4 Προσεγγίσεις για να ζητήσετε από τον γιατρό να δοκιμάσει

9
4 Προσεγγίσεις για να ζητήσετε από τον γιατρό να δοκιμάσει
ηλικιωμένη γυναίκα που πέφτει

Ανησυχείτε για πτώσεις σε μεγαλύτερο γονέα ή συγγενή; Εάν ναι, γνωρίζετε εάν ο γιατρός τους έχει εξετάσει τις πιο χρήσιμες προσεγγίσεις πρόληψης της πτώσης;

Ο κίνδυνος πτώσης μπορεί να μειωθεί, αλλά γενικά χρειάζεται λίγη σκέψη και προσπάθεια. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι οι περισσότεροι ηλικιωμένοι έχουν πολλούς παράγοντες που τους καθιστούν ευάλωτους σε πτώσεις.

Σε ένα σχετικό άρθρο σε αυτόν τον ιστότοπο, έχω εξηγήσει ότι τα καλύτερα σχέδια πρόληψης της πτώσης περιλαμβάνουν τον εντοπισμό των ιδιαίτερων κινδύνων ενός ηλικιωμένου ατόμου – ιδιαίτερα των κινδύνων που σχετίζονται με καταστάσεις υγείας – και την προσπάθεια αντιμετώπισης αυτών.

Αποκτήστε τον δωρεάν οδηγό σας για την πρόληψη της πτώσης! Ένα εύχρηστο σύντομο PDF που θα σας βοηθήσει να βρείτε γρήγορα τους βασικούς διαδικτυακούς πόρους που αναφέρονται σε αυτό το άρθρο. Κάντε κλικ εδώ για να κατεβάσετε.

Έτσι, για παράδειγμα, εάν ένα ηλικιωμένο άτομο έχει διαβήτη και έχει συχνές στιγμές χαμηλού σακχάρου στο αίμα (επίσης γνωστό ως υπογλυκαιμία), τότε για να μειωθούν οι πτώσεις, η αντιμετώπιση της υπογλυκαιμίας είναι εξίσου σημαντική, αν όχι περισσότερο, με την έναρξη ενός προγράμματος άσκησης.

Με άλλα λόγια, συνιστώ πάντα στους ηλικιωμένους ενήλικες και τις οικογένειες να μάθουν να προσαρμόζουν τα σχέδιά τους για την πρόληψη της πτώσης. Θέλετε να εστιάσετε σε ποιοι είναι οι πιο σημαντικοί τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου για το συγκεκριμένο άτομο.

Τούτου λεχθέντος, με τα χρόνια έχω παρατηρήσει ότι υπάρχουν τέσσερις προσεγγίσεις που βρίσκω τον εαυτό μου να χρησιμοποιώ ξανά και ξανά, σχεδόν σε όλους τους ασθενείς μου που είχαν επαναλαμβανόμενες πτώσεις.

Αυτές οι τέσσερις προσεγγίσεις χρησιμοποιούνται συχνά από γηριατρούς, αλλά πολύ λιγότερο συχνά από πολυάσχολους γιατρούς πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Εκτός αν, δηλαδή, μια προνοητική οικογένεια ρωτήσει για αυτά.

Οι τέσσερις πιο χρησιμοποιούμενες προσεγγίσεις πρόληψης του φθινοπώρου μου

Αυτοί είναι:

  • Ανασκόπηση φαρμάκωνακολουθούμενη από μείωση των φαρμάκων που αυξάνουν τον κίνδυνο πτώσης.



  • Έλεγχος της αρτηριακής πίεσης (ΑΠ) καθιστή και όρθια.

    • Αυτό για να βεβαιωθείτε ότι η ΑΠ δεν είναι συνολικά χαμηλά (π.χ. καθιστή συστολική ΑΠ κάτω από 120) και επίσης ότι δεν πέφτει πολύ όταν το ηλικιωμένο άτομο σηκώνεται.




  • Αξιολογήσεις βάδισης, δύναμης και ισορροπίαςσυχνά σε συνεργασία με φυσικοθεραπεία.

    • Μια αξιολόγηση συχνά επιβεβαιώνει ότι ένας ηλικιωμένος έχει κακή ισορροπία και μειωμένη δύναμη των ποδιών. Κάνοντας ασκήσεις ειδικά σχεδιασμένες για τη βελτίωση της ισορροπίας και της δύναμης, όπως το πρόγραμμα Otago, μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό.




  • Αξιολόγηση και τροποποίηση της ασφάλειας του σπιτιούσε συνεργασία με την εργοθεραπεία όπου είναι δυνατόν.

    • Μια αξιολόγηση εργοθεραπείας συνήθως χρειάζεται να παραγγελθεί από έναν πάροχο υγείας, ως μέρος εξειδικευμένων υπηρεσιών υγείας στο σπίτι.



    • Η Ομάδα Γηριατρικής Εργοθεραπείας στο Πανεπιστήμιο του Μπάφαλο προσφέρει επίσης ένα εξαιρετικό δωρεάν βιβλίο εργασίας για την ασφάλεια στο σπίτι εδώ: Εργαλείο αυτοαξιολόγησης ασφάλειας στο σπίτι (HSSAT)

Μπορείτε να με ακούσετε να εξηγώ αυτές τις τέσσερις προσεγγίσεις στο σχετικό επεισόδιο podcast που ενσωματώνεται παρακάτω. (Κάντε κλικ στον μεγεθυντικό φακό για μια μεταγραφή με δυνατότητα αναζήτησης.)

