8 πράγματα που πρέπει να ελέγξει ο γιατρός μετά από πτώση ενός ηλικιωμένου ατόμου

10
8 πράγματα που πρέπει να ελέγξει ο γιατρός μετά από πτώση ενός ηλικιωμένου ατόμου
Πίστωση εικόνας: BigStock.

Εάν θέλετε να αποτρέψετε επικίνδυνες πτώσεις σε έναν ηλικιωμένο ενήλικα, εδώ είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε: να είστε προνοητικοί σχετικά με τη λήψη του σωστού είδους ιατρικής αξιολόγησης μετά από πτώση.

Γιατί; Υπάρχουν τρεις βασικοί λόγοι για αυτό:

  • Μια πτώση μπορεί να είναι σημάδι ενός νέου και σοβαρού ιατρικού προβλήματος που χρειάζεται θεραπεία. Για παράδειγμα, ένα ηλικιωμένο άτομο μπορεί να αποδυναμωθεί και να πέσει λόγω ασθενειών όπως η αφυδάτωση ή μια σοβαρή λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος.
  • Οι ηλικιωμένοι που έχουν πέσει διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για μελλοντική πτώση. Αν και είναι καλή ιδέα για κάθε ηλικιωμένο άτομο να είναι προορατικό όσον αφορά τον εντοπισμό και τη μείωση των παραγόντων κινδύνου πτώσης, είναι ζωτικής σημασίας να το κάνετε αυτό καλά μετά από μια πτώση.
  • Οι πολυάσχολοι γιατροί μπορεί να μην είναι εξονυχιστικοί εκτός εάν οι φροντιστές είναι προνοητικοί σχετικά με την υποβολή ερωτήσεων. Οι περισσότεροι γιατροί έχουν τις καλύτερες προθέσεις, αλλά μελέτες έχουν δείξει ότι οι ηλικιωμένοι ασθενείς συχνά δεν λαμβάνουν συνιστώμενη φροντίδα. Με το να είστε ευγενικά προληπτικοί, μπορείτε να βεβαιωθείτε ότι ορισμένα πράγματα δεν παραβλέπονται (όπως φάρμακα που επιδεινώνουν την ισορροπία).

Πολύ συχνά, μια ιατρική επίσκεψη μετά από πτώση αφορά κυρίως την αντιμετώπιση τυχόν τραυματισμών που μπορεί να έχει υποστεί το ηλικιωμένο άτομο.

Προφανώς, αυτό είναι πολύ σημαντικό. κανείς δεν θέλει να χάσει ένα κάταγμα ή άλλο σοβαρό τραυματισμό σε ένα ηλικιωμένο άτομο.

Ωστόσο, εάν θέλετε να βοηθήσετε στην αποφυγή μελλοντικών πτώσεων, είναι επίσης σημαντικό βεβαιωθείτε ότι οι γιατροί έχουν ελέγξει όλα τα πράγματα που θα μπορούσαν να έχουν συμβάλει στην πτώση.

Αυτό είναι πραγματικά το κλειδί για την πρόληψη των πτώσεων σε έναν ηλικιωμένο ενήλικα. Ακόμα κι αν είστε βέβαιοι ότι το αγαπημένο σας πρόσωπο μόλις σκόνταψε και σκόνταψε, μια καλή αξιολόγηση μπορεί να αποκαλύψει ζητήματα που έκαναν αυτά τα ταξίδια και τα σκοντάφτει πιο πιθανά.

Σε αυτό το άρθρο, θα απαριθμήσω οκτώ βασικά στοιχεία που μπορείτε να βεβαιωθείτε ότι θα ελέγξουν οι γιατροί, μετά την πτώση ενός ηλικιωμένου. Αυτό θα σας βοηθήσει να βεβαιωθείτε ότι το αγαπημένο σας πρόσωπο έχει υποβληθεί σε ενδελεχή επεξεργασία και μπορεί να μειώσει την πιθανότητα μελλοντικών σοβαρών πτώσεων.

Αυτή η λίστα βασίζεται εν μέρει στο Κατευθυντήριες οδηγίες κλινικής πρακτικής της Αμερικανικής Γηριατρικής Εταιρείας για την πρόληψη των πτώσεων.

