Το Mammoet ολοκληρώθηκε με γρύλο, φόρτωση και float-over για την πλατφόρμα της BP στην Κασπία Θάλασσα – Aze.Media

16
Το Mammoet ολοκληρώθηκε με γρύλο, φόρτωση και float-over για την πλατφόρμα της BP στην Κασπία Θάλασσα – Aze.Media

Η κατασκευή της μονάδας topsides 19.600 τόνων για την Πλατφόρμα Κεντρικής Ανατολής του Αζερμπαϊτζάν (ACE). ξεκίνησε το 2019 και ολοκληρώθηκε με επιτεύγματα ασφάλειας άνω των 21 εκατομμυρίων ωρών εργασίας χωρίς τραυματισμούς. Η μονάδα ACE topsides αποτελείται από εγκαταστάσεις επεξεργασίας πετρελαίου και φυσικού αερίου, ένα ενσωματωμένο γεωτρύπανο, έναν συμπιεστή αερίου και χώρους διαβίωσης. Η μονάδα topsides κατασκευάστηκε από τον Azfen στο ναυπηγείο κατασκευής Bayil χρησιμοποιώντας τοπικές υποδομές και πόρους.

Τον Δεκέμβριο του 2022, το τζάκετ της πλατφόρμας Azeri Central East – που κατασκευάστηκε στο Heydar Aliyev Baku Deepwater Jackets Factory (BDJF) – ήταν έτοιμο για φόρτωση να αποπλεύσει στη μόνιμη τοποθεσία της στη συμβατική περιοχή ACG στην Κασπία Θάλασσα. Στη συνέχεια, η μονάδα των άνω πλευρών ανυψώθηκε με γρύλο και κατέβηκε στο πλαίσιο φόρτωσης για να προετοιμαστεί για ολίσθηση στη φορτηγίδα μεταφοράς STB-1που έφτασε στο ναυπηγείο Bibi-Heybat τον Μάιο του 2023. Λίγες ημέρες αργότερα, η μονάδα topsides μεταφέρθηκε στη φορτηγίδα STB-1, στερέωσε στη θάλασσα και προετοιμάστηκε για απόπλου στο πεδίο ACG.

Η μονάδα πάνω από την πλατφόρμα της Azeri Central East απέπλευσε στις 7 Αυγούστου 2023 από το ναυπηγείο κατασκευής Bayil όπου κατασκευάστηκε. Πριν από την απόπλου, η μονάδα topsides τέθηκε κυρίως σε λειτουργία και δοκιμαστεί λειτουργικά στην ξηρά για να ελαχιστοποιηθούν οι δραστηριότητες που απαιτούνται για την εγκατάσταση και την εκκίνηση στην υπεράκτια. Η μονάδα εγκαταστάθηκε πάνω από το τζάκετ της πλατφόρμας ACE, το οποίο βρίσκεται στην υπεράκτια θέση του από τον Μάρτιο, τοποθετημένο σε βάθος νερού 137 μέτρων.

Σύμφωνα με τη Mammoet, παραδόθηκε ο μηχανολογικός και καινοτόμος εξοπλισμός της “ασφαλές και αποτελεσματικό” εργασίες φόρτωσης και υπεράκτιας εγκατάστασης για την πλατφόρμα παραγωγής, γεώτρησης και τεταρτημορίου του Azeri Central East. Το αντικείμενο εργασιών της εταιρείας περιελάμβανε τις εργασίες ζύγισης, ανύψωσης, φόρτωσης και εγκατάστασης επίπλευσης της πλατφόρμας παραγωγής, γεώτρησης και τεταρτημορίου (PDQ).

Αξιοποιώντας τις μηχανολογικές του ικανότητες, το Mammoet εξασφάλισε τη μεταφορά των άνω πλευρών της πλατφόρμας από την αποβάθρα στη φορτηγίδα μεταφοράς STB-1 και στη συνέχεια στη βάση του τζάκετ στην ανοικτή θάλασσα. Στην προκυμαία, η μονάδα των άνω πλευρών ανυψώθηκε σε ύψος 17 μέτρων και στη συνέχεια χαμήλωσε απαλά σε ένα προσαρμοσμένο πλαίσιο στήριξης φόρτωσης, χρησιμοποιώντας το μεγαλύτερο σύστημα ανύψωσης του Ολλανδού παίκτη. Mega Jack 5200.

Στη συνέχεια, η μονάδα ολισθήθηκε στη φορτηγίδα, όπου στερεώθηκε στη θάλασσα και προετοιμάστηκε για το ταξίδι της στο Azeri-Chirag-Deepwater Gunashli πεδίο (ACG). Η ολίσθηση στο κατάστρωμα της φορτηγίδας ολοκληρώθηκε με τη χρήση τεσσάρων γρύλων 900 τόνων, γρύλους σπασίματος, συστήματος έρματος υψηλής χωρητικότητας, γρύλους παρακολούθησης φορτίου που αποτελούνται από έξι γρύλους 600 τόνων και βαρούλκα πρόσδεσης.

