Το νερό των Νήσων του Κόλπου είναι ένας δυσοίωνος οιωνός για την υπόλοιπη περιοχή που είναι επιρρεπής στην ξηρασία π.Χ. — City Farmer News

8
Το νερό των Νήσων του Κόλπου είναι ένας δυσοίωνος οιωνός για την υπόλοιπη περιοχή που είναι επιρρεπής στην ξηρασία π.Χ. — City Farmer News
Ο κάτοικος του νησιού Γκαλιάνο και βιολόγος διατήρησης, Τομ Μόμσεν, ελέγχει τις ρυθμίσεις του συστήματος άρδευσης με σταγόνες που εγκατέστησαν στον κήπο τους ο ίδιος και η σύντροφός της Ρίσα Σμιθ για να μετρήσουν τη χρήση νερού στον κήπο τους σε εκρήξεις πέντε λεπτών σε περιόδους ξηρασίας. Φωτογραφία του Derrick Penner /Postmedia News

Τα πηγάδια τρέχουν αργά ή ακόμα και στεγνώνουν καθώς οι καλοκαιρινές ξηρασίες γίνονται κοινό χαρακτηριστικό της ζωής στα νησιά

Του Ντέρικ Πένερ
Vancouver Sun
15 Αυγούστου 2023

Απόσπασμα:

ΝΗΣΟΣ ΓΚΑΛΙΑΝΟ — Στο βορειοδυτικό άκρο του νησιού Γκαλιάνο, ο Τομ Μόμσεν και η Ρίσα Σμιθ βελτίωσαν το σύστημα στάγδην άρδευσης που εγκατέστησαν πρόσφατα στον ηλιόλουστο κήπο τους για να ολοκληρώσουν το πλήρες πότισμα των ντοματών, του αρακά και των καλοκαιρινών λουλουδιών τους σε δύο πεντάλεπτα εκρήξεις.

Το αυτοματοποιημένο σύστημα ήταν μια δαπανηρή προσθήκη στις προσπάθειές τους για τη διατήρηση, οι οποίες περιλαμβάνουν τη μέτρηση του νερού τους, αλλά η δαπάνη άξιζε τον κόπο για τον Smith, έναν οικολόγο, επειδή «είναι νερό».

Οι κάτοικοι των νησιών του Νότιου Κόλπου γνώριζαν πάντα ότι το νερό τους είναι ένα πολύτιμο αγαθό, καθώς η παροχή τους εξαρτάται από τους βαθείς υδροφορείς με σπασμένους βράχους που παρέχουν το μεγαλύτερο μέρος του.

Στη δεύτερη συνεχόμενη χρονιά έντονης ξηρασίας, οι ανησυχίες σέρνονται.

Τα πηγάδια που αντλούνται από αυτούς τους υδροφόρους ορίζοντες λειτουργούν πιο αργά ή στεγνώνουν νωρίτερα σε ξηρές καλοκαιρινές συνθήκες. Τα μεταβαλλόμενα, λιγότερο αξιόπιστα μοτίβα χειμερινών βροχών σε μια εποχή κλιματικής αλλαγής εγείρουν φόβους για την ικανότητα αυτών των υδροφορέων να επαναφορτιστούν.

«Υπάρχουν θύλακες ανθρώπων που ανησυχούν εξαιρετικά», είπε ο Mommsen, βιολόγος και πρώην συντάκτης επιστημονικού περιοδικού. Άλλοι, είπε, δεν τους νοιάζει. «Τότε υπάρχει πίεση ανάπτυξης».

Ο Mommsen, ο οποίος ζει στο Galiano για περισσότερα από 30 χρόνια, είπε ότι τα νησιά του Νότιου Κόλπου είναι μια μικρογραφία των προβλημάτων που εμφανίζονται με την εκτεταμένη ξηρασία αλλού, καθιστώντας τα ένα «καναρίνι στο ανθρακωρυχείο» για την επαρχία όσον αφορά τα υπόγεια ύδατα.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ.

Bir cevap yazın