8 πράγματα που πρέπει να ελέγχουν οι γιατροί μετά από μια πτώση

Δωρεάν Cheatsheet αξιολόγησης πτώσης: Τα 8 πράγματα που πρέπει να ελέγξουν οι γιατροί μετά την πτώση ενός ηλικιωμένου, σε μια εύχρηστη λίστα ελέγχου PDF που μπορείτε να εκτυπώσετε ή να αποθηκεύσετε. Κάντε κλικ ΕΔΩ.

1. Μια αξιολόγηση για μια υποκείμενη νέα ασθένεια. Οι γιατροί το κάνουν σχεδόν πάντα εάν ένα ηλικιωμένο άτομο έχει γενικευμένη αδυναμία, παραλήρημα ή άλλα σημάδια αδιαθεσίας. Φροντίστε να αναφέρετε τυχόν συμπτώματα που έχετε παρατηρήσει και ενημερώστε τον γιατρό πόσο γρήγορα εμφανίστηκαν οι αλλαγές.

Σχεδόν κάθε νέο πρόβλημα υγείας που κάνει έναν ηλικιωμένο αδύναμο μπορεί να προκαλέσει πτώση. Μερικά κοινά περιλαμβάνουν:

  • Λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος
  • Αφυδάτωση
  • Αναιμία (χαμηλός αριθμός ερυθρών αιμοσφαιρίων), που μπορεί να προκληθεί από αιμορραγία στο έντερο ή από άλλες αιτίες
  • Πνευμονία
  • Καρδιακά προβλήματα όπως κολπική μαρμαρυγή
  • Εγκεφαλικά επεισόδια, συμπεριλαμβανομένων των μίνι εγκεφαλικών επεισοδίων που δεν προκαλούν αδυναμία στη μία πλευρά

2. Μια ένδειξη της αρτηριακής πίεσης και του παλμού όταν κάθεστε και όταν στέκεστε. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν ανησυχείτε για πτώσεις – ή κοντά σε πτώσεις – που σχετίζονται με ζαλάδα ή λιποθυμία.

Εάν ο μεγαλύτερος συγγενής σας παίρνει φάρμακα για την αρτηριακή πίεση, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι ο γιατρός επιβεβαιώνει ότι δεν παρουσιάζει πτώση της αρτηριακής πίεσης με την ορθοστασία. (Σημειώστε ότι η ταμσουλοζίνη – εμπορική ονομασία Flomax – είναι ένα δημοφιλές φάρμακο για τον προστάτη που προκαλεί επίσης πτώσεις της αρτηριακής πίεσης.)

ΕΝΑ Μελέτη του 2009 με ασθενείς του Medicare που προσέρχονται στα επείγοντα μετά από λιποθυμία διαπίστωσε ότι ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης σε καθιστή και όρθια στάση ήταν η πιο χρήσιμη εξέταση. Ωστόσο, γινόταν μόνο από γιατρούς το 1/3 του χρόνου.

Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στην ενότητα «6 βήματα για καλύτερη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης για ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας».

3. Εξετάσεις αίματος. Ο έλεγχος των εξετάσεων αίματος ενός ηλικιωμένου είναι συχνά μια καλή ιδέα μετά από πτώση. Οι πτώσεις μπορεί να επιδεινωθούν από προβλήματα με την εξέταση αίματος ενός ηλικιωμένου ή από πράγματα όπως το νάτριο στο αίμα που γίνεται πολύ υψηλό ή πολύ χαμηλό.

Γενικά, ο πλήρης αριθμός αιμοσφαιρίων (CBC) και ο έλεγχος των ηλεκτρολυτών και της νεφρικής λειτουργίας (μεταβολικό πάνελ, ή “chem-7”) είναι ένα καλό μέρος για να ξεκινήσετε.

Για περισσότερα σχετικά με τις εξετάσεις αίματος που είναι συχνά χρήσιμες, ανατρέξτε στην ενότητα Κατανόηση των εργαστηριακών εξετάσεων: 10 κοινά χρησιμοποιούμενες εξετάσεις αίματος για ηλικιωμένους ενήλικες.

Βεβαιωθείτε ότι ζητάτε από τον γιατρό να σας εξηγήσει τυχόν ανωμαλίες που βρέθηκαν στην εργασία του αίματος, εάν μπορεί να σχετίζονται με πτώσεις και πώς ο γιατρός σχεδιάζει να τις αντιμετωπίσει.

