Εάν βοηθάτε ένα ηλικιωμένο άτομο με την υγεία και την υγειονομική περίθαλψη, οι πιθανότητες είναι ότι αυτό το άτομο παίρνει τουλάχιστον μερικά συνταγογραφούμενα φάρμακα, αν όχι πολλά.
Αναρωτιέστε ποτέ αν παίρνει τα σωστά φάρμακα; Ανησυχείτε για παρενέργειες και αλληλεπιδράσεις;
Αυτές είναι λογικές ανησυχίες. Πολλοί ηλικιωμένοι καταλήγουν να βιώνουν «πολυφαρμακία», που σημαίνει ότι παίρνουν περισσότερα από 5 φάρμακα ταυτόχρονα.
Και παρόλο που τα φάρμακα συχνά βοηθούν στη διατήρηση της υγείας και της ευεξίας, μελέτες έχουν επανειλημμένα δείξει ότι πολλοί ηλικιωμένοι καταλήγουν να υποφέρουν από προβλήματα που σχετίζονται με τη φαρμακευτική αγωγή.
Η πολυφαρμακία, αναμενόμενα, αυξάνει τον κίνδυνο προβλημάτων. Αλλά ακόμη και οι ηλικιωμένοι που λαμβάνουν 1-3 φάρμακα μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα.
Θέλω λοιπόν να μοιραστώ μια λίστα με συνήθεις τρόπους με τους οποίους τα φάρμακα επηρεάζουν την υγεία και την ευημερία των ηλικιωμένων ενηλίκων. Στη συνέχεια θα σας εξηγήσω τι μπορείτε να κάνετε, για να ελαχιστοποιήσετε αυτά τα προβλήματα.
Έξι κοινά προβλήματα που σχετίζονται με τη φαρμακευτική αγωγή σε ηλικιωμένους ενήλικες
Εδώ είναι τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που βλέπω:
- Παρενέργειες που επηρεάζουν τη σκέψη και την ισορροπία. Αν και όλα τα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες, αρκετά συχνά χρησιμοποιούμενα φάρμακα είναι γνωστό ότι χειροτερεύουν τη σκέψη και την ισορροπία στους ηλικιωμένους ενήλικες. Αυτά περιλαμβάνουν:
- Ναρκωτικά σε μια κατηγορία που είναι γνωστή ως “αντιχολινεργικά, το οποίο περιλαμβάνει φάρμακα για την υπερδραστήρια κύστη, τον κνησμό/αλλεργία, τον ίλιγγο, τη ναυτία και ορισμένα φάρμακα για τον πόνο των νεύρων ή την κατάθλιψη. Η διφαινυδραμίνη, ή το Benadryl, είναι ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο αντιχολινεργικό που περιλαμβάνεται συχνά στα βοηθήματα ύπνου χωρίς ιατρική συνταγή και στα παυσίπονα της έκδοσης PM. (Αναρωτιέστε πώς να εντοπίσετε αυτά τα φάρμακα; Έχω έναν σύνδεσμο προς μια εξαιρετική λίστα αντιχολινεργικών σε αυτήν την ανάρτηση.)
- Ηρεμιστικά και ηρεμιστικά, τα οποία συχνά συνταγογραφούνται για ύπνο ή για άγχος. Παραδείγματα περιλαμβάνουν ζολπιδέμη και λοραζεπάμη (εμπορικές ονομασίες Ambien και Ativan, αντίστοιχα).
- Αυτά τα φάρμακα μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο πτώσης ή να προκαλέσουν σύγχυση. Οι γηρίατροι συνήθως συνιστούν τη διακοπή ή τη μείωση της δόσης αυτών των φαρμάκων. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τέσσερις τύπους φαρμάκων που επηρεάζουν τη μνήμη, δείτε εδώ. Για μια λίστα φαρμάκων που αυξάνουν τις πτώσεις, ανατρέξτε στην ενότητα «10 τύποι φαρμάκων που πρέπει να αναθεωρήσετε εάν ανησυχείτε για την πτώση».
