
Μέχρι τώρα πιθανότατα έχετε ακούσει ότι οι ηλικιωμένοι παίρνουν συχνά «πάρα πολλά» φάρμακα.
Ελπίζουμε επίσης να γνωρίζετε ότι στους ηλικιωμένους συχνά συνταγογραφούνται φάρμακα που μπορεί να είναι επιβλαβή ή να μην είναι πλέον απαραίτητα. ο Το CDC έχει εκτιμήσει ότι οι ανεπιθύμητες ενέργειες φαρμάκων στέλνουν τους ηλικιωμένους στην αίθουσα έκτακτης ανάγκης 450.000 φορές το χρόνο.
Γιατί συμβαίνει αυτό; Έρευνες το έχουν δείξει Η «ακατάλληλη συνταγογράφηση» είναι συχνή σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Αυτό σημαίνει ότι, όταν τα διαγράμματα ασθενών εξετάζονται προσεκτικά, οι ειδικοί συχνά διαπιστώνουν ότι οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας λαμβάνουν φάρμακα που είναι αναποτελεσματικά, επαναλαμβάνουν την επίδραση ενός άλλου φαρμάκου ή άλλως δεν έχουν βάση για να τους συνταγογραφηθούν.
Τι μπορείτε λοιπόν να κάνετε;
Για να μειώσετε την πιθανότητα να βλάψετε από ακατάλληλα φάρμακα, η απάντηση είναι να μην αναζητήσετε έναν σούπερ γιατρό. Η απάντηση είναι να διεξάγετε τακτικά μια μεθοδική ανασκόπηση φαρμάκων, στην οποία όλα τα φάρμακα εξετάζονται ως προς την καταλληλότητα και την ασφάλεια. Αυτό είναι μέρος μιας διαδικασίας που ονομάζεται “περιγραφή”.
Ο προγραμματισμός τέτοιων τακτικών αναθεωρήσεων φαρμάκων γίνεται πιο συνηθισμένος σε καλές κλινικές πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Αλλά εάν το ιατρείο σας δεν προσφέρει ακόμη αυτήν την υπηρεσία, μπορείτε να τη ζητήσετε.
Οι γηρίατροι είναι εκπαιδευμένοι να το κάνουν αυτό, αλλά αν δεν μπορείτε να βρείτε γηριατρό, θα πρέπει να μπορείτε να λάβετε μια αξιοπρεπή κριτική από τον γιατρό πρωτοβάθμιας περίθαλψης.
Αλλά πριν μπείτε, αξίζει να κάνετε μια μικρή εργασία μόνοι σας. Αυτό συμβαίνει επειδή η συμβολή μιας ασθενούς και των φροντιστών της είναι ουσιαστικά κρίσιμη για να καθοριστεί εάν κάθε φάρμακο είναι κατάλληλο για αυτήν.
Για να σας βοηθήσουμε να ολοκληρώσετε αυτήν την προετοιμασία για ανασκόπηση φαρμάκων, απλώς ακολουθήστε τη διαδικασία 5 βημάτων που περιγράφω παρακάτω. Αυτό θα σας ελευθερώσει λίγο χρόνο όταν θα επισκεφτείτε πραγματικά τον γιατρό – κάτι που μπορεί να σημαίνει περισσότερο χρόνο για ερωτήσεις ή συζήτηση – και μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε ζητήματα ασφάλειας που διαφορετικά θα μπορούσε να μην παρατηρήσει ένας μη γηριατρός.
5 βήματα για να προετοιμαστείτε για μια αναθεώρηση φαρμάκων
Πριν ξεκινήσετε την αναθεώρηση των φαρμάκων σας, ακολουθούν πέντε πράγματα που πρέπει να κάνετε:
1. Καταγράψτε όλα τα φάρμακα που παίρνετε, μαζί με τον επιδιωκόμενο σκοπό κάθε φαρμάκου.
Εάν δεν είστε βέβαιοι για τους λόγους που συνταγογραφείται ένα φάρμακο, σημειώστε να ρωτήσετε τον γιατρό. Οι φαρμακοποιοί συνήθως μπορούν επίσης να βοηθήσουν. Μπορεί επίσης να διαπιστώσετε ότι ορισμένα φάρμακα εξυπηρετούν περισσότερους από έναν σκοπούς. Για παράδειγμα, για κάποιον που έχει διαγνωστεί τόσο με κολπική μαρμαρυγή όσο και με υπέρταση —ένας κοινός συνδυασμός— το καρδιαγγειακό φάρμακο διλτιαζέμη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να μειώσει την αρτηριακή πίεση, καθώς και για να εμποδίσει την καρδιά να χτυπά.
