Πώς κρίνετε την τελευταία κατάσταση στα σύνορα Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν; Εδώ και ένα μήνα παρατηρούμε μια τεταμένη κατάσταση, της οποίας προηγήθηκαν θετικά μηνύματα σχετικά με την προσέγγιση της υπογραφής μιας συνθήκης ειρήνης. Όμως, όπως λένε, κάτι πήγε στραβά. Τι πιστεύετε ότι ήταν ακριβώς;
Νομίζω ότι σε αυτό το στάδιο οι δυτικές χώρες, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση, που προσπαθούσαν να γίνουν αποτελεσματικοί μεσολαβητές στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Μπακού και Ερεβάν, έχουν κάπως υποχωρήσει από τις θέσεις τους επειδή η στρατιωτική χούντα στο Καραμπάχ μπόρεσε να φέρει μια απολύτως Μόσχα -υποστηριζόμενο άτομο στην εξουσία. Αυτό μπέρδεψε σοβαρά τις προοπτικές διευθέτησης και τώρα αναδύεται μια εντελώς νέα κατάσταση. Ο λόγος ήταν το γεγονός ότι οι δυτικές χώρες, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ συμπορεύτηκαν με το επινοημένο ζήτημα του λεγόμενου «αποκλεισμού του αρμενικού πληθυσμού» στο Καραμπάχ. Υπήρξε ένα ισχυρό κύμα πληροφόρησης και πολιτικό κύμα για να απεικονιστεί το Αζερμπαϊτζάν ως το κόμμα που «μπλοκάρει τον ειρηνικό πληθυσμό» και «του στερεί την ανθρωπιστική βοήθεια» και όλες τις άλλες ευκαιρίες. Αυτό το κύμα σηκώθηκε, και σε αυτό το κύμα οι μαριονέτες κατάφεραν να πραγματοποιήσουν την αλλαγή εξουσίας στο Khankendi. Τώρα ολόκληρη η γεωπολιτική δομή αλλάζει: αν νωρίτερα η Αρμενία ήταν το όργανο της παρουσίας της Ρωσίας στον Νότιο Καύκασο (στρατιωτική βάση, αμοιβαίες υποχρεώσεις κ.λπ.), τώρα που η Αρμενία έχει πάρει μια πορεία αποστασιοποίησης από τη Ρωσία και ενσωμάτωσης στη Δύση , η Μόσχα χρειαζόταν άλλο ένα άγκιστρο και η ρωσική διπλωματία έπαιξε επιδέξια ολόκληρη τη δυτική διπλωματία σε αυτό το θέμα κάνοντας φασαρία για το ανύπαρκτο «μπλόκο», τη λεγόμενη «ανθρωπιστική κρίση», που ποτέ δεν συνέβη και δεν συμβαίνει στο Καραμπάχ. Και εν μέσω αυτής της αναταραχής, έχοντας αντικαταστήσει τις «αρχές», η Ρωσία θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει την παρουσία της στον Νότιο Καύκασο χρησιμοποιώντας την ιδέα της «ηθικής κάθαρσης». Αυτό είπε ρητά ο Πούτιν (απόσπασμα): «Ας ελπίσουμε ότι δεν θα πραγματοποιηθεί εθνοκάθαρση στο Αζερμπαϊτζάν».
Και τώρα αυτή η φράση είναι ένα είδος «λάβαρο» της ρωσικής παρουσίας στον Νότιο Καύκασο. Έχουν εγκαταλείψει την Αρμενία, το άφησαν προς το παρόν, και αποφάσισαν να εξασφαλίσουν την παρουσία τους μιλώντας για «εθνοκάθαρση» λόγω της υποτιθέμενης «δυνητικής απειλής». Πιστεύω ότι πρόκειται για σημαντικό λάθος υπολογισμό εκ μέρους της δυτικής διπλωματίας, αποτυχία της ευρωπαϊκής και της αμερικανικής διπλωματίας στο ζήτημα της διευθέτησης της σύγκρουσης μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν. Οι Ρώσοι διπλωμάτες τα έχουν παίξει καλά.
Αυτό ακούγεται απογοητευτικό, γιατί αν η Ρωσία έχει σήμερα ένα είδος λευκής φυλής στο Καραμπάχ ως εγγυητή κατά της «εθνοκάθαρσης των Αρμενίων» του Καραμπάχ, δεν σημαίνει ότι θα προσπαθήσει να παρατείνει τη διάρκεια της παρουσίας των «ειρηνευτικών δυνάμεων». ” όσο το δυνατόν?