Εάν το αγαπημένο σας πρόσωπο έχει διαβήτη και παίρνει ινσουλίνη ή άλλα φάρμακα για τη μείωση του σακχάρου στο αίμα, φροντίστε να έχετε μαζί σας το γλυκόμετρο ή ένα ημερολόγιο σακχάρου στο αίμα. Τα επεισόδια χαμηλού σακχάρου στο αίμα (υπογλυκαιμία) είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για πτώσεις, αλλά μια εργαστηριακή εξέταση αίματος γενικά δεν δείχνει στιγμές χαμηλού σακχάρου στο αίμα.

4. Αναθεώρηση φαρμάκων. Πολλοί ηλικιωμένοι παίρνουν φάρμακα που αυξάνουν τον κίνδυνο πτώσης. Αυτά τα φάρμακα μπορούν συχνά να μειωθούν ή ακόμα και να εξαλειφθούν. Βεβαιωθείτε ότι ζητάτε από τον γιατρό να εξετάσει τους ακόλουθους τύπους φαρμάκων:

  • Οποιαδήποτε ηρεμιστικά, ηρεμιστικά ή υπνωτικά φάρμακα. Συνηθισμένα παραδείγματα περιλαμβάνουν τη ζολπιδέμη (Ambien) για τον ύπνο ή τη λοραζεπάμη (Ativan) για το άγχος. Τα αντιψυχωσικά φάρμακα για ανήσυχες συμπεριφορές άνοιας, όπως η ρισπεριδόνη ή η κουετιαπίνη, μπορούν επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο καταστολής και πτώσης.
  • Φάρμακα για την αρτηριακή πίεση και τον διαβήτη. Όπως σημειώθηκε παραπάνω, δεν είναι ασυνήθιστο για τους ηλικιωμένους ενήλικες να υποβάλλονται σε «υπερθεραπεία» για αυτές τις καταστάσεις, που σημαίνει ότι λαμβάνουν ένα επίπεδο φαρμάκων που προκαλεί την αρτηριακή πίεση (ή το σάκχαρο του αίματος) να είναι χαμηλότερο από αυτό που είναι πραγματικά απαραίτητο για την ιδανική υγεία.
  • «Αντιχολινεργικά» φάρμακα. Αυτά τα φάρμακα λαμβάνονται συνήθως από ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, οι οποίοι συχνά δεν έχουν ιδέα ότι αυτά τα φάρμακα επιδεινώνουν την ισορροπία και τη σκέψη! Περιλαμβάνουν φάρμακα για τις αλλεργίες, την υπερδραστήρια κύστη, τον ίλιγγο, τη ναυτία και ορισμένους τύπους αντικαταθλιπτικών που μπορούν επίσης να χορηγηθούν για τον πόνο των νεύρων. Για περισσότερα σχετικά με τον εντοπισμό και την αποφυγή των αντιχολινεργικών, δείτε εδώ.
  • Οπιοειδή παυσίπονα, ειδικά αν είναι καινούργια.

Το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων συνιστά στους ηλικιωμένους που ανησυχούν για πτώσεις να ζητήσουν επανεξέταση φαρμάκων. Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα φάρμακα που πρέπει να επανεξεταστούν και τι πρέπει να κάνετε για τα επικίνδυνα φάρμακα, δείτε αυτό το άρθρο:
“10 Τύποι φαρμάκων που πρέπει να αναθεωρήσετε εάν ανησυχείτε για την πτώση.”

5. Βάδιση, ισορροπία και δύναμη ποδιών. Τουλάχιστον, μια αξιολόγηση βάδισης σημαίνει ότι ο γιατρός παρακολουθεί προσεκτικά τον τρόπο με τον οποίο περπατά ο ηλικιωμένος. Ζητώντας από το ηλικιωμένο άτομο να σηκωθεί από μια καρέκλα (χωρίς να χρησιμοποιήσει τα χέρια) μπορεί να βοηθήσει στην αξιολόγηση της δύναμης των ποδιών. Υπάρχουν επίσης μερικοί απλοί τρόποι για να ελέγξετε την ισορροπία.