Η αποσαφήνιση του σκοπού ενός φαρμάκου θα διευκολύνει εσάς και τον γιατρό να καταλάβετε αν το φάρμακο εξακολουθεί να είναι απαραίτητο.
2. Γνωρίστε τον σκοπό μιας συνταγογραφούμενης φαρμακευτικής αγωγής και συμπτώματος και σημειώστε πότε ελέγχθηκε για τελευταία φορά το σύμπτωμα.
Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για φάρμακα που συνταγογραφούνται για ενοχλητικά συμπτώματα, όπως καταθλιπτική διάθεση, ακράτεια ή πόνο. Εάν το σύμπτωμα δεν είναι καλύτερο, αυτό είναι συχνά ένα σημάδι ότι το σχέδιο θεραπείας πρέπει να επανεκτιμηθεί, είτε με διακοπή του φαρμάκου και δοκιμάζοντας κάτι άλλο είτε αλλάζοντας τη δόση.
Εάν το σύμπτωμα είναι καλύτερο, αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι ήρθε η ώρα να δοκιμάσετε να μειώσετε το φάρμακο. Ή μπορεί να σημαίνει ότι η τρέχουσα θεραπεία είναι σωστή και πρέπει να συνεχιστεί. Το ποια είναι θα εξαρτηθεί από την κατάσταση που αντιμετωπίζεται. Η υψηλή αρτηριακή πίεση, για παράδειγμα, συνήθως απαιτεί απεριόριστη θεραπεία. Αλλά για άλλες καταστάσεις, μπορεί να είναι πολύ σωστό να προσπαθήσετε να μειώσετε τη φαρμακευτική αγωγή για να δείτε εάν εξακολουθεί να είναι απολύτως απαραίτητο.
Αυτό που δεν θέλετε είναι ένα φάρμακο να παραμείνει στην ίδια δόση απλώς και μόνο επειδή τα πράγματα είναι σε «αυτόματο πιλότο». Η διατήρηση ενός φαρμάκου στην ίδια δόση θα πρέπει να είναι μια ενεργά εξεταζόμενη επιλογή που γίνεται από τον ασθενή και τον γιατρό μαζί, και όχι συνέπεια αδράνειας.
3. Μάθετε ποια από τα φάρμακά σας βρίσκονται στη λίστα της μπύρας.
Κάθε λίγα χρόνια, η Αμερικανική Γηριατρική Εταιρεία (AGS) ενημερώνει τη λίστα με τα φάρμακα που οι ηλικιωμένοι πρέπει να αποφεύγουν ή να χρησιμοποιούν με προσοχή. Εάν παίρνετε ένα από αυτά τα φάρμακα, είναι σημαντικό να το γνωρίζετε αυτό και τους σχετικούς κινδύνους του φαρμάκου. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα εδώ: Φάρμακα που πρέπει να αποφεύγουν ή να τα χρησιμοποιούν με προσοχή οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας: The American Geriatrics Society Beers Criteria (Ενημέρωση 2023).
Εάν διαπιστώσετε ότι εσείς (ή ο μεγαλύτερος γονέας σας) παίρνετε ένα φάρμακο στη λίστα της μπύρας, αυτό δεν σημαίνει ότι ο γιατρός σας έχει συνταγογραφήσει ακατάλληλα. Σημαίνει, ωστόσο, ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να αναθεωρήσετε τα οφέλη και τα βάρη αυτού του φαρμάκου. Είναι επίσης πολύ σημαντικό να ρωτήσετε για εναλλακτικές λύσεις χωρίς φάρμακα για τη θεραπεία οποιουδήποτε προβλήματος προορίζεται να θεραπεύσει το φάρμακο της λίστας της μπύρας.
Για παράδειγμα, είναι αρκετά συνηθισμένο στους ηλικιωμένους να συνταγογραφούνται φάρμακα για την υπερδραστήρια κύστη, επειδή οι διαρροές ούρων είναι συχνές μεταξύ των ηλικιωμένων. Αλλά τα περισσότερα από αυτά τα φάρμακα είναι αντιχολινεργικά, που σημαίνει ότι επηρεάζουν τον εγκέφαλο μαζί με την ουροδόχο κύστη. Τα αντιχολινεργικά είναι στη λίστα της μπύρας επειδή μπορούν να προκαλέσουν σύγχυση σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. υπήρξαν επίσης συνδέεται με την ανάπτυξη άνοιας. Ευτυχώς, για τους ηλικιωμένους, είναι συχνά δυνατό να βελτιωθούν τα προβλήματα της ουροδόχου κύστης χρησιμοποιώντας τεχνικές χωρίς φάρμακα, όπως η εκπαίδευση της κύστης, οι ασκήσεις ενδυνάμωσης της πυέλου ή η χρονομετρημένη τουαλέτα. Αυτό μπορεί να μην είναι σωστό για κάθε ηλικιωμένο άτομο, αλλά εντοπίζοντας οποιαδήποτε φάρμακα της λίστας Beer’s, μπορείτε να δώσετε στον εαυτό σας την ευκαιρία να εξετάσει πιθανώς ασφαλέστερες επιλογές θεραπείας.