Είναι πολύ νωρίς για να το πούμε. Τα γεγονότα που εκτυλίσσονται στο Καραμπάχ είναι απλώς μια πράξη συνεχιζόμενης δράσης και δεν γνωρίζουμε ακόμη ποια θα είναι η συνολική έκβαση. Αλλά αυτός ο γύρος πηγαίνει σίγουρα στη Ρωσία.
Εδώ είναι κάτι που δεν μπορώ να καταλάβω: οι Αρμένιοι έδειχναν βίντεο από το Khankendi ως «γεγονότα πείνας και στέρησης», βίντεο με αρκετά χορτασμένα παιδιά και όχι λιγότερο χορτάτους ενήλικες που φώναζαν ότι «πέθαναν από την πείνα και πέθαιναν», ότι το Khankendi βίωνε όλα εκτός από ένα «Holodomor». Πώς θα μπορούσε η διεθνής κοινότητα, η οποία πρέπει να έχει δει επίσης αυτά τα ψεύτικα «γεγονότα», να πέσει σε ένα τόσο κραυγαλέο ψέμα;
Και όμως για κάποιο λόγο η Δύση αποφάσισε να παίξει αυτό το παιχνίδι και αυτό το παιχνίδι, όπως δείχνει η σημερινή κατάσταση, ήταν απολύτως απαράδεκτο. Το μόνο αποτέλεσμα ήταν μια αλλαγή εξουσίας στο Khankendi. Αυτό θα μειώσει τις εντάσεις; Αμφιβάλλω. Αλλά αυτό το παιχνίδι έδωσε στη ρωσική διπλωματία ένα νέο δυνητικό μέσο παρουσίας.
Φανταστείτε ότι αύριο γίνεται άλλη μια πρόκληση στο Καραμπάχ, η οποία θα μπορούσε να ξεφύγει εντελώς. Ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν θα μπορούσε να ξεκινήσει μια στρατιωτική επιχείρηση για την εξάλειψη των απειλών και στη συνέχεια η Ρωσία θα έλεγε με ειλικρίνεια ότι είναι εκεί για να προστατεύσει τους Αρμένιους του Καραμπάχ από την «επικείμενη εθνοκάθαρση» από την πλευρά του Αζερμπαϊτζάν. Ενώ στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν σημάδια «κάθαρσης» και δεν μπορεί να υπάρξει κανένα, το θέμα έχει ήδη εισαχθεί στην ατμόσφαιρα αυτής της διαδικασίας. Και αυτό είναι μια σημαντική παράλειψη. Δυστυχώς, η κοινή γνώμη στη Δύση χειραγωγήθηκε σκόπιμα και πολύ ικανά εναντίον του Αζερμπαϊτζάν. Ένα μέρος της ευθύνης για αυτό έγκειται στην εσωτερική πολιτική του Αζερμπαϊτζάν τα τελευταία τρία χρόνια. Αλλά ο κύριος λάθος υπολογισμός είναι στη συνείδηση εκείνων των ανθρώπων στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση που έκαναν σχέδια για τη διευθέτηση της σύγκρουσης μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας. Βρισκόμαστε σε μια εξαιρετικά δυσάρεστη κατάσταση όπου πρέπει να δικαιολογηθούμε σε εξωτερικές δυνάμεις: «δεν θέλουμε καμία «εθνοκάθαρση», όχι, ποτέ, καμία περίπτωση!».
Η Ρωσία είναι ένας από τους κύριους εμπνευστές του νέου γύρου κλιμάκωσης της σύγκρουσης στο Καραμπάχ, καθώς οι θέσεις μας πυροβολήθηκαν από το έδαφος όπου βρίσκονται οι ρωσικές «ειρηνευτικές δυνάμεις».
Οι θέσεις των Ενόπλων Δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν στοχοποιήθηκαν και από το έδαφος της Δημοκρατίας της Αρμενίας. Και τέλος πάντων, όταν φέρνεις στρατεύματα στα σύνορα, φαίνεται μόνο σαν να ελέγχεις την κατάσταση. Ουσιαστικά βάζεις την κατάσταση στα χέρια των δυνάμεων που χρειάζονται προκλήσεις και όξυνση. Είναι μάλιστα πιθανό να μην ελέγχονται όλες οι στρατιωτικές μονάδες της Αρμενίας από το Ερεβάν. Είναι πολύ πιθανό να δίνονται εντολές για ορισμένες ενέργειες από κάπου αλλού. Αλλά χάσαμε μόνο έναν γύρο, όχι ολόκληρη τη μάχη. Μπορούμε ακόμα να ανατρέψουμε τα πράγματα. Είναι πολύ απογοητευτικό το γεγονός ότι η κοινή γνώμη στη Δύση μπορεί να χειραγωγηθεί τόσο κακόβουλα, από αυτούς που διαμορφώνουν την πολιτική με σημαντικά στρατηγικά λάθη.
