
Ε: Η 88χρονη μητέρα μου συχνά παραπονιέται για διάφορους πόνους. Ποιο είναι το πιο ασφαλές παυσίπονο που μπορεί να πάρει χωρίς ιατρική συνταγή; Δεν είναι μερικά από αυτά επιβλαβή για το συκώτι και τα νεφρά σας;
ΕΝΑ: Οι συχνοί πόνοι είναι ένα κοινό πρόβλημα για τους ηλικιωμένους.
Εάν η μητέρα σας παραπονιέται, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι θα λάβει μια προσεκτική αξιολόγηση από το γιατρό της. Εξάλλου, ο συχνός πόνος μπορεί να είναι σημάδι ενός σημαντικού υποκείμενου προβλήματος υγείας που χρειάζεται προσοχή. Είναι επίσης πιο πιθανό να βοηθήσετε τη μαμά σας να μειώσει τον πόνο της εάν μπορείτε να βοηθήσετε τους γιατρούς της να εντοπίσουν τις υποκείμενες αιτίες του πόνου της.
Τούτου λεχθέντος, είναι καλή ιδέα να ρωτήσετε ποια παυσίπονα χωρίς ιατρική συνταγή (OTC) είναι πιο ασφαλή για τους ηλικιωμένους.
Αυτό συμβαίνει επειδή η ακατάλληλη χρήση των OTC αναλγητικών δισκίων είναι στην πραγματικότητα α μείζων αιτία βλάβης σε ηλικιωμένους.
Επιτρέψτε μου, λοιπόν, να σας πω ποια OTC αναλγητικά που συνήθως θεωρούν οι γηριατροί ως τα πιο ασφαλή και ποια πολύ κοινή ομάδα παυσίπονων μπορεί να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες σε ηλικιωμένους ενήλικες.
Ποιο είναι το ασφαλέστερο OTC παυσίπονο για έναν ηλικιωμένο γονέα;
Για τους περισσότερους ηλικιωμένους, το ασφαλέστερο από του στόματος παυσίπονο OTC για καθημερινή ή συχνή χρήση είναι η ακεταμινοφαίνη (εμπορική ονομασία Tylenol), με την προϋπόθεση ότι το προσέχετε δεν υπερβαίνει τη συνολική δόση των 3.000 mg την ημέρα.
Η ακεταμινοφαίνη συνήθως ονομάζεται παρακεταμόλη εκτός των ΗΠΑ
Επεξεργάζεται από το ήπαρ και σε υψηλές δόσεις μπορεί να προκαλέσει σοβαρή — μερικές φορές ακόμη και απειλητική για τη ζωή — ηπατική βλάβη. Έτσι, εάν ένα ηλικιωμένο άτομο έχει ιστορικό κατάχρησης αλκοόλ ή χρόνιας ηπατικής νόσου, τότε ένα ακόμη πιο χαμηλα θα χρειαστεί ημερήσιο όριο και θα σας συμβούλευα ανεπιφύλακτα να μιλήσετε με έναν γιατρό για το ποιο ημερήσιο όριο μπορεί να είναι κατάλληλο.
Το δύσκολο πράγμα με την ακεταμινοφαίνη είναι ότι στην πραγματικότητα περιλαμβάνεται σε πολλά διαφορετικά φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή (π.χ. Nyquil, Theraflu) και συνταγογραφούμενα φάρμακα (π.χ. Percocet). Έτσι, οι άνθρωποι μπορούν εύκολα να καταλήξουν να παίρνουν καθημερινά περισσότερη ακεταμινοφαίνη από ό,τι φαντάζονται. Αυτό μπορεί πράγματι να είναι επικίνδυνο. έρευνα υποδηλώνει ότι το 40% των περιπτώσεων υπερβολικής δόσης ακεταμινοφαίνης είναι τυχαία.
Αλλά όταν λαμβάνεται στις συνιστώμενες δόσεις, η ακεταμινοφαίνη έχει εκπληκτικά λίγες σοβαρές παρενέργειες και σπάνια βλάπτει τους ηλικιωμένους. Σε αντίθεση με τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ, βλέπε παρακάτω), δεν θέτει τους ηλικιωμένους σε κίνδυνο εσωτερικής αιμορραγίας και φαίνεται να έχει ελάχιστες επιπτώσεις στη λειτουργία των νεφρών και στον καρδιαγγειακό κίνδυνο.