Τα απλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε, εάν το βάδισμα, η ισορροπία ή η δύναμη των ποδιών δεν φαίνονται εντελώς καλά, είναι:

  1. Αντιμετωπίστε τυχόν πόνο ή ενόχληση, εάν αυτό φαίνεται να είναι αιτία προβλημάτων. Πολλοί ηλικιωμένοι αντιδρούν στον πόνο στα πόδια, τις αρθρώσεις ή την πλάτη τους.
  2. Ανατρέξτε στη φυσικοθεραπεία για αξιολόγηση βάδισης και ισορροπίας. Αυτές οι αξιολογήσεις θα περιλαμβάνουν συνήθως τον έλεγχο της δύναμης των ποδιών του ηλικιωμένου. Ένας φυσιοθεραπευτής μπορεί συχνά να συστήσει κατάλληλες ασκήσεις ενδυνάμωσης και ισορροπίας για ηλικιωμένους, και επίσης μπορεί να βοηθήσει το ηλικιωμένο άτομο για μια βοηθητική συσκευή (π.χ. περιπατητή) εάν χρειάζεται. Για περισσότερα σχετικά με το αποδεδειγμένο πρόγραμμα φυσικοθεραπείας Otago για τη μείωση των πτώσεων — συμπεριλαμβανομένων βίντεο που παρουσιάζουν τις ασκήσεις — ανατρέξτε στο «Otago και αποδεδειγμένες ασκήσεις για την πρόληψη της πτώσης».

6. Αξιολόγηση για υποκείμενες καρδιακές παθήσεις ή νευρολογικές παθήσεις. Αυτές οι χρόνιες παθήσεις διαφέρουν από τους «οξείς» τύπους ασθενειών που συνήθως αναζητούμε αμέσως μετά την πτώση.

Σε μια μειοψηφία περιπτώσεων, ένα ηλικιωμένο άτομο μπορεί να πέφτει επειδή έχει αναπτύξει ένα χρόνιο πρόβλημα με την καρδιά ή το σύστημα αρτηριακής πίεσης. Ένα παράδειγμα αυτού θα ήταν παροξυσμική ταχεία κολπική μαρμαρυγήπου προκαλεί την καρδιά να χτυπά μερικές φορές, ή σύνδρομο ασθενούς κόλπουτο οποίο μπορεί να προκαλέσει την πολύ αργή λειτουργία της καρδιάς.

Είναι επίσης πιθανό για τους ηλικιωμένους να αναπτύξουν μια νέα χρόνια νευρολογική πάθηση, όπως η νόσος του Πάρκινσον.

Εάν ανησυχείτε για αυτές τις πιθανότητες, ρωτήστε τον γιατρό «Πιστεύετε ότι μια καρδιακή πάθηση μπορεί να προκάλεσε αυτό το φθινόπωρο; Ή πιστεύετε ότι μια υποκείμενη νευρολογική πάθηση θα μπορούσε να είχε προκαλέσει αυτή την πτώση;»

Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο να ρωτάτε για τέτοιου είδους προβλήματα εάν οι πτώσεις ή οι πτώσεις συνεχίζουν να συμβαίνουνειδικά εάν έχετε ήδη ελαχιστοποιήσει τα επικίνδυνα φάρμακα και την υπερβολική θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

7. Αξιολόγηση για οστεοπόρωση και κίνδυνο κατάγματος. Πολλοί ηλικιωμένοι, ειδικά οι γυναίκες, αναπτύσσουν λεπτότερα οστά στη μετέπειτα ζωή τους. Η οστεοπόρωση δεν αποτελεί τεχνικά παράγοντα κινδύνου για πτώσεις, αλλά είναι σίγουρα ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για τραυματισμό από πτώση. Συγκεκριμένα, τα άτομα με οστεοπόρωση διατρέχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν κάταγμα ισχίου ή άλλου τύπου κατάγματα όταν πέφτουν.

Για το λόγο αυτό, μετά την πτώση ενός ηλικιωμένου, είναι σημαντικό να ελέγξετε και να βεβαιωθείτε ότι έχει αξιολογηθεί για οστεοπόρωση.

Η Ειδική Ομάδα Προληπτικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ το συνιστά όλες οι γυναίκες ηλικίας 65 ετών και άνω θα υποβάλλονται σε έλεγχο για οστεοπόρωση., ωστόσο πολλές ηλικιωμένες γυναίκες καταλήγουν να μην υποβάλλονται σε προληπτικό έλεγχο.

