Πώς να βρείτε γηριατρική φροντίδα κοντά σας

9
Πώς να βρείτε γηριατρική φροντίδα κοντά σας
Φάρμακα & Γήρανση

Μια κόρη που φροντίζει έφερε μια κοινή ερώτηση κατά τη διάρκεια μιας κλήσης με ερωτήσεις και απαντήσεις Βοηθώντας τους Ηλικιωμένους Γονείς:

«Πώς μπορώ να βρω έναν γηριατρό κοντά μου για να ελέγξει τα φάρμακα και να βοηθήσει στη φροντίδα της μητέρας μου με άνοια;»

Όπως ίσως έχετε παρατηρήσει αν είστε τακτικός αναγνώστης, συχνά τονίζω τη σημασία του εντοπισμού και της μείωσης των επικίνδυνων φαρμάκων, ειδικά εκείνων που σχετίζονται με πτώσεις ή προβλήματα μνήμης.

Όπως είναι λογικό, αυτή η φροντίστρια θέλει να βρει έναν γηριατρό που να μπορεί να αναθεωρήσει τα φάρμακα της μητέρας της και διαφορετικά να επιβλέπει τη φροντίδα της μητέρας της.

Τώρα, η αναθεώρηση φαρμάκων περιλαμβάνεται συνήθως στην πρωτοβάθμια φροντίδα της γηριατρικής. Η γηριατρική φροντίδα, άλλωστε, σημαίνει η υγειονομική περίθαλψη τροποποιήθηκε για να ταιριάζει καλύτερα με αυτό που συμβαίνει καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν. Και η προσοχή με τα φάρμακα είναι αρκετά αναπόσπαστο μέρος αυτής της προσέγγισης.

Όμως, αν και η γηριατρική πρωτοβάθμια περίθαλψη σίγουρα αξίζει να αναζητηθεί, μπορεί να είναι δύσκολο να βρεθεί. (Διαβάστε παρακάτω για προτάσεις.)

Άρα είναι καλό να να έχετε ένα σχέδιο Β, το οποίο μπορεί να λάβει μια ανασκόπηση φαρμάκων – και αξιολόγηση κινδύνου πτώσης – εκτός της γηριατρικής πρωτοβάθμιας φροντίδας. Αυτή μπορεί επίσης να είναι μια καλή επιλογή εάν οι γονείς σας είναι απρόθυμοι να αλλάξουν γιατρούς πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Σε αυτό το άρθρο, θα περιγράψω 3 μέρη για να αναζητήσετε πρωτοβάθμια φροντίδα γηριατρικής και, στη συνέχεια, 3 επιλογές για ανασκόπηση φαρμάκων.

Εφόσον η οικογένεια αυτής της φροντιστικής κόρης ζούσε στη Νεμπράσκα, προσπάθησα να βρω μερικά παραδείγματα σε αυτήν την περιοχή.

Πού να αναζητήσετε πρωτοβάθμια φροντίδα γηριατρικής

Πολλοί άνθρωποι ξεκινούν την αναζήτησή τους αναζητώντας έναν γηριατρό για να είναι γιατρός πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Σίγουρα δεν βλάπτει ποτέ να προσπαθήσεις να βρεις ένα. Ακολουθούν μερικές επιλογές για αναζήτηση:

 • Το HealthinAging.org παρέχει α Βρείτε έναν επαγγελματία υγείας γηριατρικής εργαλείο παραπομπής. Αυτή η βάση δεδομένων περιλαμβάνει μόνο επαγγελματίες που επί του παρόντος πληρώνουν μέλη της Αμερικανικής Γηριατρικής Εταιρείας (AGS), επομένως θα χάσει ορισμένους παρόχους που είναι πιστοποιημένοι από το διοικητικό συμβούλιο στη γηριατρική αλλά δεν είναι επί του παρόντος στο AGS.
 • CertificationMatters.org είναι ένας ιστότοπος που διατηρείται από το Αμερικανικό Συμβούλιο Ιατρικών Ειδικοτήτων. Μπορείτε να ψάξετε για να βρείτε γιατρούς με πιστοποίηση του διοικητικού συμβουλίου ανά ειδικότητα (π.χ. γηριατρική) και τοποθεσία.
 • Εάν θέλετε τις καλύτερες πληροφορίες σχετικά με τις πιστοποιήσεις ενός συγκεκριμένου ιατρικού συμβουλίου, ελέγξτε τον ιστότοπο του σχετικού συμβουλίου ειδικότητας. Η γηριατρική είναι μια υποειδικότητα της εσωτερικής και της οικογενειακής ιατρικής, επομένως οι γηριατροί είναι αρχικά πιστοποιημένοι είτε από Αμερικανικό Συμβούλιο Εσωτερικής Ιατρικήςή το Αμερικανικό Συμβούλιο Οικογενειακής Ιατρικής.