Να είστε προσεκτικοί ή να αποφύγετε αυτήν την κοινή κατηγορία παυσίπονων
Στο φαρμακείο, οι πιο κοινές εναλλακτικές λύσεις αντί της ακεταμινοφαίνης είναι τα αναλγητικά δισκία όπως η ιβουπροφαίνη (εμπορικές ονομασίες Advil και Motrin) και η ναπροξένη (εμπορικές ονομασίες Aleve, Naprosyn και Anaprox).
Και τα δύο αυτά αποτελούν μέρος μιας κατηγορίας φαρμάκων που είναι γνωστά ως μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ). Πολλοί άνθρωποι είναι εξοικειωμένοι με αυτά τα φάρμακα. Αλλά στην πραγματικότητα, οι ηλικιωμένοι θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί πριν χρησιμοποιούν ΜΣΑΦ συχνά ή τακτικά.
Σε αντίθεση με την ακεταμινοφαίνη, η οποία συνήθως δεν γίνεται πολύ πιο επικίνδυνη καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν, τα ΜΣΑΦ προκαλούν παρενέργειες που είναι ιδιαίτερα πιθανό να γίνουν επικίνδυνες καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν. Αυτά περιλαμβάνουν:
- Αυξημένος κίνδυνος αιμορραγίας στο στομάχι, το λεπτό έντερο ή το κόλον. Οι ηλικιωμένοι που παίρνουν καθημερινά μια ασπιρίνη ή ένα αραιωτικό αίματος διατρέχουν ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο.
- Προβλήματα με την επένδυση του στομάχουπου μπορεί να προκαλέσει πόνο στο στομάχι ή ακόμα και πεπτικό έλκος.
- Μειωμένη νεφρική λειτουργία. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα προβληματικό για εκείνους τους πολλούς ηλικιωμένους ενήλικες που έχουν ήδη βιώσει χρόνια έκπτωση στη νεφρική λειτουργία.
- Παρεμβολή με φάρμακα για υπέρταση.
- Κατακράτηση υγρών και αυξημένος κίνδυνος καρδιακής ανεπάρκειας.
Οι ειδικοί έχουν εκτιμάται ότι τα ΜΣΑΦ προκαλούν 41.00 νοσηλεία και 3.300 θανάτους στους ηλικιωμένους κάθε χρόνο.
Πρόσφατη έρευνα έχει επίσης προτείνει ότι τα ΜΣΑΦ προκαλούν μια μικρή αλλά πραγματική αύξηση στον κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων (π.χ. καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά).
Λόγω αυτών των γνωστών σοβαρών παρενεργειών των ΜΣΑΦ σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, σε 2009 η Αμερικανική Γηριατρική Εταιρεία συνέστησε στους ηλικιωμένους να αποφεύγουν τη χρήση ΜΣΑΦ για τη θεραπεία του χρόνιου επίμονου πόνου. Σήμερα, τα από του στόματος ΜΣΑΦ παραμένουν στη λίστα φαρμάκων της μπύρας που οι ηλικιωμένοι πρέπει να αποφεύγουν ή να χρησιμοποιούν με προσοχή. (Για περισσότερα σχετικά με τη λίστα της μπύρας, ανατρέξτε σε αυτό το άρθρο: Φάρμακα που πρέπει να αποφεύγουν ή να τα χρησιμοποιούν με προσοχή οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας: Ενημέρωση κριτηρίων 2019 της American Geriatrics Society Beers.)
Τώρα, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι τα ΜΣΑΦ μπορούν επίσης να συνταγογραφηθούν ως κρέμες ή τζελ. Αυτές οι τοπικές μορφές είναι πολύ πιο ασφαλείς και μπορεί να είναι αποτελεσματική για την ανακούφιση από τον πόνο.