Μαζί με τα αντιχολινεργικά φάρμακα, τα φάρμακα της λίστας μπύρας που βλέπω να συνταγογραφούνται πιο συχνά σε ηλικιωμένους είναι ηρεμιστικά και ηρεμιστικά για ύπνο ή άγχος, αντιψυχωσικά για την άνοια και μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (όπως ιβουπροφαίνη ή ναπροξένη, τα οποία είναι επίσης διαθέσιμα σε -the-counter) για την αρθρίτιδα.
Για να ελέγξετε εάν κάποιο από τα φάρμακά σας είναι σύμφωνα με τα κριτήρια της μπύρας, σας συνιστώ να δείτε το Ενημέρωση 2023 διαδικτυακά και αναζητώντας τη σελίδα για το γενικό όνομα καθενός από τα φάρμακά σας.
4. Ελέγξτε για σημάδια υπερβολικής θεραπείας, ειδικά για διαβήτη και υψηλή αρτηριακή πίεση.
Γνωρίζατε ότι είναι αρκετά συνηθισμένο για τους ηλικιωμένους ενήλικες να λαμβάνουν υψηλότερες δόσεις φαρμάκων από όσες είναι πραγματικά απαραίτητες; Αυτό μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα ασφάλειας, ειδικά όταν πρόκειται για διαβήτη και υψηλή αρτηριακή πίεση.
Η υπερβολική θεραπεία της υπέρτασης, για παράδειγμα, μπορεί να προκαλέσει χαμηλή αρτηριακή πίεση σε έναν ηλικιωμένο ενήλικα, ειδικά όταν στέκεται. (Η πτώση της αρτηριακής πίεσης με την ορθοστασία ονομάζεται μερικές φορές ορθοστατική υπόταση.) Αυτό μπορεί να προκαλέσει ζάλη ή ζάλη. Μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πτώσεων. ένα μελέτη διαπίστωσαν ότι οι ηλικιωμένοι που έπαιρναν φάρμακα για την υψηλή αρτηριακή πίεση είχαν περισσότερες πιθανότητες πτώσεων σπασίματος των οστών.
Ομοίως, υψηλές δόσεις φαρμακευτικής αγωγής για τον διαβήτη μπορεί να προκαλέσουν σε έναν ηλικιωμένο επεισόδια υπογλυκαιμίας ή χαμηλού σακχάρου στο αίμα. Μελέτες έχουν δείξει ότι η ινσουλίνη, ειδικότερα, είναι συνδέεται με νοσηλεία και επισκέψεις στα επείγοντα.
Για να βοηθήσετε τον γιατρό σας να εντοπίσει την υπερβολική θεραπεία, θα πρέπει να εξοικειωθείτε με το ποιος είναι ο «στόχος» της θεραπείας σας. Για την αρτηριακή πίεση, αυτό σημαίνει να μάθετε σε ποιο εύρος πρέπει να είναι η αρτηριακή σας πίεση. (Δείτε την ενημέρωσή μου για τις οδηγίες για την αρτηριακή πίεση εδώ.) Για τον διαβήτη, θα θέλετε να μάθετε ποιο είναι το καλό εύρος για το τυχαίο σάκχαρό σας, όπως καθώς και το ιδανικό εύρος για την αιμοσφαιρίνη A1C σας. Μπορείτε να μάθετε για τις συστάσεις των ειδικών για τον έλεγχο του διαβήτη σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας εδώ.
5. Ελέγξτε για αλληλεπιδράσεις φαρμάκων.
Μπορεί επίσης να ανησυχείτε για την πιθανότητα αλληλεπιδράσεων με φάρμακα, ειδικά εάν εσείς (ή ο γονέας σας) παίρνετε πολλά συνταγογραφούμενα φάρμακα.
