Το νερό της βροχής δεν είναι πια ασφαλές για κατανάλωση, λέει η μελέτη — City Farmer News

7
Το νερό της βροχής δεν είναι πια ασφαλές για κατανάλωση, λέει η μελέτη — City Farmer News

Ακόμη και οι πιο απομακρυσμένες τοποθεσίες στη Γη έχουν βροχοπτώσεις που περιέχουν επικίνδυνες ανθρωπογενείς πλαστικές χημικές ουσίες.

Του Manasee Wagh
Δημοφιλής Μηχανική
10 Αυγούστου 2022

Απόσπασμα:

«Με βάση τις πιο πρόσφατες κατευθυντήριες γραμμές των ΗΠΑ για το PFOA στο πόσιμο νερό, το νερό της βροχής παντού θα κρίνεται μη ασφαλές για κατανάλωση. Αν και στον βιομηχανικό κόσμο δεν πίνουμε συχνά βρόχινο νερό, πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αναμένουν ότι είναι ασφαλές για κατανάλωση και ότι παρέχει πολλές από τις πηγές πόσιμου νερού μας», δήλωσε ο Ian Cousins, καθηγητής στο Τμήμα Περιβαλλοντικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης και ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, λέει σε δελτίο τύπου.

Υπάρχουν χιλιάδες διαφορετικές ουσίες PFAS που επιπλέουν τριγύρω. Η μελέτη συνέκρινε τα επίπεδα τεσσάρων κοινών μορφών (PFOS, PFOA, PFHxS και PFNA) σε διάφορες πηγές: βρόχινο νερό, εδάφη και επιφανειακά ύδατα όπως ρυάκια, λίμνες και ωκεανοί. Διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα τουλάχιστον δύο μορφών PFAS στο νερό της βροχής, του PFOA και του PFOS, «συχνά υπερβαίνουν κατά πολύ» τα ασφαλή επίπεδα στο πόσιμο νερό, όπως συμβουλεύει η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (EPA). Τα επίπεδα των χημικών ουσιών υπερβαίνουν επίσης τα πρότυπα των οργανισμών προστασίας του περιβάλλοντος σε διάφορα μέρη του κόσμου.

Ανάλογα με τον τύπο του PFAS, τα μέγιστα ασφαλή επίπεδα σύμφωνα με την EPA κυμαίνονται από 0,004 μέρη ανά τρισεκατομμύριο (ppt) για το PFOA έως 2.000 ppt για το PFBS (άλλη μορφή της χημικής ουσίας PFAS, στην οποία δεν επικεντρώθηκε η μελέτη). Ενώ η ιδέα της απορρόφησης οποιουδήποτε πλαστικού είναι αποκρουστική, όταν το ανθρώπινο σώμα υπερβαίνει τα ασφαλή όρια, μπορεί να οδηγήσει σε επιβλαβείς επιπτώσεις σε όλο το σώμα, επηρεάζοντας το ανοσοποιητικό σύστημα, το καρδιαγγειακό σύστημα, τη γονιμότητα και την ανάπτυξη του παιδιού για να αναφέρουμε μερικές φυσιολογικές συνέπειες. Μπορεί επίσης να καταστείλει την ανταπόκριση των παιδιών στα εμβόλια, καθιστώντας τα λιγότερο αποτελεσματικά. Υπάρχουν ενδείξεις ότι το PFOA μπορεί πιθανότατα να προκαλέσει καρκίνο στους ανθρώπους, σύμφωνα με την EPA.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ.

Bir cevap yazın