Πιστεύετε ότι το Αζερμπαϊτζάν θα προσπαθήσει να ανασηκώσει αυτούς που αντιτίθενται στην ειρήνη;
Πρέπει να υπάρχει ένας ξεκάθαρος στόχος: θα χρειαστεί να καταβάλουμε περισσότερη προσπάθεια στον επόμενο γύρο από ό,τι σε αυτόν.
Η επιθετική συμπεριφορά της Ρωσίας, που επιβεβαιώνεται από τα αιχμηρά «γαβγίσματα» της εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, εκλαμβάνεται από τους πολιτικούς αναλυτές του Αζερμπαϊτζάν ως αντίποινα για την αναγνώριση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας από το Αζερμπαϊτζάν.
Ναι, το σχόλιο της Μαρίας Ζαχάροβα για το ότι το Αζερμπαϊτζάν δεν αναγνωρίζει τις εκλογές στο Ντονμπάς, που διεξήχθησαν κυριολεκτικά πριν από λίγες μέρες, ήταν πράγματι «κράχτη». Και νομίζω ότι η Ρωσία βλέπει την κατάσταση του Αζερμπαϊτζάν να αντικατοπτρίζει τη δική της κατάσταση στο ζήτημα της εδαφικής ακεραιότητας. Αλλά θα συνέβαινε μόνο εάν τα στρατεύματα του Αζερμπαϊτζάν εισέβαλαν αύριο στο έδαφος του Δυτικού Ζανγκεζούρ, επέστρεφαν τον πληθυσμό που εκδιώχτηκε από εκεί και διεξήγαγαν δημοψήφισμα και εκλογές. Πιστεύω ότι αυτό είναι απλώς διπλωματική ρουτίνα. Το θέμα της «εθνοκάθαρσης» που ρίχνει η Ρωσία στο μυαλό των μαζών, από την άλλη πλευρά, είναι σοβαρό και εξαιρετικά οδυνηρό.
Το Μπακού επιμένει στη χρήση της διαδρομής Aghdam-Khankendi, αλλά οι Αρμένιοι πεισμώνουν. Επιπλέον, επιτρέπουν την είσοδο ρωσικών φορτίων, ενώ αγνοούν τα δικά μας. Κάτι που για άλλη μια φορά δείχνει ότι το «μπλόκο» είναι ένα μεγάλο αναιδές ψέμα.
Δεν μπορώ να κοιτάξω τα κεφάλια αυτών των παράλογων ανθρώπων, δεν έχω όραση με ακτίνες Χ που να μπορεί να το κάνει αυτό. Έχουν μια δική τους «λογική», τις περισσότερες φορές παράλογη και ανεφάρμοστη. Το Αζερμπαϊτζάν προσφέρει μια νόμιμη και σωστή προοπτική: ο δρόμος του Λατσίν δεν πρέπει να αντικαταστήσει ή να εμποδίσει την ανάπτυξη των εσωτερικών εμπορικών οδών στη χώρα. Θα πρέπει να τονώσει την ανάπτυξη των εμπορικών οδών και όχι να κάνει διακρίσεις εις βάρος τους. Το αίτημα για άνευ όρων διάνοιξη του δρόμου του Λατσίν είναι απαράδεκτο, καθώς σημαίνει μόνο το εξής: κλειδώστε όλους τους άλλους δρόμους σας, δεν είναι σημαντικοί για εμάς, αλλά ο δρόμος του Λατσίν πρέπει να υπάρχει, πράγμα που σημαίνει ότι θα υπάρχουν και οι Αρμένιοι του Καραμπάχ. Και όλοι καταλαβαίνουν ότι η θέση του Αζερμπαϊτζάν είναι νόμιμη και δίκαιη. Υπάρχουν εσωτερικοί δρόμοι στη χώρα, οπότε γιατί κάποιος να τους κλείσει; Και όταν κλειδώνουμε τα σύνορα για να μην μεγαλώσει η δύναμη που μπλοκάρει τους εμπορικούς δρόμους στο εσωτερικό της χώρας, δεχόμαστε παράπονα και κατηγορίες. Σημειώστε ότι η θέση της Δύσης μετατοπίστηκε αμέσως μετά την αλλαγή της εξουσίας στο Khankendi και άρχισαν να μιλούν για άνοιγμα και των δύο δρόμων του Λατσίν και του Άγκνταμ ταυτόχρονα.