- Τα συμπτώματα επιμένουν παρά τη φαρμακευτική αγωγή. Πολλοί ηλικιωμένοι αρχίζουν να παίρνουν ένα φάρμακο για ένα συγκεκριμένο σύμπτωμα, όπως πόνο, καούρα, ακράτεια ή κατάθλιψη. Επειδή, όμως, οι επισκέψεις στην πρωτοβάθμια περίθαλψη τείνουν να είναι πολυάσχολες, είναι εύκολο για τους γιατρούς – ακόμα και για τους ασθενείς – να αναβάλουν επ’ αόριστον την παρακολούθηση του συμπτώματος. (Πολλά συμπτώματα θα ωφεληθούν επίσης από τη μη φαρμακευτική θεραπεία, αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα.)
- Σε πολλές περιπτώσεις, συνταγογραφείται μια «δόση έναρξης», αλλά δεν προσαρμόζεται.
- Οι ηλικιωμένοι μπορεί να καταλήξουν με τους κινδύνους και το βάρος της λήψης ενός φαρμάκου – συμπεριλαμβανομένου του κόστους του φαρμάκου – ενώ δεν έχουν πολλά οφέλη από το φάρμακο.
- Οι γηρίατροι συνήθως προσπαθούν να βεβαιωθούν ότι όλα τα φάρμακα για τα συμπτώματα εξυπηρετούν έναν χρήσιμο σκοπό για τη βελτίωση της ευημερίας ή της ποιότητας ζωής.
- Αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που η πολυφαρμακία μπορεί να είναι τόσο επικίνδυνη: ορισμένα φάρμακα τείνουν να αλληλεπιδρούν με άλλα. Συχνή πηγή προβλημάτων είναι η βαρφαρίνη, ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο αραιωτικό αίματος, το οποίο μπορεί να αλληλεπιδράσει με αντιβιοτικά καθώς και με άλλα φάρμακα. (Παρά τους κινδύνους της, είναι συχνά σκόπιμο να συνταγογραφείται βαρφαρίνη σε έναν ηλικιωμένο ενήλικα.)
- Παρενέργειες λόγω ισχυρής επίδρασης φαρμάκων στο ηλικιωμένο άτομο. Παραδείγματα αυτού περιλαμβάνουν:
- Φάρμακα για την αρτηριακή πίεση σε δόση που φέρνει την αρτηριακή πίεση πολύ χαμηλότερη από τον στόχο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ζαλάδα ή ακόμα και πτώση, όταν ένα ηλικιωμένο άτομο στέκεται. (Δείτε αυτήν την ανάρτηση και αυτήν την ανάρτηση για τις συστάσεις μου σχετικά με την ασφαλέστερη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης στους ηλικιωμένους.)
- Το σάκχαρο στο αίμα που ωθείται αρκετά χαμηλά από τα φάρμακα για τον διαβήτη. Τα επεισόδια χαμηλού σακχάρου στο αίμα μπορούν να προκαλέσουν πτώσεις και έχουν συνδεθεί με ταχύτερη γνωστική έκπτωση. Φάρμακα που μειώνουν το σάκχαρο του αίματος εμπλέκονται σε πολλές νοσηλεύσεις που σχετίζονται με φάρμακα.
- Βάρος προγραμματισμού και λήψης φαρμάκων. Πολλοί ηλικιωμένοι καταλήγουν να παίρνουν πολλά χάπια σε πολλές διαφορετικές ώρες την ημέρα. Τουλάχιστον αυτό είναι συχνά μια ταλαιπωρία. στη χειρότερη γίνεται σοβαρή επιβάρυνση της ποιότητας ζωής.