Εάν έχουν οστεοπόρωση, τότε θα πρέπει να αντιμετωπιστεί. Η θεραπεία με διφωσφονικά φάρμακα ήταν αποδεδειγμένα μειώνει τον κίνδυνο κατάγματος.

Οι ειδικοί συνιστούν επίσης την έγκαιρη έναρξη της θεραπείας της οστεοπόρωσης μετά από κάταγμα, καθώς η έρευνα δείχνει ότι αυτό δεν παρεμβαίνει στην επούλωση του κατάγματος και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ενός επακόλουθου κατάγματος.

Τα συμπληρώματα ασβεστίου και βιταμίνης D μπορεί επίσης να βοηθήσουν, ειδικά σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας που έχουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D. Άλλες αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη θεραπεία της οστεοπόρωσης. για περισσότερα σχετικά με αυτό, βλ εδώ.

Σημείωση: Η Task Force των Ηνωμένων Πολιτειών Preventive Services και άλλες ομάδες εμπειρογνωμόνων χρησιμοποιείται για τη σύσταση συμπληρωμάτων βιταμίνης D για την πρόληψη πτώσεων, επειδή η έρευνα είχε αρχικά εντοπίσει μια συσχέτιση μεταξύ χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D και πτώσεων. Ωστόσο, οι τυχαιοποιημένες δοκιμές δεν μπόρεσαν να δείξουν ότι η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D μειώνει τις πτώσεις, επομένως η βιταμίνη D δεν συνιστάται πλέον για την πρόληψη της πτώσης.

8. Παραπομπές όρασης, ποδολογίας και ασφάλειας στο σπίτι. Μπορεί το αγαπημένο σας πρόσωπο να έχει ανάγκη από ένα έλεγχος όρασης, ποδολογική φροντίδα ή αξιολόγηση ασφάλειας στο σπίτι; Εάν φέρατε ένα ηλικιωμένο άτομο μετά από πτώση, είναι καλή ιδέα να μιλήσετε με το γιατρό για το εάν αυτές οι υπηρεσίες μπορεί να βοηθήσουν.

Συνιστώ ιδιαίτερα αξιολογήσεις για την ασφάλεια του σπιτιού, εάν είναι διαθέσιμα στην περιοχή σας. Ακόμη και κάτι τόσο απλό όπως η εγκατάσταση ράβδων αρπάγης μπορεί να κάνει τη διαφορά και οι αξιολογήσεις για την ασφάλεια του σπιτιού συχνά αποκαλύπτουν άλλες απλές αλλαγές που μπορούν να αποτρέψουν τις πτώσεις. Οι έλεγχοι όρασης είναι επίσης μια εξαιρετική ιδέα εάν το ηλικιωμένο άτομο δεν έχει κάνει πρόσφατα.

Πώς να χρησιμοποιήσετε αυτές τις πληροφορίες

Συγκλονισμένοι από αυτή τη λίστα; Εδώ είναι μια ιδέα για εσάς:

Εκτυπώστε αυτήν την ανάρτηση — ή κατεβάστε το δωρεάν φύλλο απάτης μας — και φέρτε το την επόμενη φορά που θα πάρετε ένα ηλικιωμένο άτομο να δει το γιατρό μετά από πτώση. Εάν ο γιατρός παραβλέπει ορισμένα σημεία, μην ντρέπεστε να ρωτήσετε γιατί.

Δωρεάν Cheatsheet αξιολόγησης πτώσης: Τα 8 πράγματα που πρέπει να ελέγξουν οι γιατροί μετά την πτώση ενός ηλικιωμένου, σε μια εύχρηστη λίστα ελέγχου PDF που μπορείτε να εκτυπώσετε ή να αποθηκεύσετε. Κάντε κλικ ΕΔΩ.

Για περισσότερες πρακτικές πληροφορίες σχετικά με το γιατί πέφτουν οι ηλικιωμένοι και πώς μπορείτε να αποτρέψετε τις πτώσεις, ανατρέξτε στο άρθρο μου Γιατί πέφτουν οι ηλικιωμένοι και πώς να μειώσετε τον κίνδυνο πτώσης . Μπορείτε επίσης να μάθετε περισσότερα για τις κλινικά αποδεδειγμένες ασκήσεις που μειώνουν τις πτώσεις εδώ.

Print Friendly, PDF & Email

Bir cevap yazın