Είναι υπέροχο να είσαι υπό τη φροντίδα ενός γηριατρού. Αλλά η γηριατρική πρωτοβάθμια φροντίδα ασκείται καλύτερα ως ομαδικό άθλημα.

Οπότε προτείνω πάντα στους ανθρώπους να ψάχνουν μια κλινική που έχει σχεδιαστεί για να παρέχει καλή φροντίδα σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Ως μπόνους, πολλές τέτοιες κλινικές είναι καλές στη συνεργασία με τους οικογενειακούς φροντιστές.

Και πάλι, είναι καλύτερο να αναζητήσετε κλινικές και γιατρούς που εφαρμόζουν την προσέγγιση της γηριατρικής, αντί να επικεντρωθείτε στην εύρεση «γηριατρού».

Τώρα, εδώ είναι τρία μέρη για να αναζητήσετε πρωτοβάθμια φροντίδα γηριατρικής:

Ακαδημαϊκά Ιατρικά Κέντρα: Πρόκειται για ιατρικά κέντρα και κλινικές που συνδέονται με ιατρική σχολή. Οι περισσότερες ιατρικές σχολές διαθέτουν Τμήμα Γηριατρικής που συχνά χορηγεί μια κλινική πρωτοβάθμιας φροντίδας γηριατρικής. Μπορούν επίσης να χορηγούν καινοτόμα προγράμματα στη φροντίδα ηλικιωμένων, όπως προγράμματα επισκέψεων κατ’ οίκον.

κέντρα PACE (Program of All-Inclusive Care for the Elderly).: ΒΗΜΑ είναι ένα θαυμάσιο ολοκληρωμένο μοντέλο φροντίδας που περιλαμβάνει ιατρική περίθαλψη, υποστηρικτικές υπηρεσίες και υπηρεσίες κέντρου ημέρας. Συνιστώ σε όλους τους φροντιστές που ανησυχούν για ένα αδύναμο ηλικιωμένο άτομο να εξετάσουν το PACE. Η φροντίδα παρέχεται από μια διεπιστημονική ομάδα που περιλαμβάνει γιατρούς, νοσηλευτές, θεραπευτές και κοινωνικούς λειτουργούς. Προγράμματα PACE λειτουργούν επί του παρόντος σε 31 πολιτείες.

 • Για να μάθετε περισσότερα για το PACE, επισκεφθείτε το “Ποιος, Τι και Πού είναι το PACE;(Η λίστα των προγραμμάτων PACE ανά πολιτεία υποδεικνύει ότι ενδέχεται να υπάρχει πρόγραμμα PACE στην Ομάχα της Νεμπράσκα.)
 • Σημειώστε ότι οι ασθενείς πρέπει να είναι κατάλληλοι για γηροκομεία για να εγγραφούν στο PACE. Αυτό συνήθως σημαίνει ότι το ηλικιωμένο άτομο χρειάζεται βοήθεια με τις Δραστηριότητες Καθημερινής Διαβίωσης, αλλά η καταλληλότητα του γηροκομείου ποικίλλει ανάλογα με την πολιτεία.
 • Το PACE καλύπτεται από το Medicare, αλλά εάν το ηλικιωμένο άτομο δεν πληροί τις προϋποθέσεις για το Medicaid, χρεώνεται ένα μηνιαίο ασφάλιστρο.

Κέντρα Υγείας Ηλικιωμένων. Πρόκειται για μη ακαδημαϊκές κλινικές πρωτοβάθμιας φροντίδας που έχουν σχεδιαστεί για να καλύπτουν τις ανάγκες των ηλικιωμένων. Αξίζει να διερευνηθούν, αν και το πόσο καλή είναι στην πραγματικότητα η φροντίδα θα εξαρτηθεί από την κλινική, το πόσο καλά έχει στηθεί και πόσο καλοί είναι οι γιατροί στην αντιμετώπιση γηριατρικών ζητημάτων. Καθώς το Medicare προσαρμόζεται στον αυξανόμενο γηραιότερο πληθυσμό, αναμένω ότι αυτοί οι τύποι κλινικών θα γίνουν πιο συνηθισμένοι.

 • Για να αναζητήσετε αυτό το είδος κλινικής κοντά σας, δοκιμάστε το Googling για «κέντρο υγείας ηλικιωμένων + [name of location]”.
 • Δεν μπόρεσα να βρω καμία τέτοια κλινική κοντά στο Λίνκολν της Νεμπράσκα. Μερικές ανώτερες κλινικές που έχω συναντήσει περιλαμβάνουν Oak Street Health και ChenMed.

Πού να αναζητήσετε μια διαβούλευση αναθεώρησης φαρμάκων

Η εύρεση νέας πρωτοβάθμιας φροντίδας για έναν ηλικιωμένο ενήλικα μπορεί να είναι δύσκολη και τα ραντεβού για νέους ασθενείς μερικές φορές δεν είναι διαθέσιμα για μήνες.