- Μερικοί ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας δεν μπορούν να πάρουν όλα τα φάρμακά τους σωστά. Ανάλογα με το ποια φάρμακα παραλείπονται, αυτό μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία ενός ηλικιωμένου ατόμου.
- Κόστος φαρμάκων. Ακόμη και με την κάλυψη συνταγογραφούμενων φαρμάκων που παρέχεται από το Μέρος Δ της Medicare, το μηνιαίο κόστος των φαρμάκων μπορεί να είναι υψηλό. Αυτό είναι ένα βάρος για τους ηλικιωμένους, οι οποίοι συχνά έχουν περιορισμένους οικονομικούς πόρους.
- Μπορεί επίσης να προκαλέσει στους ανθρώπους να παραλείψουν τη λήψη ορισμένων φαρμάκων ή να μην συμπληρώσουν συνταγές για πιο ακριβά φάρμακα (όπως συσκευές εισπνοής).
Υπάρχουν φυσικά πολλά άλλα προβλήματα που σχετίζονται με τη φαρμακευτική αγωγή που μπορεί να προκύψουν, ειδικά όταν εμπλέκονται νοσηλεία ή πολλοί γιατροί. Αλλά τα παραπάνω είναι ιδιαίτερα κοινά όταν πρόκειται για την πρωτοβάθμια φροντίδα των ηλικιωμένων ενηλίκων.
Τι μπορείς να κάνεις
Σε έναν ιδανικό κόσμο, κάθε ηλικιωμένος ενήλικας θα έχει πρόσβαση σε μια αξιόπιστη διαδικασία για την αναθεώρηση των φαρμάκων, διασφαλίζοντας ότι τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων και των επιβαρύνσεων και παρακολούθησης για παρενέργειες και προβλήματα.
Ωστόσο, όπως πολλοί από εσάς γνωρίζετε, το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης δεν είναι ακόμη ιδανικό για ηλικιωμένους ενήλικες. Επομένως, εάν φροντίζετε ένα ηλικιωμένο άτομο και θέλετε να είστε προληπτικοί όσον αφορά τον έλεγχο των φαρμάκων, εδώ είναι μερικά συγκεκριμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε:
- Μάθετε για το Λίστα μπύρας με πιθανά ακατάλληλα φάρμακα για ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, και δείτε εάν ο μεγαλύτερος συγγενής σας παίρνει φάρμακα στη λίστα. Αυτό το έγγραφο περιλαμβάνει έναν ολοκληρωμένο κατάλογο «αντιχολινεργικών» φαρμάκων, καθώς και άλλα φάρμακα που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα για τους ηλικιωμένους.
- Μην πανικοβληθείτε αν ανακαλύψετε ότι ένα ηλικιωμένο άτομο παίρνει ένα φάρμακο στη λίστα των Beers. Σχεδιάστε να συζητήσετε με το γιατρό. Θα θέλετε να καταλάβετε γιατί τα οφέλη είναι πιθανό να υπερτερούν των επιβαρύνσεων και μπορείτε επίσης να ρωτήσετε εάν είναι δυνατή μια χαμηλότερη δόση.
- Μπορείτε επίσης να αναθεωρήσετε το “Δέκα φάρμακα που πρέπει να αποφεύγουν ή να χρησιμοποιούν με προσοχή οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας,” συντάκτης της Αμερικανικής Γηριατρικής Εταιρείας. Αυτό το έγγραφο επισημαίνει δέκα ιδιαίτερα συχνά χρησιμοποιούμενα φάρμακα που συχνά μπορούν να σταματήσουν ή να μειωθούν.
- Εάν χρειάζεστε βοήθεια για να εντοπίσετε επικίνδυνα φάρμακα, σκεφτείτε να ζητήσετε βοήθεια από έναν φαρμακοποιό.