Εάν συμβαίνει αυτό, μπορείτε να δοκιμάσετε να εισάγετε τα φάρμακά σας σε έναν δωρεάν ηλεκτρονικό έλεγχο αλληλεπίδρασης φαρμάκων. (Εχω προσπαθήσει αυτό και φαίνεται σχετικά εύκολο στη χρήση.) Εάν εμφανιστεί κάποια σχετική αλληλεπίδραση, σημειώστε να ρωτήσετε τον γιατρό. Μπορείτε επίσης να εκτυπώσετε την ιστοσελίδα που δείχνει τις αλληλεπιδράσεις και να τη μεταφέρετε στην επόμενη επίσκεψη σε γιατρό.
Οι επικίνδυνες αλληλεπιδράσεις φαρμάκων είναι σίγουρα ένα σοβαρό ζήτημα στην γηριατρική υγειονομική περίθαλψη. Τούτου λεχθέντος, θεωρώ ότι είναι πολύ πιο συνηθισμένο για ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας να υποφέρουν από άλλες μορφές «ακατάλληλης» συνταγογράφησης φαρμάκων, όπως να τους χορηγούνται φάρμακα που περιλαμβάνονται στη λίστα της μπύρας ή να λαμβάνουν επιθετική θεραπεία για υψηλή αρτηριακή πίεση.
Ανακεφαλαιώνοντας, τα πέντε βήματα είναι:
- Καταγράψτε όλα τα φάρμακα που παίρνετε εσείς ή ο μεγαλύτερος συγγενής σας, μαζί με τον επιδιωκόμενο σκοπό κάθε φαρμάκου.
- Εάν ο σκοπός ενός φαρμάκου είναι να ελέγξει ένα σημείο ή ένα σύμπτωμα, λάβετε υπόψη πότε ελέγχθηκε για τελευταία φορά το σύμπτωμα και πώς ήταν.
- Ελέγξτε εάν κάποιο από τα φάρμακα είναι στη λίστα της μπύρας.
- Ελέγξτε για σημάδια υπερβολικής θεραπείας, ειδικά για υψηλή αρτηριακή πίεση και διαβήτη.
- Ελέγξτε για αλληλεπιδράσεις φαρμάκων.
Γιατί πρέπει να είστε προνοητικοί σχετικά με τα φάρμακα κατά τη γήρανση
Ίσως αναρωτιέστε: γιατί δεν πρέπει να περιμένουμε από τους γιατρούς και τους φαρμακοποιούς να βεβαιωθούν ότι τα φάρμακα ενός ηλικιωμένου είναι ασφαλή και κατάλληλα;
Είναι αλήθεια ότι εργαζόμαστε συνεχώς στο πλαίσιο της υγειονομικής περίθαλψης για να κάνουμε τα πράγματα καλύτερα και ασφαλέστερα για τους ηλικιωμένους ενήλικες. Ωστόσο, οι αναθεωρήσεις για την ποιότητα της υγειονομικής περίθαλψης δείχνουν ότι οι ηλικιωμένοι ασθενείς συχνά δεν λαμβάνουν συνιστώμενη περίθαλψη και πιθανότατα θα χρειαστεί λίγος χρόνος μέχρι να υποθέσουμε ότι η υγειονομική περίθαλψη ενός ηλικιωμένου ατόμου είναι η βέλτιστη χωρίς διπλό έλεγχο των πραγμάτων.
Γεγονός παραμένει ότι οι ηλικιωμένοι και οι οικογένειες που συμμετέχουν ενεργά στη βελτιστοποίηση της υγειονομικής περίθαλψης συχνά τα καταφέρνουν καλύτερα. Συνεργαζόμενοι με το γιατρό σας, όχι μόνο θα βοηθήσετε στην αντιμετώπιση παραλείψεων, αλλά θα διασφαλίσετε επίσης ότι τα συμπτώματα αντιμετωπίζονται σωστά και ότι η ιατρική φροντίδα είναι καλύτερα προσαρμοσμένη σε εσάς ως άτομο.
Η υγειονομική περίθαλψη λειτουργεί καλύτερα όταν είναι μια συνεργασία μεταξύ ασθενών, οικογενειακών φροντιστών και γιατρών. Μαθαίνοντας να ζητάτε και να προετοιμάζεστε για ανασκόπηση φαρμάκων, θα βεβαιωθείτε ότι αντιμετωπίζεται καλύτερα μια σημαντική πτυχή της υγειονομικής περίθαλψης για τη γήρανση.
Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό: δοκιμάστε το επεισόδιο του podcast σχετικά με την αποτύπωση (με την υπέροχη ειδική στην αποτύπωση Dr. Cara Tannenbaum), καθώς και ένα σχετικό άρθρο εδώ: Deprescribing: How to Be Less Medication for Healthier Aging.