Τι γίνεται με τη βιταμίνη D για την πρόληψη της πτώσης;

Εξακολουθώ να συνιστώ στους περισσότερους ηλικιωμένους να λαμβάνουν ένα συμπλήρωμα βιταμίνης D, ωστόσο, δεν το συνιστώ πλέον ιδιαίτερα για την πρόληψη της πτώσης.

Η βιταμίνη D ήταν η πέμπτη γενική σύστασή μου για την πρόληψη της πτώσης. Παρόλο που φαινόταν ότι η επίδραση στη μείωση των πτώσεων ήταν μικρή, τουλάχιστον είναι εύκολο να εφαρμοστεί και μια ημερήσια δόση 800-1000 IU/ημέρα είναι εξαιρετικά απίθανο να προκαλέσει βλάβη.

Ωστόσο, το συσσώρευση ερευνητικών στοιχείων έχει προτείνει ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D δεν έχουν κανένα όφελος, όσον αφορά την πρόληψη των πτώσεων. (Τουλάχιστον, όχι σε ενήλικες άνω των 65 ετών που κατοικούν στην κοινότητα, που σημαίνει ηλικιωμένους που δεν βρίσκονται στο νοσοκομείο ή σε οίκους ευγηρίας.)

Το 2018, το Η Ειδική Ομάδα Προληπτικών Υπηρεσιών των Η.Π.Α. προτείνεται κατά της λήψης συμπληρωμάτων βιταμίνης D για την πρόληψη πτώσεων σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας που κατοικούν στην κοινότητα.

Προειδοποίηση: λένε «Οι συστάσεις ισχύουν για ενήλικες που κατοικούν στην κοινότητα που δεν είναι γνωστό ότι έχουν οστεοπόρωση ή ανεπάρκεια βιταμίνης D».

Αυτή είναι στην πραγματικότητα μια αρκετά μεγάλη ομάδα που πρέπει να αποκλειστεί, δεδομένου ότι τόσο η οστεοπόρωση όσο και η βιταμίνη D είναι αρκετά κοινές.

Δεδομένου ότι η βιταμίνη D είναι απίθανο να προκαλέσει βλάβη και μπορεί να βοηθήσει ορισμένους ηλικιωμένους, εξακολουθώ να τη συνιστώ, απλώς όχι ειδικά για την πρόληψη της πτώσης.

Για περισσότερα, δείτε Βιταμίνη D: Η δόση για υγιή γήρανση (Συν απαντήσεις σε 7 συχνές ερωτήσεις).

Ελέγξτε το σχέδιο πρόληψης της πτώσης εάν πέσατε ή ανησυχήσατε!

Ίσως η πιο σημαντική στρατηγική που πρέπει να εφαρμόσετε είναι να είστε προνοητικοί στη λήψη βοήθειας με τις πτώσεις.

Η έρευνα έχει βρει ότι οι ηλικιωμένοι συχνά δεν αναφέρουν πτώσεις στους παρόχους υγείας τους. Ακόμα χειρότερα: όταν το κάνουν, οι πάροχοι υγείας συχνά αποτυγχάνουν να παρέχουν επαρκή αξιολόγηση και διαχείριση ως απάντηση.

Έτσι, αν και είναι καλό να ενημερώσετε το γιατρό σας εάν έχετε πέσει, είναι ακόμη καλύτερα να κάνετε μια μικρή εργασία και να είστε έτοιμοι να ρωτήσετε για τις τέσσερις προσεγγίσεις πρόληψης της πτώσης που έχω παραθέσει σε αυτό το άρθρο:

  • Ανασκόπηση φαρμάκωνακολουθούμενη από μείωση των φαρμάκων που αυξάνουν τον κίνδυνο πτώσης



  • Έλεγχος της αρτηριακής πίεσης σε καθιστή και όρθια στάση



  • Αξιολογήσεις βάδισης, δύναμης και ισορροπίαςσυχνά σε συνεργασία με φυσικοθεραπεία



  • Αξιολόγηση και τροποποίηση της ασφάλειας του σπιτιούσε συνεργασία με την εργοθεραπεία όπου είναι δυνατόν

Ακολουθούν ορισμένα σχετικά άρθρα που θα σας βοηθήσουν:

Εάν θέλετε να εξοπλιστείτε ώστε να είστε ακόμη πιο προληπτικοί, μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπίζουν οι πάροχοι υγείας σας Ο ιστότοπος STEADI του CDC.

Πρόσφατα συνέταξα επίσης έναν Οδηγό πόρων για την πρόληψη της πτώσης, κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο για να λάβετε δωρεάν αντίγραφο αυτού του πόρου PDF. Είναι σύντομο και παραθέτει τους κορυφαίους προτεινόμενους διαδικτυακούς πόρους πρόληψης πτώσης, ώστε να έχετε έναν τρόπο να τους βρείτε γρήγορα.

Αποκτήστε τον δωρεάν οδηγό σας για την πρόληψη της πτώσης! Ένα εύχρηστο σύντομο PDF που θα σας βοηθήσει να βρείτε γρήγορα τους βασικούς διαδικτυακούς πόρους που αναφέρονται σε αυτό το άρθρο. Κάντε κλικ εδώ για να κατεβάσετε.

Με ορισμένες ήπιες υπενθυμίσεις από εσάς και άλλους, οι πάροχοι υγείας σας θα κάνουν καλύτερη δουλειά βοηθώντας σας να μειώσετε τις πτώσεις.

Ερωτήσεις ή σχόλια; Δημοσιεύστε τα παρακάτω!
Αυτό το άρθρο εξετάστηκε και έγιναν μικρές ενημερώσεις τον Σεπτέμβριο του 2023.

Print Friendly, PDF & Email

Bir cevap yazın