- Κάντε μια ολοκληρωμένη λίστα με όλα τα φάρμακα που λαμβάνονται. Συμπεριλάβετε συνταγογραφούμενα φάρμακα, φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή και φυτικά συμπληρώματα. Στη συνέχεια, για κάθε φάρμακο που παίρνετε, βεβαιωθείτε ότι εσείς και ο μεγαλύτερος συγγενής σας καταλαβαίνετε:
- Ο σκοπός λήψης του φαρμάκου. Ρωτήστε τον εαυτό σας εάν το φάρμακο φαίνεται να εξυπηρετεί το σκοπό του. Εάν δεν είστε σίγουροι, προγραμματίστε να ρωτήσετε τον γιατρό. Εάν είναι φάρμακο για τη διαχείριση ενός συμπτώματος όπως ο πόνος, σκεφτείτε πώς φαίνεται να έχει το σύμπτωμα. Εάν ο γιατρός δεν έχει επανεκτιμήσει το σύμπτωμα πρόσφατα ή εάν το σύμπτωμα εξακολουθεί να είναι ενοχλητικό, θα πρέπει να συζητήσετε με το γιατρό.
- Εάν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για τη λήψη του φαρμάκου. Ειδικά όταν πρόκειται για τη θεραπεία των συμπτωμάτων, υπάρχουν συχνά εναλλακτικές λύσεις που δεν είναι φάρμακα που μπορούν και πρέπει να ληφθούν υπόψη. Για παράδειγμα, ορισμένοι τύποι συμβουλευτικής μπορεί να είναι αποτελεσματικοί για την κατάθλιψη και το άγχος. Η φυσικοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία ορισμένων μορφών πόνου. Οι ασκήσεις του πυελικού εδάφους και η χρονομετρημένη τουαλέτα μπορούν να μειώσουν την ακράτεια.
- Εάν είναι δυνατή μια χαμηλότερη δόση. Γενικά, ο κίνδυνος παρενεργειών και προβλημάτων αυξάνεται με υψηλότερες δόσεις φαρμάκων. Σκεφτείτε να ρωτήσετε εάν είναι δυνατή μια χαμηλότερη δόση για οποιοδήποτε από τα φάρμακα.
- Ρωτήστε τους παρόχους υγείας σας σχετικά με την «περιγραφή». Περιγραφή σημαίνει μείωση ή διακοπή φαρμάκων που μπορεί να μην είναι ωφέλιμα ή μπορεί να προκαλούν βλάβη. Είναι δεύτερη φύση για τους γηριατρούς, αλλά τώρα και άλλοι πάροχοι πρωτοβάθμιας υγείας ενθαρρύνονται επίσης να το κάνουν με ηλικιωμένους ασθενείς, για να μειώσουν τους κινδύνους που συνδέονται με την πολυφαρμακία.
- Εάν ανησυχείτε για τις αλληλεπιδράσεις φαρμάκων-φαρμάκων, ελέγξτε τη λίστα φαρμάκων για πιθανές επικίνδυνες αλληλεπιδράσεις.
- Μην ξεχάσετε να συμπεριλάβετε οποιαδήποτε φάρμακα ή συμπληρώματα χωρίς ιατρική συνταγή όταν ελέγχετε για αλληλεπιδράσεις.
- Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα διαδικτυακός έλεγχος αλληλεπίδρασης φαρμάκων όπως αυτόςή ζητήστε βοήθεια από έναν φαρμακοποιό.
- Εάν εντοπίσετε μια δυνητικά προβληματική αλληλεπίδραση, ενημερώστε το γιατρό το συντομότερο δυνατό. Αλλά μην σταματήσετε τη φαρμακευτική αγωγή μόνοι σας, καθώς αυτό μπορεί επίσης να είναι επικίνδυνο.
- Εάν το κόστος είναι ένα θέμαρωτήστε τον γιατρό σχετικά με τις επιλογές για τη μείωση των φαρμάκων ή τουλάχιστον τη μετάβαση σε λιγότερο δαπανηρές εναλλακτικές.