Παρά το γεγονός αυτό, τα παυσίπονα ΜΣΑΦ αγοράζονται συχνά από ηλικιωμένους στο φαρμακείο. Ίσως ακόμη χειρότερα, τα ΜΣΑΦ είναι συχνά συνταγογραφείται σε ηλικιωμένους από τους γιατρούς, επειδή η αντιφλεγμονώδης δράση μπορεί να προσφέρει ανακούφιση από τον πόνο της αρθρίτιδας, την ουρική αρθρίτιδα και άλλες κοινές παθήσεις της υγείας.
(Συνήθως συνταγογραφούμενα ΜΣΑΦ περιλαμβάνουν ινδομεθακίνη, δικλοφενάκη, σουλινδάκη, μελοξικάμη και σελεκοξίμπη. Αυτά τείνουν να είναι ισχυρότερα από τα ΜΣΑΦ που διατίθενται χωρίς ιατρική συνταγή. Ωστόσο, τα ισχυρότερα ΜΣΑΦ συνδέονται με υψηλότερους κινδύνους σοβαρών παρενεργειών, εκτός εάν χρησιμοποιούνται ως κρέμα ή gel, οπότε οι κίνδυνοι είναι πολύ λιγότεροι.)
Τώρα επιτρέψτε μου να μοιραστώ μια αληθινή ιστορία. Πριν από πολλά χρόνια, ένας άνδρας στα 70 του μεταφέρθηκε στην ομάδα ασθενών μου. Για αρκετούς μήνες έπαιρνε καθημερινά ΜΣΑΦ, που του είχε συνταγογραφήσει ο προηγούμενος γιατρός, για τη θεραπεία της χρόνιας αρθρίτιδας του ώμου.
Τον προειδοποίησα για τη συνέχιση αυτού του φαρμάκου, εξηγώντας ότι θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρή εσωτερική αιμορραγία. Φαινόταν αμφίβολος και είπε ότι ο προηγούμενος γιατρός του δεν είχε αναφέρει ποτέ την αιμορραγία. Ήθελε να το συνεχίσει. Αποφάσισα να το αφήσω να γλιστρήσει προς το παρόν.
Λίγες εβδομάδες αργότερα, νοσηλεύτηκε για εσωτερική αιμορραγία από το στομάχι του. Φυσικά, ένιωσα απαίσια γι’ αυτό.
Αυτό δεν σημαίνει ότι οι ηλικιωμένοι δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιούν ΜΣΑΦ. Συχνά είναι πιο αποτελεσματικά αναλγητικά από την ακεταμινοφαίνη, ειδικά για καταστάσεις όπως η αρθρίτιδα. Έτσι, ακόμη και στη γηριατρική, μερικές φορές συμπεραίνουμε ότι τα πιθανά οφέλη φαίνεται να υπερτερούν των πιθανών κινδύνων.
Αλλά αυτό το συμπέρασμα θα πρέπει πραγματικά να επιτευχθεί σε συνεργασία με τον ασθενή και την οικογένεια. Μόνο αυτοί μπορούν να μας πουν πόσο σημαίνει για αυτούς αυτή η ανακούφιση από τον πόνο και πόσο ανησυχούν για τον κίνδυνο αιμορραγίας και άλλων επικίνδυνων παρενεργειών. (Είναι επίσης δυνατό να μειωθεί ο κίνδυνος αιμορραγίας, ζητώντας από έναν ασθενή να πάρει ένα φάρμακο για τη μείωση του οξέος του στομάχου.)
Δυστυχώς, πάρα πολλοί ηλικιωμένοι δεν ενημερώνονται ποτέ για τους κινδύνους που σχετίζονται με τα ΜΣΑΦ. Και στο φαρμακείο, μερικές φορές επιλέγουν την ιβουπροφαίνη από την ακεταμινοφαίνη, επειδή έχουν ακούσει ότι το Tylenol μπορεί να προκαλέσει ηπατική ανεπάρκεια.
Ναι, η ακεταμινοφαίνη έχει επίσης κινδύνους. Αλλά κάθε χρόνο, τα ΜΣΑΦ προκαλούν πολύ περισσότερες νοσηλεία σε ηλικιωμένους από ό,τι η ακεταμινοφαίνη.
Ασπιρίνη: ένα ειδικό ΜΣΑΦ που δεν χρησιμοποιούμε πλέον για τον πόνο
Η ασπιρίνη είναι ένα άλλο αναλγητικό που διατίθεται χωρίς ιατρική συνταγή.
