Πώς να αποφύγετε ένα χαμένο κάταγμα της πυέλου (ή άλλο πρόβλημα)

11
Πώς να αποφύγετε ένα χαμένο κάταγμα της πυέλου (ή άλλο πρόβλημα)
Ακτινογραφία πυέλου

Μια φορά κι έναν καιρό, το ER έχασε ένα κάταγμα πυέλου σε έναν από τους μεγαλύτερους ασθενείς μου.

Στην πραγματικότητα, κάτι τέτοιο έχει συμβεί περισσότερες από μία φορές, και ίσως έχει συμβεί και στην οικογένειά σας.

Όσο κι αν θα θέλαμε να πιστεύουμε ότι τα μεγαλύτερα αγαπημένα μας πρόσωπα θα λάβουν τη σωστή φροντίδα όταν είναι άρρωστα ή τραυματισμένα, η αλήθεια είναι ότι το σύστημα υγειονομικής περίθαλψής μας είναι ατελές και είναι αρκετά συνηθισμένο να χάνονται σοβαρά προβλήματα.

Εκτός, φυσικά, εάν ένας προληπτικός οικογενειακός φροντιστής ξέρει να βοηθήσει τον γιατρό να επικεντρωθεί σε ό,τι είναι πρόσφατα λάθος.

Εδώ είναι μια αληθινή ιστορία για το γιατί οι γηρίατροι δίνουν προσοχή στις «αλλαγές στη λειτουργία» και γιατί Είναι σημαντικό να βοηθήσετε τους γιατρούς να εντοπίσουν τυχόν αλλαγές στη λειτουργία ή την ικανότητα.

Η υπόθεση: Ένα μυστήριο ER

Ο ασθενής μου με άνοια, ο 85χρονος κ. Γ., κάθισε κοντά στην πολυθρόνα του στο σπίτι και έπεσε. Μέσα σε λίγα λεπτά η κόρη του τον βρήκε στο πάτωμα. Τον βοήθησε να ανέβει στην καρέκλα και είδαν τηλεόραση. Αλλά μισή ώρα αργότερα, δεν μπόρεσε να σηκωθεί ξανά και να περπατήσει. Τον πήγε στα επείγοντα για αξιολόγηση.

“Είμαι καλά. Τίποτα δεν πονάει», είπε ο κ. C. στο πολυάσχολο προσωπικό του ER περισσότερες από μία φορές. «Θέλω απλώς να πάω σπίτι». Οι ακτινογραφίες των γοφών και της λεκάνης του δεν αποκάλυψαν τίποτα, και έτσι —μετά από μια εξέταση που μάλλον διήρκεσε μόνο ένα ή δύο λεπτά— πήρε εξιτήριο.

Πίσω στο σπίτι, όμως, ακόμα δεν μπορούσε να περπατήσει. Εξακολουθούσε να επέμεινε ότι δεν έπαθε τίποτα. «Είμαι ένα σκληρό γέρικο πουλί», είπε στην κόρη του. Αργότερα το ίδιο βράδυ, όμως, παρατήρησε ότι έκανε μορφασμούς κάθε φορά που έστριβε στο κρεβάτι. Ήξερε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Αλλά τί?

Η πρόκληση: Ένα πρόβλημα που αγνοήθηκε

Υπάρχουν λίγα πράγματα πιο απογοητευτικά από το να φέρετε το αγαπημένο σας πρόσωπο να δει γιατρούς όταν ξέρετε ότι κάτι δεν πάει καλά, μόνο για να σας πουν: «Όλα είναι καλά».

Συχνά τα πάντα είναι μια χαρά, δόξα τω Θεώ. Αλλά μερικές φορές, ένα σημαντικό πρόβλημα παραβλέπεται. Δυστυχώς, μια ομάδα – αδύναμοι ηλικιωμένοι με Αλτσχάιμερ ή άλλη άνοια – είναι ιδιαίτερα πιθανό να απορριφθεί ως «εντάξει» όταν δεν είναι.

Γιατί; Επειδή τα άτομα με άνοια δεν είναι ακριβείς αυτοαναφερόμενοι και οι φροντιστές τους συχνά παραμελούν να αναφέρουν πληροφορίες σχετικά με την κατάστασή τους με τρόπο που κατανοούν οι περισσότεροι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης.

Η λύση: Μάθετε τι να αναζητήσετε — και τι να πείτε

Τα καλά νέα είναι ότι κατανοώντας μια βασική έννοια στη γηριατρική φροντίδα, ένας προληπτικός φροντιστής μπορεί να βελτιώσει δραματικά τις πιθανότητες λήψης των σωστών απαντήσεων όταν φέρνει κάποιον με άνοια στην επείγουσα περίθαλψη ή στο δωμάτιο έκτακτης ανάγκης.

Η βασική ιδέα είναι η εξής: Οι αλλαγές στη νοητική ή σωματική λειτουργία είναι εξαιρετικά σημαντικές. Φροντίστε να τα αναφέρετε — γιατί σχεδόν πάντα αξίζουν περαιτέρω αξιολόγηση.