- Για παράδειγμα, η διακοπή ενός φαρμάκου που δεν λειτουργεί καλά για ένα σύμπτωμα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κόστους φαρμάκων.
- Εάν απαιτείται φαρμακευτική αγωγή για ένα δεδομένο πρόβλημα, όπως η πολύ υψηλή αρτηριακή πίεση, ρωτήστε εάν υπάρχει διαθέσιμο φθηνότερο φάρμακο.
- Οι φαρμακοποιοί μπορεί να είναι σε θέση να προσφέρουν προτάσεις σχετικά με λιγότερο δαπανηρές εναλλακτικές λύσεις ή άλλους τρόπους τροποποίησης του φαρμακευτικού πλάνου.
- Εάν η λήψη φαρμάκων σύμφωνα με το πρόγραμμα είναι ένα ζήτημαζητήστε τη βοήθεια του γιατρού για την απλοποίηση και τον εξορθολογισμό του ημερήσιου προγράμματος φαρμακευτικής αγωγής.
- Για φάρμακα που λαμβάνονται πολλές φορές την ημέρα, μπορεί να υπάρχει μια επιλογή μία φορά την ημέρα.
- Ή ρωτήστε εάν ένα φάρμακο μπορεί να διακοπεί και να δοκιμάσετε μια θεραπεία χωρίς φάρμακα.
- Οι φαρμακοποιοί μπορούν συχνά να προτείνουν τρόπους για την ασφαλή προσαρμογή του πότε και του τρόπου λήψης των φαρμάκων.
- Κρατήστε τους γιατρούς ενήμερους σχετικά με τα φάρμακα και τη χρήση φαρμάκων του συγγενή σας. Συγκεκριμένα, βοηθήστε τους γιατρούς να αποφύγουν αυτές τις δύο κοινές παγίδες:
- Σύγχυση ως προς το τι έχει συνταγογραφηθεί από άλλους γιατρούς. Οι περισσότεροι ηλικιωμένοι επισκέπτονται πολλούς γιατρούς και η παραμονή στο νοσοκομείο μπορεί να δημιουργήσει πρόσθετες αλλαγές στη λίστα φαρμάκων. Μην υποθέτετε ότι οι γιατροί έχουν μια ενημερωμένη λίστα. (Σχεδόν ποτέ δεν το κάνουν!) Αντ ‘αυτού, φέρτε μια ενημερωμένη λίστα κάθε φορά που επισκέπτεστε τον γιατρό ή καλύτερα να έχετε μαζί σας και τα μπουκάλια. Μην ξεχάσετε να συμπεριλάβετε συμπληρώματα και φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή.
- Σύγχυση ως προς το τι πραγματικά παίρνει ο ηλικιωμένος. Εάν ο συγγενής σας δεν έχει συμπληρώσει συνταγή λόγω κόστους ή δεν λαμβάνει κάποιο φάρμακο για οποιονδήποτε λόγο, ενημερώστε οπωσδήποτε το γιατρό. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν το ηλικιωμένο άτομο είχε ανησυχίες για παρενέργειες.
Εφαρμόζοντας μερικά – ή ιδανικά όλα – από τα παραπάνω βήματα, μπορείτε να βοηθήσετε να βεβαιωθείτε ότι ένα ηλικιωμένο άτομο έχει το μέγιστο όφελος από τα φάρμακα, ελαχιστοποιώντας ταυτόχρονα τους κινδύνους και τις επιβαρύνσεις.
Για περισσότερα σχετικά με την ασφάλεια των φαρμάκων, ανατρέξτε στην ενότητα “Πώς να εξετάζετε τα φάρμακα για ασφάλεια και καταλληλότητα” ή ανατρέξτε στη σελίδα θέματος “Ασφάλεια φαρμάκων”.
Αυτό το άρθρο ενημερώθηκε τελευταία φορά από τον Dr. Kernisan τον Αύγουστο του 2023.