Τεχνικά είναι επίσης ένα ΜΣΑΦ, αλλά η χημική του δομή είναι λίγο διαφορετική από τα άλλα ΜΣΑΦ. Αυτό είναι που του επιτρέπει να είναι αποτελεσματικό στη μείωση των εγκεφαλικών και των καρδιακών προσβολών. Είναι επίσης λιγότερο πιθανό να επηρεάσει τα νεφρά από ό,τι άλλα ΜΣΑΦ.
(Για περισσότερα σχετικά με τους κινδύνους και τα οφέλη της ασπιρίνης, βλ αυτό το άρθρο του MayoClinic.com.)
Η ασπιρίνη δεν χρησιμοποιείται πλέον ως αναλγητικό από την ιατρική κοινότητα. Αλλά πολλοί ηλικιωμένοι εξακολουθούν να αναζητούν ασπιρίνη για να θεραπεύσουν τους πόνους και τους πόνους τους, επειδή έχουν συνηθίσει να τη θεωρούν ως παυσίπονο. Η ασπιρίνη περιλαμβάνεται επίσης σε ορισμένα φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή, όπως το Excedrin.
Η λήψη μιας πολύ περιστασιακής ασπιρίνης για πονοκέφαλο ή άλλο πόνο δεν είναι τρομερά επικίνδυνη για τους περισσότερους ηλικιωμένους ενήλικες. Αλλά η συχνότερη χρήση ασπιρίνης αυξάνει τον κίνδυνο εσωτερικής αιμορραγίας. Έτσι, αποθαρρύνω τους μεγαλύτερους ασθενείς μου να χρησιμοποιούν ασπιρίνη για τον πόνο.
Συμβουλές για ασφαλέστερη χρήση OTC παυσίπονων
Εν ολίγοις, το ασφαλέστερο από του στόματος παυσίπονο OTC για ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας είναι συνήθως η ακεταμινοφαίνη, με την προϋπόθεση ότι δεν υπερβαίνετε τα 3.000 mg την ημέρα.
Εάν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες σχετικά με τη λειτουργία του ήπατος ή τη χρήση αλκοόλ, σχεδιάστε να χρησιμοποιείτε το φάρμακο καθημερινά σε συνεχή βάση ή αλλιώς θέλετε να κάνετε λάθος από την ασφαλέστερη πλευρά, προσπαθήστε να μην υπερβαίνετε τα 2.000 mg την ημέρα και αναζητήστε ιατρική συμβουλή το συντομότερο δυνατό .
Θα πρέπει επίσης να φροντίσετε να αναφέρετε τυχόν χρόνιο πόνο με το γιατρό του γονέα σας. Είναι σημαντικό να λάβετε βοήθεια για τον εντοπισμό των υποκείμενων αιτιών του πόνου. Ο γιατρός μπορεί στη συνέχεια να σας βοηθήσει να αναπτύξετε ένα σχέδιο για τη διαχείριση του πόνου.
Και μην ξεχάσετε να ρωτήσετε για μη φαρμακευτικές θεραπείες για τον πόνο. είναι συχνά πιο ασφαλή για ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, αλλά οι πολυάσχολοι γιατροί μπορεί να μην τα αναφέρουν εκτός και αν το ζητήσετε. Για παράδειγμα, προγράμματα αυτοδιαχείρισης του χρόνιου πόνου μπορεί να είναι πολύ χρήσιμο σε μερικούς ανθρώπους. Η φυσικοθεραπεία, το μασάζ και ορισμένες μορφές άσκησης μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην ανακούφιση από τον πόνο, ειδικά όταν πρόκειται για χρόνιο πόνο.
Τώρα, εάν ο μεγαλύτερος γονέας σας παίρνει συχνά ή καθημερινά ακεταμινοφαίνη, θα πρέπει να είστε σίγουροι ότι έχετε υπολογίσει όλη την ακεταμινοφαίνη που μπορεί να έπαιρνε. Θυμηθείτε, η ακεταμινοφαίνη περιλαμβάνεται συχνά σε φάρμακα για τον βήχα και το κρυολόγημα και στα συνταγογραφούμενα παυσίπονα. Επομένως, πρέπει να δείτε τη λίστα συστατικών για όλα τα φάρμακα αυτού του τύπου. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι μισές υπερδοσολογίες ακεταμινοφαίνης είναι ακούσιες και οφείλονται στο ότι οι άνθρωποι είτε κάνουν λάθη με τις δόσεις τους είτε δεν συνειδητοποιούν ότι λαμβάνουν άλλα φάρμακα που περιέχουν ακεταμινοφαίνη.
Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό: φροντίστε να αποφύγετε την έκδοση «PM» οποιουδήποτε OTC παυσίπονου. Το μέρος “PM” σημαίνει ότι έχει συμπεριληφθεί ένα ήπιο ηρεμιστικό και τέτοια φάρμακα – συνήθως η διφαινυδραμίνη, η οποία είναι το κύριο συστατικό του Benadryl – είναι αντιχολινεργικά και είναι γνωστό ότι είναι βλαβερά για την υγεία του εγκεφάλου. (Δείτε 7 Συνήθη Εγκεφαλικά Τοξικά Φάρμακα που Οι Ηλικιωμένοι Ενήλικες πρέπει να χρησιμοποιούν με προσοχή για περισσότερα σχετικά με τους κινδύνους των αντιχολινεργικών φαρμάκων.)
Η δική μου προσέγγιση, όταν κάνω επισκέψεις κατ’ οίκον, είναι να ελέγξω το ντουλάπι φαρμάκων του ηλικιωμένου. Εάν βρω ΜΣΑΦ ή αντιχολινεργικά φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή (π.χ. αντιισταμινικά, βοηθητικά ύπνου κ.λπ.), τα συζητώ με τον μεγαλύτερο ασθενή μου και συνήθως τα αφαιρώ από το σπίτι, εκτός εάν υπάρχει καλός λόγος να τα αφήσω.
Εάν η ακεταμινοφαίνη δεν προσφέρει αρκετή ανακούφιση από τον πόνο
Εάν η ακεταμινοφαίνη δεν προσφέρει αρκετή ανακούφιση για τους πόνους της μαμάς σας, τότε μπορεί να είναι λογικό να εξετάσετε τα μη συνταγογραφούμενα (ή μερικές φορές συνταγογραφούμενα) ΜΣΑΦ, κατά προτίμηση για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Φροντίστε όμως να συζητήσετε πρώτα τους κινδύνους και τις εναλλακτικές με τον γιατρό και φροντίστε να συζητήσετε πιθανές μη φαρμακευτικές προσεγγίσεις για τη μείωση του πόνου.
Μπορεί επίσης να θέλετε να ρωτήσετε για τοπικά παυσίπονα, όπως τζελ, κρέμες και επιθέματα. Αυτά είναι γενικά πιο ασφαλή από τα από του στόματος φάρμακα, επειδή λιγότερο μέρος του σώματος εκτίθεται σε παρενέργειες.
Για έντονο πόνο, μπορεί επίσης να είναι λογικό να συζητήσουμε άλλες επιλογές συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Ανάλογα με τον τύπο του πόνου, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι λογικό να εξετάσετε το ενδεχόμενο χρήσης πολύ μικρών δόσεων οπιοειδών ή άλλων τύπων παυσίπονων. Τούτου λεχθέντος, λάβετε υπόψη ότι όλα τα συνταγογραφούμενα αναλγητικά ενέχουν κινδύνους και μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές παρενέργειες. Σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, τα περισσότερα θα επηρεάσουν τη λειτουργία και την ισορροπία του εγκεφάλου.
Η αλήθεια είναι ότι συχνά δεν είναι δυνατό να αντιμετωπιστεί ο πόνος αποτελεσματικά και 100% με ασφάλεια, όταν πρόκειται για τη χρήση από του στόματος παυσίπονων δισκίων. Ωστόσο, με το να είστε ενημερωμένοι και προληπτικοί, η οικογένειά σας μπορεί να βοηθήσει τη μαμά σας να φροντίζει καλύτερα τον πόνο της, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τον κίνδυνο βλάβης από τα αναλγητικά.
Καλή τύχη!
Αυτό το άρθρο αναθεωρήθηκε και ενημερώθηκε τον Μάρτιο του 2023.
[As we are approaching 200 comments, comments have been closed.]