Κατά την άφιξή του στην καθορισμένη θέση πεδίου, ο Mammoet εκτέλεσε την εγκατάσταση της επάνω μονάδας πάνω στο θεμέλιο του τζάκετ μέσω μιας διαδικασίας επίπλευσης. Η φορτηγίδα τοποθετήθηκε πάνω από την υποδομή και η μονάδα των άνω πλευρών στη συνέχεια κατέβηκε στην υποδομή διατηρώντας τη θέση της φορτηγίδας.

Η ολλανδική εταιρεία εξηγεί ότι το εσωτερικό σύστημα έρματος και βαρούλκου της φορτηγίδας βελτιώθηκε με τα βαρούλκα float-over και το ρυθμιζόμενο σύστημα γρήγορου έρματος υψηλής ροής, επιτρέποντας πρόσθετη ικανότητα ροής περίπου 32.000 m3/ώρα. Ως αποτέλεσμα, αυτό «Το κεντρικά ελεγχόμενο και ελεγχόμενο σύστημα έρματος εξασφάλιζε επίβλεψη σε πραγματικό χρόνο, διασφαλίζοντας τη λειτουργική συνέχεια και μια ασφαλή διαδικασία floatover». περιέγραψε ο Mammoet.

Επιπλέον, η εταιρεία λέει ότι έπαιξε «Βασικός ρόλος» στην ενσωμάτωση των μονάδων DES και MDSM της πλατφόρμας, συνολικού βάρους 2.400 και 2.350 τόνων αντίστοιχα, επιδεικνύοντας τις πολύπλευρες δυνατότητές της.
Κοιτάζοντας το μέλλον, η εταιρεία αποκαλύπτει ότι η γεώτρηση αναμένεται να ξεκινήσει τους επόμενους μήνες με την παράδοση του πρώτου πετρελαίου της ACE που προβλέπεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2024.

Ο Dan Kempin, Διευθυντής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης για το Mammoet, σχολίασε: «Καθώς συνεχίζουμε να επαναπροσδιορίζουμε τα βιομηχανικά πρότυπα μέσω των καινοτόμων λύσεών μας και της σταθερής δέσμευσής μας για την ασφάλεια, οι επιτυχημένες λειτουργίες φόρτωσης και επιπλεύσεως αυτής της τεράστιας μονάδας topsides αποτελούν απόδειξη της αφοσίωσης της Mammoet στην αριστεία στη μηχανική ανύψωση βαρέων βαρών και τη μεταφορά».

Το Subsea 7 εργάστηκε επίσης σε αυτό το έργο και το πεδίο εργασίας του, το οποίο ήταν ολοκληρωθεί σε τέσσερις ημέρεςπεριελάμβανε δραστηριότητες ιστιοπλοΐας, μεταφοράς και επιπλεύσεως.

BP’s Έργο ACE 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων είναι η επόμενη φάση του κοιτάσματος ACG στην Κασπία Θάλασσα στα ανοιχτά του Αζερμπαϊτζάν. Αυτό το έργο ήταν κυρώσεις τον Απρίλιο του 2019 και η κατασκευή ξεκίνησε την ίδια χρονιά με προσδοκίες για την επίτευξη της πρώτης παραγωγής το 2023. Το έργο ACE επικεντρώνεται σε μια νέα πλατφόρμα παραγωγής, γεώτρησης και τεταρτημορίων 48 θέσεων που βρίσκεται στο μέσον της υπάρχουσας Κεντρικό Αζέρικο και Ανατολικό Αζέρικο πλατφόρμες σε βάθος νερού περίπου 140 μέτρων.

Το έργο περιλαμβάνει νέους αγωγούς εντός του πεδίου για τη μεταφορά πετρελαίου και φυσικού αερίου από την πλατφόρμα ACE στους υπάρχοντες αγωγούς εξαγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου Φάσης 2 ACG για μεταφορά στον τερματικό σταθμό Sangachal. Επιπλέον, το έργο θα περιλαμβάνει έναν αγωγό έγχυσης νερού μεταξύ των πλατφορμών Ανατολικού Αζερμπαϊτζάν και ACE για την παροχή νερού έγχυσης από την πλατφόρμα συμπίεσης και έγχυσης νερού του Κεντρικού Αζερμπαϊτζάν στις εγκαταστάσεις ACE.

Η πλατφόρμα και οι εγκαταστάσεις ACE έχουν σχεδιαστεί για να επεξεργάζονται έως και 100.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, ενώ το έργο αναμένεται να παράγει έως και 300 εκατομμύρια βαρέλια κατά τη διάρκεια ζωής του. Στην κορύφωση, πάνω από 8.500 άτομα συμμετείχαν στις κατασκευαστικές εργασίες του έργου ACE στο Αζερμπαϊτζάν.

Ο Mammoet συμμετείχε επίσης πρόσφατα στο παράδοση πολλών όψεων και μπουφάν από τρεις πλατφόρμες της Βόρειας Θάλασσας στο λιμάνι του Blyth. Αυτά αφαιρέθηκαν από το Thialf, το δεύτερο μεγαλύτερο ημι-υποβρύχιο σκάφος γερανού (SSCV) της Heerema Marine Contractors.

Στιγμιότυπο οθόνης 13-09-2023 στις 16/07/43

Bir cevap yazın