Τι λέγαμε; Δεν λέγαμε το ίδιο πράγμα; Αλλά η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα πολύ αργά, όταν η εξουσία στο Khankendi είχε ήδη αλλάξει. Θα έπρεπε να το είχαν σκεφτεί περισσότερο νωρίτερα, όταν το Αζερμπαϊτζάν παρουσίαζε αυτή την άποψη. Γιατί έπρεπε να φτάσουν σε αυτή την ιδέα μέσα από αυτό το κύμα προπαγάνδας, μέσα από εντελώς αβάσιμες κατηγορίες κατά του Αζερμπαϊτζάν; Δυστυχώς, οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων σε ευρωπαϊκούς και αμερικανικούς οργανισμούς έχουν κακές αναλυτικές δεξιότητες.
Πίσω στο θέμα των διεθνών πολιτικών κύκλων, πρέπει να σας ρωτήσω για το διπλό παιχνίδι που παίζει η Γαλλία. Αφενός, η Γαλλία έχει στενή οικονομική συνεργασία με το Αζερμπαϊτζάν, αφετέρου, ο δήμαρχος του Παρισιού συνοδεύει προσωπικά μια νηοπομπή ανθρωπιστικής βοήθειας στα «θύματα του Αρμενικού Χολοντομόρ» στο Khankendi και ένας νέος γύρος αντιπαράθεσης ξεκινά αμέσως μετά από αυτήν. επίσκεψη. Πιστεύετε ότι υπό το πρίσμα αυτού του διπλού παιχνιδιού είναι λογικό να περιμένουμε είτε μείωση είτε πλήρη περικοπή των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Γαλλίας;
Επιτρέψτε μου να το θέσω ως εξής: η δήμαρχος του Παρισιού θέλει να κατέβει στις προεδρικές εκλογές μετά τον Μακρόν και ήρθε στο Καραμπάχ στο πλαίσιο της προεκλογικής της εκστρατείας. Ας μην παραβλέψουμε το γεγονός ότι πριν από την άφιξή της η Ilham Aliyev είχε ένα τηλεφώνημα από τον Emmanuel Macron. Επιπλέον, την επομένη της αποχώρησης του δημάρχου του Παρισιού από το Khankendi, ο Ilham Aliyev συναντήθηκε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της κορυφαίας γαλλικής εταιρείας πετρελαίου Total για να συζητήσουν την επέκταση των εργασιών της στο Αζερμπαϊτζάν. Ναι, υπάρχει μια εσωτερική πολιτική διαδικασία στη Γαλλία, η οποία έχει μια απήχηση που επηρεάζει τη μεγάλη εικόνα στις σχέσεις μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας. Αλλά αν οι διμερείς σχέσεις μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Γαλλίας βρίσκονταν σε τόσο σημαντική κρίση, ο Ιλχάμ Αλίεφ δύσκολα θα είχε δεχτεί τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Total για να συζητήσει την επέκταση των επιχειρήσεων.
Οι Πρόεδροι του Αζερμπαϊτζάν και της Γαλλίας συναντήθηκαν και συζήτησαν στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής στο Κισινάου, και υπήρξε μεγάλη θετικότητα στην αλληλεπίδρασή τους. Φυσικά, από τη μία πλευρά, υπάρχουν κάποιοι ενδιαφερόμενοι στη Γαλλία με τη δική τους ατζέντα και συμφέροντα, όπως συνέβη με την επίσκεψη του δημάρχου του Παρισιού στο Khankendi. Γενικά, το υπόβαθρο των σχέσεων Αζερμπαϊτζάν-Γαλλίας δεν φαίνεται ιδιαίτερα ωραίο στα μάτια της κοινής γνώμης, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν σημαντικές υλικές αποδείξεις ότι οι σχέσεις μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Γαλλίας είναι τόσο κακές ώστε οι διπλωματικές σχέσεις πρέπει να διακοπούν ή περιορίστηκε.
Γιάνα Μαντάτοβα
Μετάφραση από το Minval.az