Παράδειγμα 1: Ας υποθέσουμε ότι η ηλικιωμένη μητέρα σας με άνοια είναι συνήθως ξεχασιάρα και μπερδεμένη σχετικά με τον μήνα, αλλά αναγνωρίζει σταθερά οικεία άτομα. Αν μια μέρα είναι πολύ πιο μπερδεμένη από ό,τι συνήθως – δεν αναγνωρίζει καν τα πρόσωπα που βλέπει κάθε μέρα – αυτό είναι αλλαγή στη νοητική λειτουργία. Θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει παραλήρημα (μια ξαφνική κατάσταση ψυχικής σύγχυσης και αλλαγές στη λειτουργία του εγκεφάλου που μπορεί να έχουν πολλές διαφορετικές αιτίες). Πρέπει οπωσδήποτε να τεθεί στην προσοχή ενός επαγγελματία γιατρού. Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, για παράδειγμα, μπορεί να προκαλέσουν παραλήρημα σε ηλικιωμένους.

Παράδειγμα 2: Φροντίζετε έναν ηλικιωμένο πατέρα με Πάρκινσον, ο οποίος συχνά είναι κάπως μπερδεμένος και ασταθής. Αν είναι κανονικά σε θέση να περπατήσει αλλά, μετά από πτώση, δεν μπορεί, έστω και ασταθώς, αυτό είναι σημαντικό αλλαγή στη φυσική λειτουργία.

Έτσι συνέβη και με τον κ. C. Αν και η κόρη του είχε πει ευσυνείδητα στους γιατρούς του ER ότι ο πατέρας της είχε πέσει, δεν είχε τονίσει ότι μπορούσε να περπατήσει μια χαρά μέχρι που έπεσε. Και επειδή ο κύριος C. έχει μέτρια άνοια, δεν μπόρεσε να εκφράσει τον πόνο που τον έκανε να μην μπορεί να κάνει ένα βήμα. Ευτυχώς, αφού επέστρεψαν στο σπίτι, η κόρη ανησύχησε αρκετά ώστε να τηλεφωνήσει στη Γηριατρική μας Κλινική, όπου ήταν ασθενής ο κ. Γ. (Έχει επίσης καρδιακή πάθηση.)

Όταν συνειδητοποιήσαμε ότι είχε γίνει αλλαγή στη λειτουργία του, τον φέραμε για αξονική τομογραφία της λεκάνης του και βρήκαμε αρκετά κατάγματα πυελικής γραμμής.

Η διάγνωση αυτών των καταγμάτων της γραμμής των μαλλιών μας επέτρεψε να κάνουμε ένα καλύτερο σχέδιο για τη διαχείριση του πόνου του κυρίου C., ώστε να μπορεί να συνεχίσει να περπατά λίγο ενώ η λεκάνη του θεραπεύεται αργά. Κάνοντας αυτό, τον κρατήσαμε από το να κολλήσει στο κρεβάτι, κάτι που θα μείωνε σοβαρά την ποιότητα ζωής του και θα είχε αυξήσει τη δουλειά της κόρης του στη φροντίδα του.

Οι αλλαγές στη λειτουργία φαίνονται σαν ένα τέτοιο σύμπτωμα κοινής λογικής που πολλοί οικογενειακοί φροντιστές υποθέτουν ότι οι γιατροί θα σημειώσουν αυτές τις αλλαγές και θα τις λάβουν σοβαρά υπόψη.

Δυστυχώς, είναι πολύ εύκολο οι αλλαγές στη λειτουργία να γλιστρήσουν κάτω από το ραντάρ των πολυάσχολων γιατρών, ειδικά εάν δεν είναι εκπαιδευμένοι στη γηριατρική (η ειδικότητα της ιατρικής που επικεντρώνεται στους ηλικιωμένους ενήλικες) και ειδικά όταν οι ασθενείς και οι οικογένειες δεν επισημαίνουν ρητά έξω τις αλλαγές.

Θα πρέπει επίσης να ειδοποιήσετε τους γιατρούς εάν το μεγαλύτερο αγαπημένο σας πρόσωπο εμφανίσει νέες ή αυξημένες δυσκολίες με τα ADL ή τα IADL. (Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για αυτά εδώ: Τι είναι οι Δραστηριότητες Καθημερινής Ζωής (ADL) & Ενόργανες Δραστηριότητες Καθημερινής Ζωής (IADLs);)

Συμβουλές για τους φροντιστές της οικογένειας

Να αναφέρετε πάντα σε έναν γιατρό οποιαδήποτε αξιοσημείωτη αλλαγή στη σωματική ή πνευματική λειτουργία κάποιου, ανεξάρτητα από το πόσο προφανής σας φαίνεται. Φροντίστε να προσδιορίσετε πότε παρατηρήσατε την αλλαγή και πόσο γρήγορα φαινόταν να εμφανίστηκε.

Και μετά επιμείνετε να λάβετε μια απάντηση για το τι θα μπορούσε να προκαλεί αυτή την αλλαγή.

Είχατε ποτέ τους γιατρούς να παραβλέψουν ένα νέο λειτουργικό πρόβλημα σε ένα ηλικιωμένο άτομο; Θα ήθελα πολύ να δημοσιεύσετε ερωτήσεις και σχόλια παρακάτω!

Print Friendly, PDF & Email

Bir cevap yazın