Πώς οι ιδέες της Πανκεντρικής Ασίας θα σφυρηλατούσαν την περιφερειακή ολοκλήρωση; – Aze.Media

13
Πώς οι ιδέες της Πανκεντρικής Ασίας θα σφυρηλατούσαν την περιφερειακή ολοκλήρωση;  – Aze.Media

Στις 14-15 Σεπτεμβρίου, το Τατζικιστάν φιλοξένησε την πέμπτη συμβουλευτική σύνοδο κορυφής ηγετών της Κεντρικής Ασίας. Οι ηγέτες των πέντε χωρών (Καζακστάν, Κιργιστάν, Τατζικιστάν, Τουρκμενιστάν και Ουζμπεκιστάν) έχουν πραγματοποιήσει συναντήσεις υψηλού επιπέδου με τη Ρωσία, την Κίνα, την Τουρκία, το Αζερμπαϊτζάν, την Ινδία, τα κράτη του Κόλπου και την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) για τον καθορισμό νέων διμερών και πολυμερών μορφών συνεργασίας, ιδιαίτερα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η φθίνουσα επιρροή της Ρωσίας προτρέπεται τα περιφερειακά κράτη να προωθήσουν την περιφερειακή διασύνδεση, να διαφοροποιήσουν τις εξαγωγικές αγορές και να προωθήσουν το εμπόριο με μη περιφερειακά κράτη, συμπεριλαμβανομένων του Αζερμπαϊτζάν, του Ιράν και της Τουρκίας.

Οι ιδέες ήρθαν πυκνές και γρήγορα στην τελευταία ημι-επίσημη συνάντηση των ηγετών της Κεντρικής Ασίας. Στην ομιλία του στη σύνοδο κορυφής στις 14 Σεπτεμβρίου, ο Πρόεδρος του Καζακστάν Kassym-Jomart Tokayev επικεντρώθηκε στην προώθηση περισσότερου εμπορίου. Η ατζέντα του η συνάντηση περιλάμβανε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που σχετίζονται με την περιφερειακή συνεργασία, συμπεριλαμβανομένων του εμπορίου, των επενδύσεων, της ενέργειας, των μεταφορών, της ασφάλειας και του πολιτισμού.

Οι αρχηγοί κρατών συζήτησαν επίσης επίκαιρα περιφερειακά και διεθνή θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Τα τελευταία χρόνια, η περιοχή έχει καταβάλει συντονισμένες προσπάθειες για να διεκδικήσει τις δικές της αξιώσεις και φωνές ανεξάρτητες από εξωτερική επιρροή. Αυτή η κίνηση έχει αποκτήσει σημαντική δυναμική από τότε που ο Shavkat Mirziyoyev ανέλαβε την εξουσία το 2016 μετά τον θάνατο του προκατόχου του, Islam Karimov, ο οποίος είχε ευνοήσει μια πιο απομονωτική στάση.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το ενδοπεριφερειακό εμπόριο αυξήθηκε κατά ένα εντυπωσιακό 80% στα 10,6 δισεκατομμύρια δολάρια την τελευταία πενταετία. Συγκεκριμένα, τα στοιχεία του Γραφείου Εθνικής Στατιστικής δείχνουν ότι μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2023, το εμπόριο του Καζακστάν με άλλα κράτη της Κεντρικής Ασίας ανήλθαν σε 3,7 δισ. δολάρια. Το 2022, ο αριθμός αυτός ήταν 8 δισεκατομμύρια δολάρια—25% υψηλότερος από το 2021.

Λαμβάνοντας υπόψη τους εντατικά αυξανόμενους αριθμούς, ο Πρόεδρος Τοκάγιεφ φαίνεται πρόθυμος να δημιουργήσει ένα ευνοϊκό προηγούμενο για την περιφερειακή εμπορική και οικονομική εταιρική σχέση για την οικοδόμηση μιας νέας πύλης για την Κεντρική Ασία, όπως η που δημιουργήθηκε πρόσφατα στο διαδίκτυο πλατφόρμα ενιαίας στάσης για επιχειρηματίες που αναζητούν καθοδήγηση σχετικά με τις γραφειοκρατικές επιπλοκές που συνεπάγεται η εισαγωγή και η εξαγωγή αγαθών στην περιοχή.