Εάν αυτό ισχύει για εσάς, εξετάστε το ενδεχόμενο να αναζητήσετε βοήθεια για να συμβουλευτείτε το φάρμακο. Ακολουθούν τρεις επιλογές που πρέπει να εξετάσετε:

Ακαδημαϊκά Ιατρικά Κέντρα: Πολλά Γηριατρικά Τμήματα προσφέρουν συμβουλευτικές υπηρεσίες που προορίζονται να συμπληρώσουν την υπάρχουσα πρωτοβάθμια περίθαλψη.

 • Η ανασκόπηση της φαρμακευτικής αγωγής συνήθως περιλαμβάνεται σε μια γηριατρική διαβούλευση.
 • Ορισμένα ιατρικά κέντρα έχουν κλινικές πρόληψης πτώσης, που μερικές φορές περιλαμβάνουν μια ολοκληρωμένη ανασκόπηση φαρμάκων μαζί με μια αξιολόγηση άλλων παραγόντων κινδύνου πτώσης. Για να βρείτε μια κλινική πρόληψης πτώσης κοντά σας, δοκιμάστε το Googling “fall prevention clinic geriatrics + [location].»

Συμβουλές φαρμακείου: Η επανεξέταση της λίστας φαρμάκων με έναν φαρμακοποιό μπορεί να είναι ένας καλός τρόπος για να προσδιορίσετε τα φάρμακα για να ρωτήσετε τον γιατρό. Αν και η εύρεση κάποιου ειδικευμένου στη γηριατρική είναι ιδανική, οι φαρμακοποιοί είναι γενικά πολύ ενημερωμένοι σχετικά με τις παρενέργειες της φαρμακευτικής αγωγής σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.

 • Εάν ο γονέας σας ζει κοντά σε ιατρική σχολή ή πανεπιστήμιο, δείτε αν υπάρχει Φαρμακευτική Σχολή που προσφέρει ανασκόπηση φαρμάκων. Αν και δεν βρήκα τίποτα στο διαδίκτυο στη Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νεμπράσκα, το ξέρω Η Φαρμακευτική Σχολή του UCSF έχει συμμετάσχει σε τέτοιες προσπάθειες.
 • Μπορείτε επίσης να ρωτήσετε τον φαρμακοποιό στο φαρμακείο λιανικής των γονιών σας. Στην πραγματικότητα, δεν έχω εμπειρία με τέτοιες διαβουλεύσεις, επομένως δεν είμαι σίγουρος πόσο περιεκτικές είναι πιθανό να είναι. Αλλά, μάλλον αξίζει να το δοκιμάσετε.
 • Εάν ο γονέας σας είναι σε HMO της Medicare, σκεφτείτε να ρωτήσετε εάν είναι διαθέσιμη μια αναθεώρηση φαρμάκων.

Σύμβουλοι φαρμακοποιών: Η American Society of Consultant Pharmacists μπορεί να σας συνδέσει με έναν “Senior Care Pharmacist”. Αυτή είναι μια άλλη υπηρεσία με την οποία δεν έχω προσωπική εμπειρία, αλλά ίσως αξίζει να δοκιμάσω.

 • Αυτός ο τύπος αναθεώρησης φαρμάκων πιθανώς πληρώνεται από την τσέπη του, αν και είναι πιθανό μερικές φορές να είναι σε θέση να χρεώσουν ασφάλιση.

Εάν λάβετε μια συμβουλή για φάρμακα και πτώσεις, φροντίστε να ρωτήσετε σχετικά με το σχέδιο για την κοινοποίηση των συστάσεων στον συνήθη πάροχο πρωτοβάθμιας φροντίδας του γονέα σας. Ειδικά εάν η διαβούλευση σας πραγματοποιήθηκε με έναν φαρμακοποιό, θα χρειαστείτε τον τακτικό γιατρό να εφαρμόσει τυχόν αλλαγές στα συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Εάν είχατε οποιεσδήποτε εμπειρίες στην εύρεση γηριατρικών πρωτοβάθμιας φροντίδας ή συμβουλευτικών υπηρεσιών: τι λειτούργησε για εσάς; Θα ήθελα πολύ να ακούσω τη γνώμη σας στα σχόλια παρακάτω. Πόντοι μπόνους αν έχετε δοκιμάσει τη συμβουλή φαρμακείου, καθώς έχω σχετικά μικρή εμπειρία με αυτά και θα ήθελα πολύ να μάθω αν θα έπρεπε να το προτείνω πιο συχνά σε οικογένειες.

Αυτό το άρθρο αναθεωρήθηκε και ενημερώθηκε τον Μάιο του 2023.

Print Friendly, PDF & Email

Bir cevap yazın