γραμμή, επιλέξτε Δημόσιες αναρτήσεις.
- Επιλέξτε “Φίλοι” στην ενότητα “Ποιος μπορεί να με ακολουθήσει”.
συμπέρασμα
Αν ανησυχείτε μήπως σας καταδιώκει κάποιος στο Facebook ή αν δεν αισθάνεστε άνετα με κάποιον να βλέπει τη σελίδα σας στο Facebook, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί με αυτά που γράφετε. Μην βάζετε κάτι στο διαδίκτυο για το οποίο σίγουρα θα μετανιώσετε μετά. Πάνω απ ‘όλα, μην δημοσιεύετε φωτογραφίες, βίντεο ή οτιδήποτε δεν θέλετε να φαίνεται. Σκεφτείτε τι δημοσιεύετε. το Διαδίκτυο είναι πιο επικίνδυνο από όσο φανταζόμαστε.