Εκτός από την οικονομία, λίγα ακόμη Στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης συμπεριλήφθηκαν κρίσιμα θέματα: επιδεινωμένα περιβαλλοντικά ζητήματα, νέος οδικός χάρτης για την κοινωνική ανάπτυξη και προβλήματα υγειονομικής περίθαλψης. Από όλα τα θέματα, το περιβαλλοντικό ζήτημα γίνεται πιο αμφίθυμη λόγω της συρρίκνωσης των υδάτινων πόρων στην περίκλειστη περιοχή της Κεντρικής Ασίας. Επίσης, η ταχεία τήξη των παγετώνων, οι κλιμακούμενες φυσικές καταστροφές, οι πλημμύρες, οι ξηρασίες και οι κατολισθήσεις αποτελούν σοβαρές απειλές.

Η κρίσιμη κλίμακα του προβλήματος υποδηλώνει ότι οι υδάτινες και περιβαλλοντικές προκλήσεις της Κεντρικής Ασίας θα ενταθούν στο εγγύς μέλλον. Η ζήτηση για υδάτινους πόρους σε ορισμένες περιοχές της Κεντρικής Ασίας προβλέπεται να τριπλασιαστεί έως το 2040, προκαλώντας δυνητικά οικονομική ζημιά που ισοδυναμεί με το 11% του ακαθάριστου περιφερειακού προϊόντος.

Η πρόσφατη σύνοδος κορυφής στη Ντουσάνμπε παρείχε μια ακόμη πλατφόρμα για τη διερεύνηση των δυνατοτήτων οικονομικής διαφοροποίησης. Παρόλα αυτά, ο Πρόεδρος του Τουρκμενιστάν του Σερντάρ Μπερντιμουχαμέντοφ η συμμετοχή στη σύνοδο κορυφής ήταν έκπληξη. Με την άμεση πρόσβασή του στην Κασπία Θάλασσα, το Ασγκαμπάτ έχει τη δυνατότητα να εκτοξεύσει α Μεταφορές Κεντρικής Ασίας και πλατφόρμα logistics, κύριος στόχος της οποίας θα μπορούσε να είναι η δημιουργία συγκοινωνιακών κόμβων στην περιοχή, η διαμόρφωση διαδρόμων διέλευσης και η αύξηση της αποτελεσματικότητας των υφιστάμενων.

Άλλο ένα μπόνους της συνόδου κορυφής ήταν η συμμετοχή του ηγέτη του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ. Τα τελευταία χρόνια, το Μπακού κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια για τη δημιουργία μιας δυναμικής εταιρικής σχέσης με την περιοχή της Κεντρικής Ασίας, συνδέοντάς την με τη λεκάνη της Κασπίας και την Τουρκία.

Η βαθιά ενεργειακή συνεργασία του Αζερμπαϊτζάν με την Τουρκία και τις δυτικές χώρες του παρείχε βιώσιμη πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά. Επομένως, μια βαθύτερη δέσμευση με το Αζερμπαϊτζάν φαίνεται ελκυστικό για τα μεσόγεια περιφερειακά κράτη. Η προτεραιότητα για τα κράτη της Κεντρικής Ασίας είναι να μειώσουν τους εμπορικούς δασμούς και το πρόσθετο κόστος, καθώς όλες οι καλές μεταφορές πρέπει να υπερβαίνουν πολλαπλά δασμολογικά εμπόδια, συσσωρεύοντας το κόστος σε κάθε στάδιο.

Η σύνοδος κορυφής στη Ντουσάνμπε εγείρει αισιοδοξία σχετικά περιφερειακή ολοκλήρωση και εταιρική σχέση εν μέσω γεωπολιτικής αβεβαιότητας και κενών ασφάλειας. Πράγματι, η ολοκλήρωση της Κεντρικής Ασίας προχωρά προς την επισημοποίηση των μηχανισμών περιφερειακής συνεργασίας. Αυτό περιλαμβάνει την έναρξη διαδικασιών βιομηχανικής συνεργασίας και τη δημιουργία διαδρόμων μεταφορών και υλικοτεχνικής υποστήριξης για την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των χωρών της Κεντρικής Ασίας.

Η περιοχή της Κεντρικής Ασίας χρειάζεται έναν νέο γεωπολιτικό άξονα και μια ρεαλιστική μορφή εταιρικής σχέσης για να μειώσει την εξάρτηση από μια αγορά, δηλαδή τη Ρωσία και την Κίνα. Ως εκ τούτου, οι συχνές επίσημες και άτυπες συναντήσεις των περιφερειακών κρατών θα αποτελέσουν καλό προηγούμενο εν μέσω της μεταβαλλόμενης ισορροπίας δυνάμεων στην περιοχή.

Fuad Shahbazov

Διαμέτρημα.Αζ

Bir cevap yazın