Η αργή μέθοδος είναι παρόμοια με την τυπική μέθοδο με τις ακόλουθες τροποποιήσεις:
- Δεν χρειάζεται να ελέγχετε για το σωστό μείγμα ή υγρασία! Χτίζετε το σωρό με πράσινα ή καφέ υλικά όπως αυτά
γίνει διαθέσιμη. - Εάν προσθέσετε απορρίμματα κουζίνας, πρέπει να τα θάψετε βαθιά στο σωρό. Ανοίξτε μια τρύπα στην κορυφή ή στο πλάι του σωρού και καλύψτε τα υπολείμματα με αρκετές ίντσες καφέ υλικού ή ενεργό λίπασμα. Τα τρόφιμα που αφήνονται στην επιφάνεια μπορεί να προσελκύσουν παράσιτα ή να προκαλέσουν οσμές.
- Μετά από έξι μήνες ή περισσότερο, το τελικό λίπασμα θα βρεθεί στο κάτω μέρος ή στα παλαιότερα τμήματα του σωρού. Μπορεί να συλλεχθεί και να χρησιμοποιηθεί όπως παράγεται.
Η Γρήγορη Μέθοδος απαιτεί ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ του χρόνου και της ενέργειάς σας, αλλά θα αποκτήσετε ένα τελικό προϊόν πολύ γρήγορα.
Σε αυτή τη μέθοδο, η διαδικασία κομποστοποίησης παρακολουθείται στενά για να διασφαλίζονται ιδανικές συνθήκες ανά πάσα στιγμή.
Η Γρήγορη Μέθοδος διαφέρει από την Τυπική μέθοδο με τους εξής τρόπους:
- Θα χρειαστεί επιπλέον χώρος για τη συλλογή και την αποθήκευση οργανικών υλικών.
- Όλα τα οργανικά υλικά τεμαχίζονται ή τεμαχίζονται πριν προστεθούν στο σωρό. Διατίθενται τεμαχιστές και τεμαχιστές ηλεκτρικοί και βενζινοκίνητοι. Χλοοκοπτικά, κλαδευτήρια ή τσεκούρια μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την κοπή αντικειμένων.
- Ελέγχετε συχνά τη θερμοκρασία με κομπόστ ή θερμόμετρο εδάφους. Τους καλοκαιρινούς μήνες, μπορεί να χρειαστεί να ελέγχετε το σωρό καθημερινά. Με τη Γρήγορη Μέθοδο, οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες (>140F) μπορούν να επιτευχθούν γρήγορα. Αυτές οι θερμοκρασίες είναι αρκετά υψηλές για να σκοτώσουν τους περισσότερους σπόρους ζιζανίων και τους οργανισμούς που προκαλούν ασθένειες. Ωστόσο, ορισμένα μικρόβια κομποστοποίησης μπορεί επίσης να σκοτωθούν. Εάν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 160 F, ψύξτε το σωρό περιστρέφοντας ή προσθέτοντας χονδροειδή, καφέ υλικά.
- Ανακατέψτε το σωρό κάθε τρεις μέρες και ελέγξτε για σωστή υγρασία.
υλικά κομποστοποίησης
Χόρτα (με υψηλή περιεκτικότητα σε άζωτο)
- Αποκόμματα χόρτου
- Κλαδέματα
- Φρούτα και λαχανικά
- Φυτά εσωτερικού χώρου
- Κόπρος: π.χ. αγελάδα, άλογο, γουρούνι, κοτόπουλο ή κουνέλι
- Υπολείμματα κουζίνας: π.χ. μπαγιάτικο ψωμί, τσόφλια αυγών, κατακάθι καφέ (και φίλτρα), φακελάκια τσαγιού, φλούδες φρούτων και λαχανικών από φλούδες εσπεριδοειδών
Μπράουν (με υψηλή περιεκτικότητα σε άζωτο)
- Φύλλα
- Φλοιός
- Αχυρο
- Ξυλεία
- Πριονίδια
- Εφημερίδα (ψιλοκομμένη)
- Πινέλο (ψιλοκομμένο)
- Μίσχοι καλαμποκιού
μη χρησιμοποιεις
- Οστά
- Περιττώματα σκύλου/γάτας
- Λάδι
- Γράσο
- Λίπος
- Τέφρα ξύλου
- Υπολείμματα κρέατος/ψαριού
- Γαλακτοκομικά προϊόντα
- Σπόροι ζιζανίων
- Άρρωστα φυτά